SİNCAN BELEDİYESİ SAĞLIK SEMİNERLERİNE DEVAM EDİYOR

SİNCAN BELEDİYESİ SAĞLIK SEMİNERLERİNE DEVAM EDİYOR

Sincanlılar, halk arasında kan kanseri olarak bilinen ve özellikle çocukları tehdit eden lösemi hastalığı konusunda bilinçlendirildi.

Prof. Dr. Ali Koşar, lösemi hastalığının teşhisinde en önemli sorunun, ?anne ve babanın löseminin işaretlerini çocuğunun hareketli ve yaramaz olduğuna bağlayıp erken fark edememesi´ olduğunu söyledi.

Sincan Belediyesi, Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında vatandaşları lösemi hastalığı konusunda bilinçlendirdi. Lale Konferans Salonu´nda gerçekleşen ?Lösemi ve Belirtileri? konulu seminerde, Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Koşar vatandaşlara birbirinden önemli uyarı ve önerilerde bulundu. Yenidoğan döneminden ergenliğe kadar her yaşta görülebilen löseminin en sık 3-4 yaş arasındaki çocukları tehdit ettiğini belirten Koşar, ?Akut lösemiye bazı doğumsal ve kalıtsal hastalıkların yanı sıra çevresel faktörler de yol açabiliyor. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak artan elektronik kullanımı, genetiği değiştirilen besin maddeleri, besinlerin muhafaza ve uzun süreli kullanıma uygun hale getirilmesinde kullanılan katkı maddeleri, bitkisel ve hayvansal ürün artırıcı kimyasal ile fiziksel yöntemler gibi pek çok faktör lösemi için risk oluşturabiliyor? dedi.

VÜCUTTAKİ MORLUKLARI ÖNEMSEYİN

Çocukluk çağı kanserlerinde löseminin yüzde 30 ile en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Koşar, ?Lösemi hastalığının teşhisinde en önemli sorun, anne ve babanın löseminin işaretlerini çocuğunun hareketli ve yaramaz olduğuna bağlayıp erken fark edememesi? Çoğu zaman vücudundaki morluklar bir yere çarpmasına, şiddetli kemik ağrıları yaramazlığına bağlanarak bunların löseminin işaretleri olduğu akla gelmeyebiliyor? diye konuştu. Koşar, özellikle vücutta bir travma olmadan kendiliğinden oluşan morluklar, şiddetli kemik ağrıları, baş ağrısı, diş eti kanaması, yorgunluk, görme kaybı, boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde oluşan şişliklerin löseminin işaretleri arasında yer aldığını vurguladı.

/resimler/2016-11/12/1335119275984.jpg

ERKEN TEŞHİSTE İYİLEŞME ŞANSI YÜZDE 80

Prof. Dr. Ali Koşar, löseminin günümüzde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu, erken tanı ve uygun tedavi ile iyileşme şansının yüzde 80´e kadar çıkabildiğini belirterek, ?Teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde günümüzde löseminin tipi ve risk grubuna göre hastalar 3-4 yıl süren bir tedavi ile sağlıklarına kavuşabilmektedir. Tedaviye yanıt vermeyen ya da yanıt verdiği halde daha sonra tekrarlayan hastalıkta kemik iliği nakli tedavisi ile hastaların iyileşme şansı yine mevcuttur? dedi.