Rusya´dan flaş Türkiye açıklaması

Rusya´dan flaş Türkiye açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Ankara´nın Cerablus harekâtına Moskova tarafından verilen tepkinin yumuşak olmadığını ve üzerinde iyice düşünüldüğünü söyledi.

[Rusya: Bazıları ´Türkiye´yi neden bu kadar kolay affettiniz´ diyor]

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında Suriye´nin Cerablus operasyonunu ve ülkede devam eden iç savaşı değerlendirdi.

Zaharova, Rus Dışişleri´nin Ankara´nın Cerablus harekâtı için yaptığı yazılı açıklamanın ´bir hayli yumuşak bir tepki´ olarak değerlendirildiğine ilişkin yorumlara şu yanıtı verdi:

"Biz tepkimizin yumuşak olduğunu düşünmüyoruz. Aksine bu, üzerinde iyice düşünülmüş ve derin bir analiz sonucunda verilmiş bir tepkiydi. Suriye topraklarındaki tüm eylemler Şam´la koordinasyon içerisinde yürütülmeli."

Ankara-Moskova ilişkilerine de değinen Rus sözcü, "Bazıları, Türkiye´yi neden bu kadar kolay affettiniz, bazıları da neden normalleşme süreci bu kadar yavaş ilerliyor diye soruyor. İlişkiler çabucak bozulabilir ama onarılmaları zaman ve aşamalı adımlar gerektirir" dedi.

Suriye´deki iç savaşın taraflarına itidal tavsiye eden Zaharova, Kürt kenti Haseke´de YPG ve rejim arasında çıkan çatışmalardan duydukları derin kaygıyı dile getirdi ve çatışmaların Suriye´yi nihai olarak yok etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Rus tarafı Haseke´deki çatışmaların durması için çeşitli kanallar üzerinden aktif çabalar gösteriyor. Tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz" diye de ekledi.

Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov´un ABD´li mevkidaşı John Kerry´yle yarın Cenevre´de yapacağı görüşmede bir numaralı gündemin Suriye olacağını duyurdu. Cenevre´de yarın gerçekleşecek randevu, Lavrov ve Kerry´nin bu yıl içerisindeki yedinci görüşmesi olacak