Tarih: 26.04.2016 13:56

AİHM´den Flaş Karar! Türkiye, CHP´ye 1 Milyon 85 Bin 800 Euro Ödeyecek

Facebook Twitter Linked-in

Anayasa Mahkemesi´nin CHP´deki usulsüz harcamaları gerekçe göstererek partinin 3 milyon liradan fazla mal varlığının Hazine´ye devredilmesi kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) haksız buldu. AİHM kararı gereği Türkiye, CHP´ye bir milyon 85 bin 800 avro maddi tazminat ödeyecek. Yine karar gereği CHP´ye mahkeme masrafı olarak beş bin avro verilecek.

AİHM, 2012´de verilen kararın, CHP´nin özellikle yerel siyasette kampanyalarını önemli ölçüde olumsuz etkilediğine dikkat çekti ve bunun ´toplantı ve örgütlenme özgürlüğü´ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

AYM´NİN GEREKÇELİ KARARINDA TUTARSIZLIK

Siyasi partilerin hesaplarının teftiş edilmesinin şeffaflık ve hesap verebilirlik adına önemli olduğuna dikkat çeken AİHM, Anayasa Mahkemesi´nin gerekçeli kararında ise bazı tutarsızlıkların bulunduğunu belirtti. Buna örnek olarak da CHP Gençlik Kolları tarafından verilen yemeklerle ilgili ödemelerin bazılarının ´seçim çalışması´ olarak kabul edilmesi fakat, geri kalanların reddedilmesi gösterildi.

 TÜRKİYE, CHP´YE 1 MİLYON 85 BİN 800 EURO ÖDEYECEK

Mal varlığının Hazine´ye aktarılması kararının, CHP´nin toplantı örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğine karar veren AİHM, başvuran tarafa 1 milyon 85 bin 800 Euro ile 5 bin Euro´luk mahkeme masraflarının Türkiye tarafından ödenmesine karar verdi. (ajanslar)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —