Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İhsan Yelken


İZMİR YIKTI BİZİ?

Depremin olduğu yörede, herkes karınca gibi çalışıyor, çabalıyor, bir yardımda bulunmak için gayret gösteriyordu.


2020 Yılı çile ve ızdırap ile geçti.

Depremler, seller, cığ felaketleri, orman yangınları, uçak kazaları hep çile getirdi, insanlara acı verdi. Korana virüs de bunların tuzu biberi oldu hala insanların peşini bırakmıyor yakaladığına acımıyor.

Türkiye 30 Ekim´de İzmir acısıyla uyandı. 6.6 derecedeki deprem İzmir´imizi vurmuş, acısı dalga dalga tüm Türkiye´yi sarsmışdı. Sadece İzmir değil tüm Türk Milleti ayaktaydı.

 Başta bakanlar olmak üzere, Kızılay, Afad, TSK ve tüm kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ve ayrıca yurdun her tarafından belediye yardım ekipleri kısa bir süre içinde İzmir´e ulaştılar. Sanki tüm Türkiye buradaydı. Birinin arkasında Gaziantep yazıyor, birisinde Konya, diğerinde Ankara, öbüründe İstanbul yazıyordu, ve diğerleri? Hepsi de görev aşkıyla dolu, faydalı olabilmek için ellerinden geleni yapıyor, sağ sola koşturuyorlardı.

Fakat felaket büyüktü, can almış büyük hasar bırakmıştı. Dile kolay, 114 can toprağa verildi, 1035 kişi yaralandı. Kayıp beklenenden fazla oldu, hasar çoktu. Yıkılan binalar yeniden yapılır ama giden canlar sineye gömüldü. Buruk bir acı ile unutulmamak üzere toprağa teslim edildi, bitkin, çaresiz ve gözyaşları ile?

Kurtarma çalışmalarını binlerce kişi yerinde, milyonlar ekran başında heyecanla adım adım izliyordu. Her gelen iyi bir haber toplumu sevince boğuyor, kötü bir haber ise suratları asıyor, yerini üzüntüye bırakıyor ve insanları kahrediyordu. Hele 61. Saatte Elif´in, 91.saatte Ayda´nın el sallaması Türkiye´yi mutluluğa boğuyordu.

Depremin olduğu yörede, herkes karınca gibi çalışıyor, çabalıyor, bir yardımda bulunmak için gayret gösteriyordu.

İyi bir planlama yapılmış, her şey yerinde ve zamanında yapılır haldeydi. Kurtarma çalışmaları hızla devam ediyordu. Bir tarafta çadır kentler kurulup evsiz kalan vatandaşlara teslim ediliyor, diğer tarafta kurulan aşevlerinde sıcak yemek veriliyordu. Giyecek ihtiyacı olanlara giyecek, çocuğuna süt, mama ve bez ihtiyacı olanların ihtiyaçları temin ediliyordu. Çay, kahve, su isteyene istediği kadar veriliyor? Yani iftihar edilecek, gurur duyulacak bir organize, bir yardımlaşma faaliyeti vardı.

Devlet hemen can kaybı olanlara onar bin tl. veriyor, 30 bin tl. eşya almaları için, 13 bin tl, taşınmak için ve 5 er bin tl. de kira yardımı yapılacağını vaat ediyordu.

Türk Milleti büyük millettir. Her milli konuda olduğu gibi bu deprem felaketinde de bir ve beraber olduğunu gösterdi. 83 milyon kişinin gözü İzmir´de depremzedelerin yanındaydı. Onların acılarını paylaşıyor, onlar için göz yaşı döküyordu.

Birkaç çatlak ses çıksa da, birkaç gözü aç doyumsuz insan hareketleri görünse de, devlet ve milletin ele ele vermesiyle çok uyumlu ve başarılı bir kurtarma faaliyeti ortaya çıktı? Allah Türk Milletine bir daha böyle bir felaket göstermesin.

Hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Türk Millet´inin başı sağ olsun?

İnşallah 2021 yılı hayırlı gelir, tüm felaketleri unutturur ve hakkı olan Türk Milleti sağlık ve huzura kavuşur.

Saygılarımla?

İhsan YELKEN.

17.9°