Tarih: 02.07.2016 16:40

ÇAY KUR GENEL MÜDÜRÜ SÜTLÜOĞLU: ORGANİK ÇAY TABAN FİYATI 3.50 TL

Facebook Twitter Linked-in

 Sütlüoğlu, yaş çay alımında başlattıkları su fire kesintisi uygulaması ile de üreticilerin kara geçtiğini söyledi.

Çaykur Genel Müdürlüğü´nden basın toplantısı düzenleyen Sütlüğoğlu, Haziran ayında, yaş çay, budama ve işçi giderleri olmak üzere toplamda 495 milyon ödeme yaptıklarını belirterek, üretimine önem verdikleri organik çayda taban fiyatının belirlendiğini açıkladı. Sütlüoğlu, ?Yaş çay taban fiyatı kilogram başına 1.77 lira iken organik çayda taban fiyatı 3.50 lira olarak belirledik. Organik çay hasat döneminin ilk sürgününde alınan 9 bin 442 ton çay karşılığında üreticilere ilave olarak 16 milyon 300 bin lira ödemiş olacağız? dedi.

?ÇAY ALIMLARINDA HUZUR ORTAMI OLUŞTU?

Yaş çay alımlarında su firesi kesintisi uygulamasına geçildiğini hatırlatan Sütlüoğlu, çay üreticisini korumayı amaçlayan sistemin istismar edilmeye çalışıldığını belirterek şunları söyledi:

?Su firesi kesintisi uygulamasından bir takım siyasi sonuçlar elde etmek ve halkı tahrik etmek isteyenler var. ?Niye sistem değişikliği yapıldı? Çayda ıslak havalarda yüzde 10 kesinti yapılıyordu, yine aynı kesinti yapılsın´ diyenler var. Biz halkı rahatlatacak değişiklikler yapıyoruz. Günlük 6 bin 600 ton yaş çay alım kapasitemizi 9 bin ton seviyelerine çıkardık. Randevulu çay alım sistemi ile çay tarihinde olmayan bir huzur oluştu. Vatandaş çaya sırtını dönerken yeniden umutla çaya yüzünü döndü. Bu uygulama özel sektöre de dizayn getirdi. Birkaç yılda üretici alacaklarını ödemeyen özel sektör firmaları şimdi üretici paralarını ödüyor. Bir takım uygulamalarla çayda huzur ortamı oluşturduk. Geçmişte yapılan yanlışları sürdürmeyeceğiz, doğru olanı yapacağız. Çaykur´u modern bir işletme haline getirmek istiyoruz.?

SU FİRESİ KESİNTİSİ ÜRETİCİYE YARADI

Su firesi kesintisi uygulamasının üretici ve kurum lehine doğru bir uygulama olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, ?Çay alımlarında çay bezleri açtırılmadan alınsın isteniyor. Çayda ıslaklık varsa bunu düşmemiz gerekiyor. Burada yanlış bir algı operasyonu başlatıldı. Bu çayda yüzde 70-80 su var. Yağmur suyu ile ıslanan çayın harici suyunu tespit edip bunu düşüyoruz. Bu uygulama başladıktan sonra kesilen yüzde 10´luk su firesi yüzde 8.5´e geriledi. Eski yöntemle yapılsaydı yüzde 10 kesecektik. Vatandaş kara geçti. Vatandaşın hakkı bize, bizim hakkımız vatandaşa geçmesin. Bu işlemi hassas tartı ile yapıyoruz. 5 dakikadan az bir sürede işlemi tamamlıyoruz. Bu terazi adaleti sağlıyor. Su firesi neyse o olsun. Bu uygulama doğru uygulamadır. Hijyenik bir temizlik malzemesi olan kağıt havluyu bu yöntemde kullanıyoruz. Kağıt havlu uygulamasını alay konusu yapmaya çalışan gafiller var. ?Peçete ile çayı kurutuyorlar´ diyorlar. Elini, yüzünü, ağzını sildiği peçete ile çayı kurutsak ayıp mı? Müstahsilin avukatı ve savunucusu biziz. Bu politikalarımızın odağında üreticilerimiz var. Onların mağdur olmamasını esas alırız? diye konuştu.

Sütlüoğlu, çay üretiminde randımanın yüzde 19´dan 21´e yükseldiğini belirterek, bu oranın çay üretiminde kalitenin arttığını gösterdiğini sözlerine ekledi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —