Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Eyüp Ural


OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ GERÇEĞİ...

Osmangazi Köprüsü fiyatıyla da zirvede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün törenle hizmete açılan Osmangazi Köprüsü, Katma Değer Vergisi´ndeki (KDV) 10 puanlık indirime rağmen kilometre başına dünyanın en pahalı geçiş ücretiyle taştırma ya


GİDİŞ DE ÜCRETLİ DÖNÜŞ DE ÜCRETLİ

     35 dolar+(KDV) olan köprü geçiş ücreti, KDV indirimi ile birlikte 89 TL´ye düştü. Katma değer vergisi yüzde 18´den 8´e çekildi.

Köprü geçiş ücretinin yanı sıra otoyolda da kilometre başına 5 sent ücret alınacak. 89 TL´lik köprü ücreti, hem gidişte hem de dönüşte tahsil edilecek.

Osmangazi Köprüsü´nün geçiş ücreti, dünyadaki benzerlerinden, hatta dünyadaki en uzun köprüden daha yüksek. Yetkililer, Osmangazi Köprüsü´ndeki yatırımın yeni olması nedeniyle ücretlerin yüksek olduğuna, benzer diğer köprülerin eski tarihlerde faaliyete geçtiğine dikkat çekti.

Yetkililer, köprünün, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapıldığını ve bu yatırımın bedelinin de kullanıcılar tarafından ödenmesi gerektiğini ifade etti. 2.7 km uzunluğundaki Osmangazi Köprüsü´nden 89 TL´ye geçilecek. Kilometre başı geçiş ücreti 33 TL olacak.

   -2.4 km uzunluğundaki Fransa´nın Millau Viadunt Köprüsü´nün geçiş ücreti 23 TL. Bu köprünün kilometre başına geçiş ücreti 10 TL. Bu köprü, 2004 yılından beri faaliyette bulunuyor.

   -Danimarka´daki Öresund Köprüsü 8 km uzunluğunda ve 145 TL geçiş ücretine sahip. 2000 yılında açılan köprünün kilometre başı geçiş ücreti ise 18 TL.

   -Japonya´nın Akaish Köprüsü 3,9 km uzunluğunda kilometre başı ücret 17 TL.

   -İngiltere´nin Severn Köprüsü 1,6 km uzunEN UZUN KÖPRÜ EN DÜŞÜK ÜCRETİ ALIYOR

   -ABD´nin Verrazona Narrows´u ise 4.1 kilometre. 1964´ten beri hizmet veren köprüden geçmek için 46 TL ücret alınıyor. Bu da kilometre başına 11 TL anlamına geliyor.

Benzer köprüler içinde en uzunu ise Kanada´da yer alıyor.

   -Canfederation Köprüsü, 12,9 kilometre uzunluğunda ve 1997´de açıldı. Köprünün geçiş ücreti 103 TL. Kilometre başına ücret ise sadece 8 TL´dir.

OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜNÜNÜ YAPIMI

Osman Gazi Köprüsü´nün maliyeti 1 milyar Amerikan Doları civarındadır. Yapımına harcanan bu paranın tamamı aralarında Halkbank ve Vakıflar Bankası gibi devlet bankalarının da olduğu dokuz bankadan AKP´nin verdiği gelir garantisi karşılığı kredi olarak temin edilmiş ve müteahhidin (yüklenicinin) cebinden hiç para çıkmamıştır.

AKP iktidarı tarafından yükleniciye verilen araç geçiş garantisi günlük 40.000 araçtır. Şu anda İstanbul´da iki köprüden Anadolu istikametine geçen araç sayısı günde ortalama 200.000 araçtır. Sizce, bunların kaçı Bursa-İzmir istikametine gitmektedir?

KDV hariç Osman Gazi Köprüsü´nün günlük gelir garantisi 1.400.000 dolar, yıllık gelir garantisi ise 511.000.000 dolardır. Araç geçerse geçenler, geçmezse bütçeden yükleniciye ödenecektir.

Bu ödemeler her gün 15 Temmuz 2035 tarihine kadar taahhüt edilmiştir. Bu tarihe kadar toplam KDV hariç en az 9 milyar 709 milyon dolar para yüklenicinin kasasına girecektir.

Özetle tekrar edelim; yüklenici cebinden hiç para koymadan 2035 yılına kadar her sene 511 milyon dolar parayı kasasına koyacaktır. Sizin hiç böyle gelir getiren bir işiniz oldu mu?

2016 yılının ilk 3 ayında Türkiye Cumhuriyeti´nin tüm köprü ve otoyollardan elde ettiği gelir ise 288 milyon 600 bin TL´dir. KDV´sini çıkardığımızda mevcut köprü ve otoyollarımızın yıllık geliri 340 milyon dolar civarındadır.

Devletimizin sahip olduğu iki Boğaziçi Köprüsü ve tüm otoyollar Osman Gazi köprüsünden % 35 daha az para getirmektedir.

Ve gözüken odur ki Osman Gazi Köprüsü´nden garanti edilen ücretle bu kadar araç geçmesi mümkün olmadığından tüm köprü ve otoyol gelirlerimiz yükleniciye ödenecektir.

SAYGILARIMLA.

26.4°