OKULA UYUM SÜRECİ İÇİN ÖNERİLER

OKULA UYUM SÜRECİ İÇİN ÖNERİLER

Okulların başlamasıyla birlikte okula uyum süreci kadar velileri endişelendiren bir başka konu da öğrencilerin uzun yaz tatilinde değişen rutinlerinin okul saatlerine uyumunu sağlama oluyor.

Nesibe Aydın Eğitim Kurumları psikoloğu Mine Gençer, uzun yaz tatili sonrası her yaştan öğrenci için okula yeniden uyum sürecinin sağlanmasında uykunun önemine dikkat çekti ve uykunun, yaşam kalitemizi sürdürmede hayati bir rol oynadığı gibi çocuklarda büyüme ve gelişmeyi de desteklediğini belirtti.

Okul Hayatında Başarı İçin Ev Yaşantısındaki Rutinleri Yeniden Oluşturun

Okul saatlerine uyum süreci, okullar açılmadan önce başlamalıdır. Ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerinin, akşamları saat 22.00’den önce yataklarında olmalarını, ailelerin bu saatlere göre bir yaşam düzeni oluşturmalarını öneren Gençer, kaliteli bir gece uykusunun öğrenmeyi kolaylaştırdığını ve okul hayatındaki başarıyı artırdığını ifade etti.

Odaklanma Becerisi İçin Uyku Öncesi Teknoloji İle Vedalaşın

Çocukların kaliteli bir uykuya sahip olmaları için, uyku öncesi birkaç saat önce teknoloji ile ilişki sonlandırılmalıdır. Bu aletlerin yaydığı mavi ışığın büyüme hormonu olan melatonini bastırdığını ifade eden Gençer, güçlü ışığın beyne yeni bir günün başlamakta olduğu mesajını verdiğini, bu nedenle de uykuya dalmakta güçlük yaşanabileceğini belirtti. Uykuya dalınsa bile uykunun kesintili ve rahatsız bir uyku olabileceği, ertesi günde odaklanma becerilerinde sorun yaşanabileceğini ifade etti. Yanı sıra, uyku öncesi gerçekleştirilen rutinlerin çocukları uykuya hazırladığını belirten Gençer, çocukların en geç 21.30’da diş fırçalama, yatak kıyafetlerini giyme gibi hazırlıklarını tamamlayıp beyni uykuya hazırlamanın önemine dikkat çekerken uyku mekânının sessiz, serin ve karanlık olmasının da uykuya geçişi kolaylaştıran etmenler olduğunu belirtti.

Yaz boyunca yapılamamış olsa bile okula başlamadan birkaç hafta önce bir önceki yılın akademik içeriğine yönelik yapılacak tekrarların da okula uyuma katkısı olacağını söyleyen Gençer, okula akademik olarak hazır gelen çocuğun sınıfına dönüşteki kaygısının azalarak kendisini daha donanımlı ve iyi hissedeceğini ifade etti.

Gençer, çocukların hayatında rutinler oluşturmanın sadece uyum sürecinde değil yaşamlarının tüm sürecinde fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerini destekleyeceğini ifade etti.

Nesibe Aydın Eğitim Kurumları İlkokul Rehberlik Koordinatörlüğü