Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Harun Kılıç


Bir yılın muhasebesi 2023

Bitirmek üzere olduğumuz sene yani 2023 yılı da, maalesef mutsuz olup, bir daha hatırlamak istemeyeceğimiz 365 günler arasına girdi..


Değerli okur, artık ömrümüzün sonbaharını yaşıyoruz.

Geçtiğimiz bunca yıl içinde huzurla, mutlulukla geçen yada bol bereketli gelirimizin olduğu seneleri üst üste koysak; hepi-topu çoğunuz gibi bir elin, bilemedin iki elin parmaklarını geçmez..

Bitirmek üzere olduğumuz sene yani 2023 yılı da, maalesef mutsuz olup, bir daha hatırlamak istemeyeceğimiz 365 günler arasına girdi..

Hele hele vatandaş olarak çoğumuzun çektiği geçim sıkıntımız yetmiyormuş gibi tam da yıl biterken 12 kınalı kuzumuzu bölücü ve bebek katili PKK/PYD'in kalleş it sürülerine kurban vermemiz; yüreğimizi eyice kanattı!

Hemen hemen herkesin bildiğini anlatmaktan bize gına geldi, ancak bazı şeyleri yeniden kayda geçirmek bize farz oldu!

1- İç-dış etmenlerin çok etkili olduğu ekonomik daralma ve geriye gidiş bu sene de çok can yakıcı oldu!

Şöyle ki: Dünyayı sarsan Covid-19 ve Ukrayna savaşının açtığı hasarlarla uğraşırken, 11 ilimizde meydana gelen "asrın felaketi" belimizi eyice büktü...

Depremde binlerce insanımızı kaybettik, binlerce yaralanan veya sakatlanan vatandaşımız oldu.

Kamu-özel binalar, evler, binlerce yıllık olanlar dahil birçok ibadet yerleri yıkıldı. Taşıt araçları, ev eşyaları, ticari emtialar yıkıntılar arasında kaldı. Binlerce yenen-yenmeyen veya evcil hayvan telef oldu..

Çeşitli kaynaklarından elde ettiğimiz bilgilere göre depremin Türkiye'ye ekonomik maliyeti 110 milyar doları civarında oldu.

2- Öte yandan, tam 40 yıldır ABD/AB'nin taşeronu bölücü-ayrılıkçı terör örgütü PKK/PYD'ye karşı sürdürülen silahlı mücadeleye bu yılda etkin bir şekilde devam edilmiştir. Mesela 2023'te 2200'ün üstünde terörist, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve MİT tarafından itlaf edilmiştir. Haliyle bu mücadele içinde maalesef verdiğimiz şehit ve gazilerimizin yanı sıra yüksek miktarda kaynaklarımızı; sınırlarımızı korumak, bayrağımızı indirtmemek uğruna ve tek vatan ülkümüz için harcamaktayız..

3- Keza, Suriye'den ve çeşitli ülkelerden gelen sığınmacılar, mülteciler veya kaçak göçmenler için de hatırı sayılır paralar harcamaktayız..

4- Beri taraftan her dönem olduğu gibi yandaş kayırma, birkaç yerden maaş ödeme ve liyakatsiz kadrolarla kamuyu doldurma, hem genel hem de yerel idarelerce bu dönemde de sürdürülmektedir. Yani demem o ki, iktidar yapıyor da, muhalefet ondan geri mi kalıyor dersiniz?

Asla..!

Bilakis muhalefet olup, seçim kazanıp belediyeleri yönetenlerde; yandaş fonunu alabildiğince geniş tutmakta, kaynakları halka hizmet için kullanacağına; aksine sınırsız sayıdaki danışmanlara, masa ortaklarının elemanları da dahil tahsis edilen kadrolara, kendilerine fikren yakın şarkıcı-türkücülere, basın-yayın organlarına, tv'lere ve asıl görevleri algı çalışması yapmak olan anket şirketlerine milyarlar akıtıyorlar(!) Öyle ki, piyasada fonlanan binlerce troll adeta cirit atıyor!

Hâl böyle olunca emeklilerin, asgari ücretlilerin, köylünün-çiftçinin, küçük esnafın, milli gelirden alacağı pay gittikçe küçülmekte; milyonlarca insanımız geçinmekte zorlanmaktadır..

Aktarmaya çalıştığımız belli başlı bu argümanlar neticesinde başta gıda olmak üzere bütün ürünlerin fiyatları almış başını gitmiş, faizler ve enflasyon yükselmiş, kiralar uçmuş, emeğinin karşılığını alamayanlar çoğalmış..

Çoğumuz için yaşamak zorlaşmıştır!

Özetle, 2023 yılı yukarıda kısaca bahsettiğimiz olaylar sonucu maalesef yine çok kötü geçmiştir. Ki, bu olumsuz hâlin 2024 yılında da süreceği görülmektedir..

Bu bağlamda hükümetten beklentimiz; halkın geçim düzeyini en kısa zamanda yükseltmesi, kaynakları yerinde kullanıp, milli geliri halka adil paylaştırması. Acilen fiyat anarşisine el atıp son vermesi, piyasayı sıkı denetlemesi, vergi kaçaklarını zaman geçirmeden önlemesi, her alanda israfa son vermesi. Kadroların hak edenlere verilmesi, istihdamı ve üretimi arttırıcı önlemleri behemehâl hayata geçirmesi yönündedir..

Uyarması bizden!

Değerli okur;

Yeni yılın, sizlere, ailenize, Türk milletine, Türk Dünyasına, İslam ve insanlık alemine hayırlara vesile olmasını diliyorum.. Sağlıkla, huzurla, mutlulukla...

Yeni bir yazımızda buluşmak üzere esen kalınız!

Harun KILIÇ

Ankara

 

25.1°