14 SOKAKTAKİ YASAK KALKINCA SUR´DAKİ TAHRİBAT GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

14 SOKAKTAKİ YASAK KALKINCA SUR´DAKİ TAHRİBAT GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

DİYARBAKIR merkez Sur İlçesi´nde 2 Aralık 2015 tarihinden beri sokağa çıkma yasağının devam ettiği 5 mahalleye bağlı 14 sokakta yasak bugün kaldırılırken, bu sokaklarda oturan vatandaşlar yaklaşık 6 ay sonra ilk kez evlerini gördü.

Yasağın kalkması ile birlikte Sur´daki tahribat ayrıntılı bir şekilde ortaya çıktı.

Sur İlçesi´nin Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerinde hendek kazan, barikat kuran, el yapımı patlayıcı tuzaklayan PKK´lılara yönelik 2 Aralık 2015 günü başlatılan operasyonlar kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı halen 5 mahallede devam ederken, bugün sabah saat 08.00´den itibaren söz konusu 3 mahallenin 14 sokağında uygulanan yasak kaldırıldı.

Bugün 14 sokakta yasağın kaldırılmasının ardından operasyonların başladığı dönemde terk ettiklerini evlerini yaklaşık 6 ay sonra görmeye gelenler şoke oldu. Yasağın ardından gördükleri manzara karşısında gözyaşı dökenler, manzarayı ´korkunç´ diyerek değerlendirdi.

/resimler/2016-5/22/1220476833758.jpg

Operasyonda yoğun çatışmaların olduğu Fatihpaşa ve Hasırlı mahallelerinde çok sayıda evin yıkıldığı görülürken, bazı camilerin de tahrip olduğu gözlendi. Çatışmalar esnasında Hasırlı Mahallesi´nde bulunan Hacı Hamit Camii minaresinin tamamının yıkıldığı, kubbesinin de tahrip olduğu gözlendi.

Diyarbakır´ın en eski okulları arasında bulunan Fatihpaşa Mahallesi´ndeki Süleyman Nafiz İlkokulu´nun bir binası tamamıyla yıkılırken, okulun bulunduğu alanın ise beton bloklarla örüldüğü görüldü. Cami ve okulların yanı sıra bazı kiliseler de operasyonlarda zarar gördüğü belirtildi.

/resimler/2016-5/22/1221163553154.jpg