DÜNYA´NIN GÖZÜ TÜRK LİMONUNDA

DÜNYA´NIN GÖZÜ TÜRK LİMONUNDA

Dünya´da limon üreticisi ülkeler arasında yaklaşık 1 milyon tonla 10. sırada bulunan Türkiye, bu yıl da alıcı ülkelerin gözdesi durumunda.

Dünya´da limon üreticisi ülkeler arasında yaklaşık 1 milyon tonla 10. sırada bulunan Türkiye, bu yıl da alıcı ülkelerin gözdesi haline geldi. Dünyanın en büyük limon üreticisi Güney Amerika ülkelerinden biri olan Arjantin´de hastalık sebebiyle üretimin düşmesi, alıcı ülkelerin rotayı Türkiye´ye çevirmesine yol açtı.

Rusya´nın Türk mallarına koyduğu ambargoya rağmen limon ihracatının yüzde 20 civarında arttığını bildiren ihracatçı firma yetkilileri, Arjantin´deki üretim sıkıntısının Türkiye´ye olan talebi artıracağını vurguladı. Yetkililer, ihracatın artmasının doğal olarak fiyatları da yukarı çekeceğini öngörüyor.

/resimler/2016-4/29/1554074444786.jpg


Yetkililer, Ramazan ayının gelmesi ile yurt içinde şu sıralar 4-6 lira arasında değişen limon fiyatlarının 15 liraya kadar yükseleceğine dikkat çekiyor.
Bu arada, limon üretiminde Dünya´da 1 milyon ton ile ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, bu üretiminin yaklaşık yarısını dış ülkelere ihraç ediyor. Türk limonunun en büyük alıcısı ise hala Rusya. Rusya´nın ardından da Suudi Arabistan, Irak, Ukrayna ve Romanya geliyor.

 Haber:Sadık Yüksel