Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Erdoğan: Rıza Sarraf´a duyarsız kalamayız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 71. Birleşmiş Milletler zirvesi için bulunduğu New York´tan dönüşünde POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik´in arasında bulunduğu gazetecilere önemli açıklamalar yaptı.

Güncel 25.09.2016 15:43:39 286 0
Erdoğan: Rıza Sarraf´a duyarsız kalamayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika ile birlikte Suriye´nin Rakka kentine operasyon yapmak için Türkiye´nin şartını açıkladı: ?Amerika PYD ile yapmak isterse Türkiye bu operasyonda yer almayacak. Görüşmeler sürüyor. Amerikalıların tavrı henüz net değil?

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan BM zirvesinde Amerika Başkanı Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, İngiltere, Yunanistan, Japonya başbakanlarının da arasında bulunduğu çok sayıda liderle bir araya geldi. İş çevreleri, Amerika Müslüman toplumu temsilcileri ve Yahudi lobisi üyeleriyle toplantılar yapan Erdoğan sorularımıza şu yanıtları verdi:

? Türkiye´nin uyarılarına rağmen, Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, PKK´nın Suriye kolu PYD´ye silah verdiklerini ve desteklemeyi sürdüreceklerini açıkladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Bizim itiraz ettiğimiz husus, terör örgütü olan PYD/ YPG´ye silah verilmesidir. Ama o kadar çarpık bir yapı var ki. Biden´e, iki gün önce Kobani´ye iki uçak dolusu silah indirdiklerini söyledim. ?Benim bundan haberim yok´ dedi. Ben de, ?Siz öyle diyorsunuz ama benim haberim var´ dedim. Bu nasıl bir iştir? Başkan Yardımcısı Biden ?Haberim yok´ diyor, ertesi gün de Carter çıkıp ?Silah verdik, vermeye de devam edeceğiz ´ diyor. ?Rakka görüşülüyor´

? Rakka operasyonunun, Amerika ve Türkiye tarafından birlikte gerçekleştirilebileceğinden söz ettiniz. Operasyonda PYD yer alırsa Türkiye´nin tavrı ne olur? 

Başta dışişleri bakanlarımız olmak üzere yetkililerimiz Rakka konusunu görüşüyorlar. Ama Amerikalıların tavrını henüz net olarak görmediğimiz için şu an bir şey diyemeyiz. Tabii ki Amerika Rakka işini PYD ile gerçekleştirmek isterse, Türkiye olarak böyle bir operasyonda yer almayız. Ama bu işe PYD´yi sokmazlar ise bu mücadeleyi Amerika ile birlikte verebiliriz.

? PYD Rakka´ya Amerika ile kara gücü olarak giderse, biz bu operasyona hava desteği verir miyiz? 

Cumhurbaşkanı olarak, ilgili kurumlarımızla istişare yapmadan bu tür konularda bir açıklama yapmam doğru olmaz. Şartların ne olacağı ortaya çıktıktan sonra bir durum değerlendirilmesi yapılır. Türk Silahlı Kuvvetleri´nin yaklaşımı, MİT´in yaklaşımı, Dışişleri başta olmak üzere hükümetin yaklaşımı ne olacaktır? Dar kapsamlı bir görüşme yapar verilecek cevabı ona göre veririz. ?El Bab kurtarılacak´

? Fırat Kalkanı Harekatı ne durumda? 

Biliyorsunuz harekata Cerablus´a girerek başladık. Eğit-donat Programı içinde eğitttiğimiz 1400-1500 kadar ılımlı muhalifle girdik. DEAŞ güneye doğru kaçmaya başladı. Burada Münbiç var. Nüfusunun yüzde 95´i Arap. Yani PYD´lilerin yaşadığı bir yer değil. Ama Amerika buradaki operasyonları çok önemsediği PYD ile yapmak istiyor. DEAŞ´ın boşalttığı bazı yerlere PYD´nin yerleştiğine tanık olduk. DEAŞ´ın Cerablus´u boşaltmak zorunda kalmasının ardından ise oraya Cerablus sakinleri yerleşti. Şimdi Münbiç´te de geri dönüş başlıyor inşallah. Ilımlı muhalifler, obüslerin desteğinde Bab´a ilerliyorlar. El Bab da DEAŞ´tan kurtarılacak. Kurtarılınca sahiplerine teslim edilecek. ?Mültecilere konut´ 4500 kilometrekarelik bir güvenli bölge yapalım diyoruz. Bize parasal destek verilirse, bu alanda konut yapımına girebiliriz. Hem Suriye´den çıkmaya çalışan mültecilerin hem bizdekilerin yerleşebilecekleri yerel mimariye uygun konutlar yapabiliriz. Ayrıca sınıra yakın bölgelerde, Türkiye topraklarında da 10 bin konut yapma hedefimiz var. Suudi Arabistan´la müşterek yapacağız bunu. Hedefimiz, mültecileri çadırkentlerde yaşamaktan kurtarmak. Bununla ilgili adım atılmış durumda.

? PYD Münbiç´ten tamamen çıktı mı?

Şu anda sadece cüzi olarak varlar. Orası güvence altına alındığında o da gerçekleşir.

? Güvenli Bölge´ye görüştüğünüz ülkelerin liderleri ne diyor? 

Amerika güvenli bölge konusunda başından beri bize ?Evet´ diyor, olumlu yaklaşıyor. Putin de görüştüğümde ?Hayır´ demiyor. Önemli olan koalisyon güçlerinin yani 65 ülkenin vereceği destektir. Dışişleri bakanları düzeyinde arkadaşlar yoğun biçimde çalışacaklar. Buralardan mali destek gelirse, konut yapımını süratle gerçekleştirebiliriz.

? Amerika Dışişleri Bakanı Kerry uçuşa yasak bölgeden bahsetti? 

Gelecekleri yer burasıdır. Başka seçenek yok. Bunlar bizim 3-4 yıldır söylediğimiz konular. Hatırlayın, ben baştan beri üç şey söylüyorum: Eğit-donat, uçuşa yasak bölge, güvenli bölge. Ama genelde biz söyledik, biz dinledik. Güvenli bölgeyi yapmak için uçuşa yasak bölgeye ihtiyaç var. Bunun kara gücünü oluşturmak için de eğit-donat yöntemiyle yetiştirilmiş bölge sakini ılımlı muhaliflere ihtiyacımız var. Bunlar yapıldı mı, yapıldı. Eğit-donat´a biz devam ediyoruz. Bizim orada milli ordunun hazırlanmasını sağlamamız lazım. Bu milli ordu bölgenin güvencesini eline almalı. Şu anda sayıları 65 bin. Bunlar güçlendikçe halk da onların yanında yer alacak.

? Geçiş süreciyle ilgili olarak Rusya ile Amerika arasında yakınlaşma var mı? 

Yeni bir üçlü görüşme oldu. Dışişleri bakanları arasında. Olumlu netice çıkmadı, ama takip ediyorlar. Temenni ederim ki bu görüşmeler bir netice versin.

 ?Rıza Sarraf´a duyarsız kalamayız´ 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika´da 18 Mart´ta tutuklanan İran asıllı Türk vatandaşı Rıza Sarraf konusunu gündeme getirdiğini açıkladı. Rıza Sarraf,17 Aralık operasyonlarında bakan ve bürokratlara rüşvet vermek ve altın kaçakçılığıyla suçlanmıştı. Amerika´da ise altın kaçakçılığı, bankaları dolandırmak ve Amerika´nın İran ambargosunu delmekten yargılanıyor. Erdoğan bu konuda şunları söyledi:

?Biden´e söyledim´ 

?Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmemizde yargı konusu açıldığında Rıza Sarraf konusunu da gündeme getirdim. Eşi ve çocuğu ile birlikte ABD´ye giriş yaptığı anda kendisi tutuklandı. ?Bu tutuklama hangi kurala göre yapıldı?´ diye sordum. Neticede bizim vatandaşımız olduğu için, hukukunu aramak zorundayız. Bu Rıza Sarraf değil de bir başka vatandaş da olabilirdi. Amerika, Türkiye´de bir vatandaşının, diyelim ki George´un tutuklanmasına nasıl duyarsız kalamıyorsa, biz de herhangi bir vatandaşımızın bir başka ülkede tutuklanmasına duyarsız kalamayız. Kaldı ki gerek adalet gerek ekonomi bakanlığımızın yaptıkları çalışmalara göre, bu kişinin bir suçu da bulunmuyor. Ancak buna rağmen bu kişi 6 aydır Amerika´da tutuklu durumda. Amerika Adalet Bakanlığı´nın bu davayı havale ettiği mahkeme de ilginç. Savcı Bharara da hakim Richard Berman da, Türkiye´de daha önce FETÖ tarafından ağırlanmış isimler. Adalet Bakanlığı, Sarraf´ı onlara teslim ediyor. Biden´e bunları anlattım. ?Ben bu kadarını bilmiyordum´ dedi.

?Adımı karıştırdılar´ 

Hukukla değil, ilişkiler ağıyla başka işler çevirme peşindeler. Enteresandır, mesela tutup iddianameye eşimin TOGEM´in (Toplumsal Gelişim Vakfı) kurucusu olduğu, benim o dernekle ilişkim olduğu falan yazılıyor. Böyle bir şey olmamasına rağmen, bunun söz konusu edilmesi adamların art niyetlerinin ne istikamette olduğunu gösteriyor. Halbuki ABD hukuk sistemine göre devlet başkanlarının herhangi bir mahkemeye konu yapılabilmesi mümkün değil.?

?FETÖ ile mücadelede ciddi mesafe alındı´ 

? FETÖ ile mücadelede ne durumdayız. Tehlike geçti mi?

Biliyorsunuz, FETÖ konusunda kanser hücresi benzetmesini yaptım. Metastaz yapmış durumda. Kanserli hücreler tümüyle ortadan kaldırılmadan, bu işin bittiğini söylersek kendimizi aldatırız. FETÖ ile iltisaklı memurları görevden alma işlemi bu mücadele çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Kanserli hücreler tümüyle bertaraf edilene dek, mücadeleyi aynı kararlılıkla devam ettireceğiz. Bu mücadelede ana muhalefet liderinde, MHP´deki hassasiyeti görememek üzücü. MHP, bu mücadelede beklenen netice alınana kadar hükümeti destekleyeceğini söylüyor. Bunların pek çok kurumda yuvalandıklarını biliyoruz. ?At izi it izine karışmış´ dedim. Bunların izleri doğru biçimde temizlenene kadar bu süreç devam edecek. Mücadelede mesafe alınmadı mı? Ciddi mesafe alındı.

? FETÖ´nün ele başı Gülen´in iadesine Amerika niye direniyor? 

Bunun değerlendirmesini, yorumunu siz yapacaksınız. Biz iade talebiyle ilgili olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Meseleyi Obama´ya, Biden´a anlattık. ABD makamlarına 17- 25 Aralık´la alakalı 85 koli belge gönderdik, 15 Temmuz ve sonrası ile ilgili yargıda birikenler de gönderiliyor.

? Gülen´in Amerika´dan başka bir ülkeye gideceği yönünde bilgi var mı? 

Bu tür iddialar, dedikodular var. Başka ülkeye gitseler de bunlar kaybederler. Bu kez o ülkeye markaj yaparız.

  ? New York´ta CEO´larla, iş dünyasıyla temaslarınız nasıl geçti. Kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili eleştirel tavrınız devam ediyor mu? 

CEO´larla, iş dünyasıyla temaslarımız gayet verimliydi. Şunu net olarak söyleyebilirim. Türkiye´de yatırım koşullarının kaybından söz eden hiç kimse yok. Kredi derecelendirme kuruluşlarını pek ciddiye almadığım doğru. Bunların çoğu kez sipariş üzerine derece verdiklerini, dolayısıyla güvenilir olmadıklarını düşünüyorum.

? BM´deki konuşmanızda ?Milletim olmasa burada olmazdım´ dediniz. İkili görüşmelerde yaşananları konuşan oldu mu, itirafları oluyor mu? 

Tabii ki konuşuluyor yaşananlar. Genel itibarıyla itiraflar olumlu, olumsuz itiraf yok. Ama önemli olan söylenilenlerin fiiliyata da yansıtılmasıdır. Bu noktadaki eksiklikler konusunda bize hak veriyorlar. Bu süreç içerisinde en samimi yaklaşımı Katar sergiledi. İlk andan itibaren sürekli irtibat halinde olduk.Türkiye´ye geldiler. Akabinde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri´nin gelmesi de önemliydi. Diğerleri telefonlarla aradılar sordular. Pakistan cumhurbaşkanı, başbakanı, Suudi Arabistan telefonla aradılar. İnsan tabii ki dar günlerde zor zamanlarda insanların atlayıp gelmesini istiyor. Paris´teki terör eylemi karşısında dayanışma için oraya yürüyüşe gidenler, keşke aynı dayanışmayı 15 Temmuz darbe girişimi karşısında sergileselerdi.

? Selahattin Demirtaş´ın Kuzey Irak´ı ziyaretini, Barzani ile görüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

O kesimler, özellikle son dönemde, Türkiye´de de dünyada da puan kaybettiler. Kendilerince, dışlanmışlıklarını azaltma gayretleri var. Ama artık o mümkün değil. Kamuoyu araştırmaları da ne durumda olduklarını açık net ortaya koyuyor.

Suudilere destek

?Amerika Temsilciler Meclisi 11 Eylül terör saldırısıyla ilgili olarak Suudi Arabistan´ın suçlu olduğunu ve tazminat istenebileceğini iddia eden bir karar aldı. Suudi Arabistan ciddi anlamda rahatsız. Obama´nın bu kararı onamayabileceği de konuşuluyor. Onar veya onamaz ama biz böyle bir kararı asla kabul etmiyoruz. Bunu Biden´a ifade ettik.?

İsrail ile kritik zirve

?İsrail´le normalleşme süreci çerçevesinde enerji bakanları ekim ayında İstanbul´da bir araya gelecekler. İstanbul, 9-13 Ekim tarihlerinde Dünya Enerji Kongresi´ne ev sahipliği yapacak. Kongre çerçevesinde Enerji Bakanımız Berat Albayrak, İsrail´in enerji bakanıyla da görüşecek. Bu görüşme daha önce iki kez ertelenmişti. Atılacak adım da ona göre belirlenmiş olacak.?

Sisi tepkisi
?Mısır´da darbeyi yapan zat (Sisi), Mursi´nin arkasında namaz kılarmış. Tezgah çok çirkin. Şimdi o darbeci, Amerika´da hem Trump hem de Clinton ile görüşmüş. (Amerika başkan adayları.) Kim demokrat, kim kime sahip çıkıyor görüyoruz.?

 

Kaynak:Posta gazetesi


16.5°

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
5.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16