´ASRIN SUYU´ KIBRIS´TA DENİZE AKIYOR

´ASRIN SUYU´ KIBRIS´TA DENİZE AKIYOR

Türkiye´nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´ne boru hatlarıyla götürdüğü ?Asrın Suyu´ iki aydır denize boşaltılıyor. KKTC, 600 milyon liralık yatırım gerektiği için Türkiye ile bir türlü anlaşamıyor.

Türkiye´den Kuzey Kıbrıs´a boru hatlarıyla götürülen ?Asrın Suyu´ iki aydır yönetim krizi çözülemediği için denize boşaltılıyor. 600 milyon liralık yatırım gerektiği için bir türlü iki ülkenin anlaşamadığı su yönetimi memurların 13´üncü maaşını da etkiledi.
 
 
Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında, Anadolu´dan borularla gelen suyun yönetilmesiyle ilgili devam eden kriz, iki ülke arasındaki mali protokolü de tıkanma noktasına getirdi.
 
KKTC hükümetinin büyük ortağı, su konusunda tutumlarından geri adım atmayacaklarını açıklarken, KKTC Maliye Bakanlığı, Türkiye ile mali protokol imzalanmadığı için memur ve emeklilere 13´üncü maaşları ödemekte zorlanıyor.
 
1.6 milyar lira maliyetle Anamur´dan denizin 250 metre altından askılı boru sistemiyle Girne´ye ulaşan suyun yönetimi konusundaki krizin temelinde, ?Tüketicilerden faturayı kim toplayacak?? sorusu yatıyor.
 
KKTC tarafı, mevcut belediyelerin ve belediyelerin kurduğu şirketin, su faturalarını tahsil etmesini istiyor. Türkiye tarafı ise, suyun KKTC´ye bedava verildiğini, Ada içindeki su dağıtımının maliyetinin ise, KKTC tarafından karşılanmasını istiyor. 
 
600 MİLYON YATIRIM
 
Su dağıtım maliyetinin içinde KKTC´deki pompa istasyonlarının elektrik maliyeti ile arıtma tesisinin işletilmesi bulunuyor.
 
Türkiye ayrıca mevcut dağıtım hatlarının yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, KKTC içinde ek 600 milyon liralık yatırıma dikkat çekiyor. 
 
KKTC REDDETTİ
 
CTP Genel Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, DSİ formülünü kabul etmediklerini belirterek, suyu mevcut belediyelerin yönetimi konusundaki tavırlarından geri adım atmayacaklarını açıkladı.
 
Bu arada, bir süre ?Türkiye vanaları kapattı´ iddialarına yol açan borulardan gelen su ise, iki aydır denize boşaltılıyor. Su projesini yöneten DSİ, suyun ?teknik nedenlerle´ denize boşaltıldığını açıklıyor. Ancak Ada´da gerçek nedenin işletme krizi olduğu yönünde genel bir görüş hakim.