Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TAHSİN ERASLAN


2021 YILI ?İSTİKLÂL MARŞI´ YILI -2-

*İstiklâl Marşı´mızı sizler-nasıl olsa-ezbere okuyorsunuzdur. Buraya yazmaya gerek yok.


İçerik, edebî sanatlar üzerinde duralım. Yani şiir tahlili yapalım.

9 dörtlük,1 beşlik olmak üzere toplam 10 birim, 41 dize/mısra, 257 sözcük/kelime vardır. Nazım birimi dörtlüktür. Ancak son birim beşliktir. Son birimi beş dizeden oluşmasının nedeni,-muhtemelen-şiirin sonunda asıl vurguyu, etkiyi, şiirin içeriğini pekiştirmek, asıl iletiyi daha belirgin şekilde vurgulamak olabilir.

?Korkma!´ diye başlayan şiiri, ?istiklâl´ ile bitirmiştir. İlk hitapla son söz arasında uyum vardır. (Tenasüp.)

Ey Türk Milleti! Hiç korkmana, endişelenmene gerek yok. Batı ufkundaki kızıllık içinde batmakta olan Türk bayrağı, ülkemizde en son Türk ölmedikçe sönmeyecek, batmayacaktır.

-?Korkma!? diyerek uyardı Türk Milleti´ni.

Korkma, öyle sanıldığı gibi korkaklara denmez.

Korkma demek, meraklanma, üzülme, aldırma demektir.

Umutsuzluğa düşme, herşey bitti sanma, kaygılanma demektir.

Bir ananın çocuğundan korkması demek, çocuğu üzerinde titremesi, demektir.

Sevgililerimizden, sevdiklerimizden, aşkımızdan korkarız ya hani.

Hatta mutluluğumuzdan bile korkarız ya göz değmesin diye.

Gözümüzden korkarız, çöp batmasın.

Sevdiklerimizin/kutsallarımızın üzerinde titreriz, etrafında pervane oluruz ya. 

*?Korkma!´ olumsuz sözle başlamış. Bilinçli kullanmış.  ?Eşhedü enlâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resulühü´ cümlesi de olumsuz bir ifade olan ?lâ´ ile başlar. ?Lâ´, ?hayır, yok değildir´ anlamına gelir. Yani ?hiçbir tanrı yoktur, ancak Allah vardır´ ifadesiyle başlar.-Hz. Muhammed ve arkadaşları Sevr Mağarası´nda konaklayıp saklanırlar. Müşrikler kapıdadır. Hz. Ömer, telaşlanır, korkar. Hz. Muhammed, O´nu yatıştırır. ?Korkma!´ Üzülme. ?Allah bizimle beraberdir.? diye teselli verir.

*Hatırlayalım: Sevr Anlaşması, I. D.S. sonunda Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında Paris´in Sevr banliyösünde 10 Ağustos 1920´de imzalanan bir anlaşmadır. Bu anlaşmaya göre ülkemiz, paramparça edilecekti, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Ermenistan, ülkeyi bölge bölge parselliyecekti! Türkler´e de Orta-Anadolu´da küçük bir bölge bırakılacaktı. İşte Millî Mücadelemizi bu Sevr anlayışına karşı, Sevr´e mahkûm olmamak, Sevr Mağarası´nda sıkışıp kalmamak için verdik. Âkif, ?telmih´(tarihten hatırlatma) sanatı kullanıyor.

*?Korkma!´ sözü, Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi´nin İzmir´in 15 Mayıs 1919 günü Yunanlılar tarafından işgal edilince aynı gün verdiği bir fetvada da geçer: ?´Korkmayınız!´?Meyus( Ümitsiz) olmayınız!... Bu livâ-yı hamd (Hz. Muhammed´in bayrağı) altında toplanınız ve mücadeleye hazırlanınız. Müftünüz olarak cihâd-ı mukaddes (kutsal cihat) fetvasını ilan ve tebliğ ediyorum.? Hasan Basri ÇANTAY da bir yazısında ?korkma´ sözcüğünü kullanıyordu. ??Bugün her vakitten fazla ümitlisin, fakat sabr u sebat et, yılma, usanma, korkma, haydi hamaset (kahramanlık, yiğitlik) meydanına. ??

*Şafak. 1-Güneşin batışından hemen sonra oluşan kızıllık. 2-Güneşin doğuşu hazırlığı. Tevriye sanatı (2 anlamlı) vardır.

Alsancak. Sancak, ?bayrak´ anlamında. Al, kırmızı´dır. Çetin savaşlardan sonra kırmızı kan´a boyanmış yaralı bayrak demektir.

-Devamında görüşmek dileğiyle.-

 

17.9°