Zana ´çaktırmadan´ TBMM´de

Zana ´çaktırmadan´ TBMM´de

1 Kasım´daki seçimlerin ardından TBMM´de 26. Dönem yemin törenine HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana´nın tavrı damga vurmuştu.

6 Kasım 1991´de Meclis kürsüsünde yeminini Kürtçe tamamlayıp krize yol açan Leyla Zana, 24 yıl sonra Meclis´te yine bir yemin krizinin baş aktörü olmuştu. Zana, yemine başlamadan Cumhurbaşkanı Erdoğan´a dönerek, "Kalıcı ve onurlu bir barış umuduyla" anlamına gelen "Bi hevîya aşîtî kî bi rûmet u mayînde" cümlesini kullanmış, ardından da yemin metnindeki "Türk milleti" ifadesini "Türkiye milleti´ diye değiştirerek okumuştu. Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla yemin törenini yöneten Deniz Baykal, metni aynen okumadığı için Zana´nın yemininin geçersiz olduğunu duyurmuş, Zana ise "tekrar yemin etmeyeceğini" açıklamıştı.

Kanunen, yemini ´geçersiz´ sayılan Zana, milletvekillerine ait özlük haklarından yararlanabilse de, içtüzük kurallarına göre yeniden yemin etmeden yasama çalışmalarına katılamıyor. Ancak, TBMM´nin resmi internet sitesinde, yasama faaliyetlerine ilişkin belgelerde Leyla Zana´nın isminin de yer alması akılları karıştırdı. HDP´nin "faili meçhul cinayet davalarının zamanaşımına uğramasını önlemek üzere yapılacak çalışmaların ve önlemlerin belirlenmesi" amacıyla 11 Aralık 2015´te TBMM´ye verdiği araştırma önergesinde, Zana´nın da imzasının bulunduğu ortaya çıktı. Söz konusu önerge, TBMM´nin resmi internet sitesinde esas numarası 10 olarak belirlenerek işleme alındı. Böylece Zana önergeye imza veren milletvekilleri arasında sayıldı ve resmen yasama faaliyetine katılmış oldu.

 

Kaynak:Habertürk