Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

BALKANLARDA YAŞAYAN MÜSLÜMAN TÜRK DAHA MUTLU VE HUZURLU OLACAKTIR

BİSAV vakfı tarafından, Balkanlardan gelen öğrencilere verdikleri desteği ve ileride yapacakları aktiviteleri konu alan yemekli bir toplantı düzenlendi.

Güncel 29.01.2022 12:38:00 1084 0
BALKANLARDA YAŞAYAN MÜSLÜMAN TÜRK DAHA MUTLU VE HUZURLU OLACAKTIR

67 kişilik Balkan üyesi öğrencisi bulunan BİSAV gençlik eğitim merkezi, Gençlik ve spor bakanlığının destek programı ile bugüne kadar yapılanları ve ilerde yapılacak olan faaliyetleri bir sunum eşliğinde Şençam Köftede konuklara anlattı.

Toplantıya Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yüksel Özkale, Sait YUSUF YTB Başkan Yardımcısı, Prof Dr. Selahaddin ÖĞÜLMÜŞ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimler Fakültesi Dekanı, Ahmet PESEN Danıştay Savcısı, Bülent PANCARCI Maarif Koleji Kamerun okul müdürü, Aydın ÖKSÜZ Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Ulusal Ajans Sivil Toplum Uluslararası Akreditasyon Başkanı, Bilge ÖZCAN BİSAV sanat akademisi başkanı, Özer ÇINAR Sanatoryum hastane müdürü, Murat KANDAZOĞLU Amatör spor külüpler federasyon başkanı, Av. Cengiz ALBAYRAK Vakıflar Bölge Müdürlüğü Vakıflar Hukuk Müşaviri, Zeki ÖZKANOĞLU İşadamı, Hadi DİLER Uluslararası Balkan Üniversitesi Türkiye koordinatörü, Abuzer KÖSELER Keçiören Belediye Başkanı Özel kalemi, Mehmet GÜMÜŞ E. Emniyet Müdürü, Uğur UÇAR M. Azmi Doğan Anadolu lisesi Müdürü, Zehra BERBER BİSAV Denetim Kurulu Başkanı, Mustafa SOYUTÜRK Balkan Gençlik Eğitim merkezi rehberlik danışmanı, Mine Çınar BAYRAM BİSAV Kadın Akademisi Başkanı, Faride KALA Balkan Gençlik Eğitim Merkezi koordinatörü, Aleyna ADİLLER Balkan Gençlik Eğitim Merkezi öğrenci başkanıAnkara Kent konseyi üyesi tüketici hakları çalışma grubu STK temsilcisi Hüseyin Ülker, BİSAV Yönetim kurulu üyeleri ve Basın Mensupları balkanlardan gelen öğrenciler ile kalabalık bir misafir grubu katılım sağladı.

YABANCI GÜÇLER GENÇLERİMİZİN PEŞİNDE…

Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yüksel Özkale yaptığı açılış konuşmasında; “İlk günler amacımız balkanlardan gelen öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamakla bir dayanışma içerisinde başladı. Ama daha sonra bu olayı profesyonel hale getirmeye başlayarak Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleri ile gençlerimizin adresi olduk. İlk önce şunu belirtmek isterim ki başka ülkelerden buraya gelen ve eğitim alan genç bir kitlemiz var. Bu kitle normal zekâsının üstünde bir gruptan oluşmaktadır. Bu çocukların özel durumları dolayısıyla bazı istihbarat örgütleri bile peşinde olabiliyor. Bu televizyonlara da yansıdı ki MOSSAD başka ülkelerden gelmiş olan öğrencilerin bilgilerini Avrupa ülkelerine servis ediyor. Bizim ülkemize gelen bu yetenekleri gençlerin yapacağı projeleri bizler korumak zorundayız. Biz boş projeler için zaman harcamıyoruz ve vakitlerimizin ne kadar kıymetli olduğunun da farkındayız. Bu gençler Ülkemizden geriye döndüklerinde Türkiye’mizi, bir Türk bayrağı gibi temsil edeceklerine inancımız tamdır ve biz böyle bir gençlik yetiştirmeye çalışıyoruz. Balkan gençlik eğitim merkezinde biz bir bayrak yarışı başlattık ve devam ediyoruz, inanın bu alan hiç boş kalmayacak. İyi bir gelecek için gençliğe yatırım yapacağız ve bu yatırımı lütfen bizim geleceğimiz olarak görelim” dedi.

GENÇLERİMİZ TÜRKİYE’Yİ BALKANLARDA DAHA İYİ TANITACAK…

Yüksel Özkale, bu gelişmeleri de akademik bir yapıyla tamamlamak isteriz diyerek devam ettiği konuşmasında; “Burada bu iş ile ilgilenen arkadaşlarımızın tamamı Balkanlardan Türkiye’ye gelip burada eğitim almış, daha sonraki zaman diliminde mesleklerini icra eden, ama eğitim alanında da hizmet veren üstün kişilerden oluşmaktadır. Mesela bunlardan birisi olan batı Trakya’da doğmuş Mustafa Soytürk, Türkiye’ye gelmiş ülkemizde eğitimini almış ve şu anda rehberlik hizmet alanında eğitim hizmeti veren bir arkadaşımızdır. Sadece Ankara’da değil Türkiye’nin birçok yerinde öğrencilerimizle dolu dolu programlar yaptık. Konya Mevlana, Hacı Bektaşi Veli kasabası ve Anıtkabir’de öğrencilerimizle gezdik, buraları anlattık. Bu gittiğimiz yerlerde gençlerimiz buraları özümseyerek ve kendi içlerinde kabul ederek gözlemledi. Onlar gelecek zaman diliminde Balkanlara gittiklerinde bu gördüklerini de anlatarak, süreçlerini tamamlayacaklarını düşünmekteyiz. Bu yaptıklarımız 6 aylık bir faaliyet değildir ve ilerdeki günlerde de devam ederek sürecektir. Siz konuklarımızın gönül dostluğuna ve bize her zaman verdiğiniz desteğe teşekkür ederiz. Gelecek zaman diliminde de sizlerle yine buluşmak isteriz” dedi.

BALKAN GENÇLİK EĞİTİM MERKEZİ’NİN KATKILARI…

Kosova’dan gelen ve BİSAV’da Yüksek lisans veren Balkan Gençlik Merkezi Öğrenci Başkanı Aleyna Adiller yaptığı konuşmada; “Bilindiği üzere BİSAV Vakfı, Balkanlarda yaşayan soydaş ve akraba topluluklarının sesi olarak kurulmuştur. Balkan coğrafyasında yaşayan insanlarımız, Anavatan olarak Türkiye’yi görmektedirler. Türkiye’de Balkanları, bir vatan parçası olarak görmekte, bölgeyle tarihi, coğrafi, sosyal ve kültürel bağlarını devam ettirmektedir. BİSAV Vakfı’da bu sosyal ilişkilerin gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Bu hedefe uygun olarak ilk defa vakıf bünyesinde Balkan Gençlik Eğitim Merkezi kurulmuştur. Bu eğitim merkezi Balkanlardan ülkemize yükseköğrenim için gelen öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Bunun için bahse konu merkezde öğrencilerin, pisiko-sosyal uyum düzeylerinin arttırılması ve Türk kültürü ile etkileşiminin sağlanması, kimlik değerlerinin yükseltilmesi, sosyal ilişki-iletişim ve dayanışmanın arttırılması için Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahiddin ÖĞÜLMÜŞ’ün akademik desteği alınarak PDR alanında Uzman Psikolojik Danışman Zehra BERBER ile Uzman Psikolojik Danışman Mustafa SOYUTÜRK tarafından modüler bir eğitim programı hazırlanmıştır” dedi.

Açıklamasında verdikleri eğitimlere de değinen Aleyna Adiller “Eğitimlerimiz;

-Beden Dili ve Diksiyon,

-Girişimcilik,

-Türk Kültürü ve Sosyal Hayata Uyum,

-İş Arama ve Özgeçmiş Hazırlama,

-Temel İletişim Becerileri,

-Mesleki Belgelerin Tanınması ve uluslararası iş gücü dolaşımı,

-Vizyon Gelişimi ve İyi Uygulama konularını içermektedir.”

 

Amaca yönelik hazırlanan söz konusu eğitim modülleri öğrencilere kimlik kazandırmayı karakter becerilerini geliştirmeyi insani yaklaşım ve yaşam becerilerini kazandırmayı ders dışı etkinlikler düzenleyerek sosyal etkileşim ve kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Amaca uygun olarak planlanmış çalışma takvimine göre söz konusu eğitim çalışmaları vakıf bünyesinde, gezi gözlem ve sosyal etkinliklerle (Konya gezisi, Etimesgut’taki Türk Tarih Parkı ve Müzesi, I. Meclis, II. Meclis, Anıtkabir vb.) yürütülmektedir.

Yapılan etkinlikler sonrası uygulanan ölçme araçlarına göre gelen öğrencilerde bahse konu modüler eğitim programlarının etkili olduğu daha geniş zamana yayılmış eğitimsel programların yapılmasının yerinde olacağı müşahede edilmektedir.

2017-2022 yılları arasında YÖK ten alınan istatistiki verilere göre ülkemizde Balkanlardan gelen 50.000 üzerinde öğrencinin olduğu bilinmektedir. Bu öğrencilerin Türk kültürüyle etkileşerek 21.yy becerileriyle ülkelerine dönmeleri halinde Balkan coğrafyasında yaşayan Müslüman Türk toplumunun önümüzdeki zaman diliminde daha mutlu ve huzurlu olacağı kaçınılmazdır” dedi.

GENÇLERİMİZ TÜRK MİLLETİ İÇERİSİNDEKİ YERLERİNİ GÖRSÜNLER

BİSAV’a gönüllü olarak hizmet verdiklerini belirten Ankara Üniversitesi eğitim bilimleri dekanı Selahattin Sönmez; “ Balkan ülkelerinden gelen bir arada olduğumuz öğrencilerimizle yolumuz kesişti. Akademik süreçte gençlerimizin ve ekibin ait oldukları Türk resmi içerisinde kendilerini görmelerini sağladık. Ben aynı zamanda Ankara üniversitesi uyum programı koordinatörüyüm. Biz her konuda bu gençlerimize akademik desteği vermeye hazırız. Bu vesile ile gençlerimiz Türk milleti içindeki yerlerini görürler” dedi.

BU PROJEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

BİSAV Balkan Kadın Akademisi Başkanı Mine Bayram Projeyi çok önemsediklerini ifade ederek; “Kosova’daki kadınlara verilen önem, öğrenci ilişkilerimiz her zaman ön planda olmuştur. Kadınlarımızın, gençliğin ve öğrencilerimizin hep yanında olmaktayız. Yeni proje ve programlar ile bu gibi konularda gençlerimizin sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlayacağız” dedi.


23.7°

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16