ÇEŞME´DE ÇEVRECİLERİN RES ZAFERİ

ÇEŞME´DE ÇEVRECİLERİN RES ZAFERİ

İZMİR´in turizm cenneti Çeşme İlçesi´nin ´Slow Food´ unvanlı Germiyan Mahallesi´nde, vatandaşlar kurulum çalışmaları süren RES projesine karşı yeni bir hukuk zaferi kazandı.

´ÇED gerekli değildir´ raporu için yürütmeyi durdurma kararı veren İzmir 4´üncü İdare Mahkemesi, bu kez raporun iptaline karar verdi.

Çeşme´de SİT özelliğine sahip Germiyan Mahallesi´nde, geçen yıl kurulmaya başlanan Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesine karşı vatandaşlar ve çevreciler, hukuk mücadelesi başlattı. Proje için verilen ´ÇED gerekli değildir´ raporunun iptali için mahalle sakinleri, İzmir 4´üncü İdare Mahkemesi´ne dava açtı. Mahkeme ilk olarak, rapor için yürütmeyi durdurma kararı verdi. RES projesini yapan firmanın itirazını da değerlendiren mahkeme, son kararıyla ´ÇED gerekli değildir´ raporunu iptal etti.

Yerel lezzetlerin ve yemek geleneğinin kaybolmaması için verilen ´Slow Food´ unvanına sahip tek yerleşim yeri olan Germiyan için mahkemenin verdiği karar, vatandaşları sevindirdi. Bölgeye RES yapılmasına izin veren idari işlemin iptali için açılan diğer davada hukuki sürecin devam ettiği açıklandı.