Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Facebook´ta bu mesajı sakın paylaşmayın

Bilişim hukuku uzmanları, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarının çalınması halinde bazı terör örgütleriyle hiçbir bağlantılarının olmadığını, hesaplarından yapılacak paylaşımlardan da kendilerinin sorumlu tutulamayacağına ilişkin "Resmileşti Dikkat

Teknoloji 10.03.2016 11:00:23 4383 0
Facebook´ta bu mesajı sakın paylaşmayın

Uzmanlar bazı kullanıcıların, "Sosyal medya üzerinden PKK´ya destek  olduğu anlaşılan kamu çalışanlarıyla ilgili olarak gereken adımlar atılmaya başlanmıştır. Bu sebeple terör örgütü destekçisi hackerler tarafından özellikle  kamu çalışanlarının hesapları kopyalanmakta, kopya profillerle PKK´ya destek  amaçlı paylaşımlar yapılmaktadır. Aynı şahıslar daha sonra sizi emniyet  birimlerine şikayet ederek, görevinizden uzaklaştırılmanıza sebep olabilirler. Bu  sebeple şahsıma ait sürekli kullandığım tek Facebook hesabım budur. Ayrıca bu  saatten sonra tarafımdan teyit edilmemiş hiçbir isteği, mesajı ya da etiketlemeyi  kabul etmeyip hemen şikayet edip engelleyiniz" şeklindeki yazılı metinleri  hesaplarında paylaştıklarını hatırlattı.

Sözü edilen metnin, hesapların çalınması halinde sosyal medyada  başkaları tarafından işlenecek herhangi bir suçun cezasını önleyici mahiyette  olmadığını vurgulayan uzmanlar, sıklıkla görülmeye başlanan benzer metinlerin  vatandaşları endişeye sevk edebildiğine de dikkati çekti.

    Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün,  yaptığı açıklamada, vatandaşların sosyal medyada benzer mesajlarla karşılaştığını  söyledi. Ergün, sosyal medyada herkesin ortaya bir şeyler atabildiğini dile  getirerek "Bu durum bir anlamda kelebek etkisiyle de on binlerce kişinin  paylaşımına girer vaziyette bir hal alıyor. Paylaşımın içeriğiyle ilgili herhangi  hukuki geçerlilik elbette ki söz konusu değil. Neticesinde herkes kendi sosyal  medya hesaplarından sorumlu. Ancak hesabın herhangi bir şekilde üçüncü kişiler  tarafından ele geçirilmesi halinde, kişilerin bunu fark ettiği andan itibaren  yapması gereken şey konuyu derhal emniyet makamlarına intikal ettirmek" diye  konuştu.

    Hesabı kötü niyetli kişilerce ele geçirilen vatandaşların konuyu hemen  cumhuriyet savcılığı ile bilişim bürolarına bildirmesi gerektiğini vurgulayan  Ergün, hesabı çalınan kişilerin başvuru halinde paylaşımlardan sorumlu  tutulamayacağını belirtti.   "Resmi başvuru gerçekleştikten sonra o hesap üzerinde illegal birtakım  faaliyetler yürütülürse, kanuna aykırı birtakım paylaşımlarda bulunulursa,  bunlarla ilgi kişi sorumlu tutulmaz" diyen Ergün, yargılama sürecinde mağdurun  cumhuriyet savcılığına başvuru evrakını göstermesinin yeterli olduğunu kaydetti.

Kürşat Ergün, profili çalınan vatandaşların, kimlik kaybedildiğinde  uygulanan süreçlerin aynısını izlemesi gerektiğini dile getirdi. Herhangi bir suç unsuru tespit edilmesi halinde sosyal medya hesabının  sahibinin inceleneceğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti:  "Yargılama süreci ve soruşturma, hesabın gerçek sahibi üzerinden  işler. Biz sıklıkla bu durumlarla karşılaşıyoruz. ´Hesabım ele geçirildi´ gibi  birtakım iddialar öne sürülüyor. Mahkemenin burada sorduğu tek bir soru var;  ´Hesabın ele geçirildiği zaman sen ne yaptın?´ Hesabın ele geçirildiğinde sen  buna sessiz kaldıysan elbette ki bu konuyla ilgili sorumlu tutulursun ama hesabın  ele geçirildiği vakit, sen konuyu adli mercilere intikal ettirmişsen, bundan  sorumlu tutulmazsın. Buradaki resmi müracaat şekli ancak böyle olur. Bunun  dışında kişilerin sosyal medya hesaplarından veya profillerinden paylaşmış  oldukları cümlelerin hiçbir anlamı ve geçerliliği yoktur."

Avukat Ergün, sosyal medyada profillerinin ele geçirilmesinin sıkça  karşılaşılan bir tehdit olduğunu, kişilerin zarar görmemesi için konuyu yetkili  mercilere derhal iletmesi gerektiğine dikkati çekti. Şahısların sosyal medya paylaşımlarından dolayı ciddi yargılamalara  muhatap olduğunu ifade eden Ergün, "Vatandaşlar ´benim başıma da bu tür şeyler  gelmesin´ kaygısıyla en basit yol olarak bu tür metinleri tercih ediyor. Tabii ki  bu tamamen asparagas, hiçbir geçerliliği olmayan ve ileride de öne sürüldüğü  vakit hiçbir anlam ifade etmeyen paylaşımlardır" değerlendirmesini yaptı. Ergün, sosyal medyayı az kullanan kişilerin de belirli periyotlarla  hesaplarını kontrol etmeleri tavsiyesinde bulundu.

HESABINIZ ÇALINIRSA SAVCILIĞA GİDİN

Kullanıcıların kendi bilgisi dışında üçüncü kişiler tarafından  etiketlenebildiğini de belirten Kürşat Ergün, bu paylaşımlarda müstehcen, hakaret  içerikli ve suç sayılabilecek unsurların yer alabildiğini anımsattı. Sosyal medyayı kullananların üçüncü kişilerin kendi hesabına müdahale  edebilmelerine kısıtlama getirmesi gerektiğini dile getiren Ergün, "Bu da teknik  olarak mümkün. Zaten hesaplar buna müsait. Buradaki etiketleme özelliğini  kapatsınlar. Kendi iradeleri dışında herhangi bir kimsenin, hesaplarından  paylaşım yapma faaliyetlerine izin vermesinler" diye konuştu. Ergün, profil çalınmasının savcılıklara intikal ettirilmesinin çok  önemli olduğunun altını çizerek, sosyal medyada hakaret veya küfür  sonucu  işleyen hukuki süreci de anlattı. Bu tür şikayetlerde kişinin oturduğu adres ve kimlik bilgilerin  emniyetin bilişim suçları bürosu tarafından tespit edildiğini kaydeden Ergün,  daha sonra kişilerin ifadesine başvurulduğunu belirtti. Ergün, ifade veren kişilerin suç unsuru taşıyan bir içeriği paylaştığı  takdirde "Ben paylaştım ama hakaret kastım yoktu" gibi gerekçeler öne sürdüğünü  bildirdi.

BUNU SAKIN PAYLAŞMAYIN

 Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.  Ali Murat Kırık ise sosyal medyanın manipülasyon ve dezenformasyona açık bir alan  olduğunu ifade ederek, sosyal medyada yazılan, çizilen, paylaşılan birçok unsurun  gerçekliğini araştırmadan kabul edilerek, paylaşıldığını dile getirdi. 

Kırık, "Kullanımının kolay oluşu ve farklı uygulamaları bünyesinde  barındırması nedeniyle her yaştan ve kesimden bireyler Facebook´u kolay bir  şekilde kullanabiliyor. Burada yapılan paylaşımların bir çoğu sürü psikolojisi  aracılığıyla yayılıyor. Kullanıcılar yapılan paylaşımlara çoğu zaman inanmıyor  ancak akıllarında ´ya gerçekse´ sorusu beliriyor. Dolayısıyla bu tarz  paylaşımları daha bilinçli kullanıcılar da duvarlarında paylaşabiliyorlar" diye  konuştu.  Kırık, son dönemde ?Resmileşti Dikkat? başlığıyla sosyal medyada  paylaşılan içeriklerin de hiçbir geçerliliğinin olmadığını vurgulayarak, şu  uyarıları yaptı. "Kullanıcılar kendilerini güvence altına alabilmek için bu paylaşımı  gerçekleştiriyorlar. Gerekçesini bilmeyerek bu işlemi tamamen çoğunluğa uyma  amacıyla yerine getiriyor. Bu nedenle bir hesap üçüncü şahısların eline geçtikten  sonra doğrudan Facebook ile iletişime geçilmelidir. Zaten IP adreslerinden bu  paylaşımların kim ya da kimler tarafından rahatlıkla tespit edilmesi mümkündür.  Bu nedenle kullanıcıların bu içeriği paylaşmasının herhangi bir anlamı ya da  geçerliliği bulunmamaktadır. En doğrusu güvenlik önlemlerini doğru bir şekilde  almak ve bunları uygulamaktır." (Milliyet)


23.8°

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16