İran nükleer anlaşmaya uydu

İran nükleer anlaşmaya uydu

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından İran´ın nükleer anlaşmaya uyduğu duyuruldu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran´ın 14 Temmuz´da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onayladı.

UAEA´dan yapılan açıklamada, İran´a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yol açacak nihai raporu üye ülkelere gönderdiğini duyurdu.

ABD YAPTIRIMLARI KALDIRDI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD´nin nükleer anlaşma gereği İran´a yönelik yaptırımlarını kaldırdığını açıkladı.

RAPOR BM´YE GÖNDERİLDİ

İran´ın, nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları tamamladığı belirtilen açıklamada, raporun UAEA Yönetimi Kurulu üyeleri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ne gönderildiği kaydedildi.

TARİHİ GÜN

Açıklamada, Ajans denetçilerinin İran´ın bütün gerekli önlemleri aldığını onayladığı ifade edildi. İran ile UAEA´nin ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini kaydedilen açıklamada, "Bu, uluslarası toplum için önemli bir gündür" denildi.

YAPTIRIMLAR RESMEN KALDIRILDI

UAEA´nın raporu, nükleer anlaşamada "uygulama" safhasına geçildi. En kısa sürede ABD, BM ve AB´nin İran´a yönelik uyguladığı nükleer programla ilgili yaptırımları kaldırması beklenirken; ilk haber ABD´den geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD´nin nükleer anlaşma gereği İran´a yönelik yaptırımlarını kaldırdığını açıkladı.

 

vahdet