Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Muharrem Günay Sıddıkoğlu


KİM RESUL´E İTAAT EDERSE, MUHAKKAK Kİ ALLAH´A İTAAT ETMİŞ OLUR

Âlemlere rahmet ve bereket olarak gönderilen Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed miladi 571 yılında Arap aylarından Rebîülevvel ayının onikinci gecesi pazartesi günü seher vakti dünyaya teşrif etmiştir.


Allah´ın gönderdiği din olan İslam Hz. Âdem ile başlamış, Hz. Muhammed ile kemale ermiştir. Tevhid dininin (İslam´ın) son halkasını Hz. Muhammed (s.a.s.) teşkil etmektedir. Tevhid kelimesinin ikinci bölümü, Hz. Muhammed´in (s.a.s.) Allah´ın rasûlü/elçisi olduğuna iman etmektir. Bu inanç, bizi peygamberin örnek ve önderliğinin kabulüne götürür.

?Hayır, Rabbine andolsun ki aralarında çıkan anlaşmazlık hususunda seni hakem kılıp sonra da verdiğin hükümden içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın (onu) tam manasıyla kabullenmedikçe iman etmiş olmazlar.? (4/Nisa,65)

Yüce Rabbimiz Kur´an-ı kerim´de:?(Rasulüm!) De ki : Eğer Allah´ı seviyorsanız bana uyunuzki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın?." (Âl-i İmrân, 31)

? ?Allah, sana Kitab´ı (Kur´an-ı) ve hikmeti indirdi ve sana (bütün bu) bilmediklerini öğretti.? (4/Nisa -113)

?Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah´ın âyetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler.? (Ali İmran 3/164) buyurarak O´nun çok yüksek ahlâk ve hikmet sahibi bir şahsiyet olduğunu bildirmiştir. Hikmet sahibi olmak Kur´an-ın gizli ve ince manalarını anlama, onu yaşama, onunla hükmetme ve onun yaşama ilmidir. Bu ilmi peygamberimize Allah vermiştir. 

O, ahlâkını Kur´an´dan almış, bütün iyilikleri kendisinde toplamıştır Allâh´ın râzı olduğu huy ve davranışlardan ibâret olan güzel ahlâk, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-´in mübârek lisan ve tatbikâtı ile beşeriyyete teblîğ olunmuştur.

. Saygıdeğer eşi Hz. Aişe´ye Peygamberimizin ahlâkının nasıl olduğu sorulduğunda O, şu cevabı vermiştir:

«O´nun ahlâkı Kur´ân idi» ;  ? O yaşayan Kur´an dı.?

Bununla ilgili olarak Allah Tealâ Kur´an-ı Kerimde:

?Legat kâne leküm fî rasulillâhi üsvetün hasenetun?? «Muhakkak ki Allah´ın elçisinde sizin için uyulması güzel örnekler vardır.» ( Ahzap 21 ) buyurmuş ve O´nun yaşayışını, sünnetinin örnek almamızı istemiştir. Eğer Kur´an canlansa insan şekline dönüşse idi ancak bir Hazreti Muhammed olurdu. Onun içinidir ki Aişe validemiz ?O yaşayan Kur´an´dı? buyurmuştur.

Allah´ın kitabından ve Sevgili Peygamberimizin sünnetinden uzaklaşmak münafıklık alametlerindendir. Bu konuda Nisa suresinde şöyle buyrulur:

?Onlara: Allah´ın indirdiğine (Kitab´a) ve Resûl´e gelin (onlara başvuralım), denildiği zaman, münafıkların senden iyice uzaklaştıklarını görürsün.? (4/Nisa,61)

Peygambere itaat Allah´a itaattir. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyuruyor:?Kim Peygamber´e itaat ederse, muhakkak Allah´a itaat etmiş olur?? (4/Nisa, 80),

(Hz. Peygamber Allah´ın kulu, elçisi ve İslâm dininin temsilcisidir. Ahlâkı Kur´an´dır. Allah´a inananlar için, dünya ve âhiret işlerinin tümünde en güzel örnek odur (33/Ahzab-21). Söyledikleri ve yaptıkları Allah´ın gözetimi ve izni altındadır. Kur´an´ın örnek uygulayıcısı odur. Kendisinin buyrukları da Kur´an´ın ruhuna uygun olup yalnız kendi zamanıyla kayıtlı değil, bütün zamanlarda geçerlidir. Çünkü ona Kur´an´ı açıklama yetkisi verilmiş (16/Nahl?44) ve hikmet öğretilmiştir. Sağlam kaynaklardan gelmiş hadislerine itibar etmeyip yalnız Kur´an´a dayandığı iddiasıyla Peygamber´i sadece bir aracı kabul etmek, kâfirliğin ve dinsizliğin bir köprüsüdür. Çünkü hayat dini olan İslâm, Allah´ın bildirmesi ve Resûlü´nün açıklama ve uygulamasıyla meydana gelmiştir. Âyette belirtildiği üzere Allah´a itaat ve sevgi, Resûlü´ne, onun hadis ve sünnetine uymakla gerçekleşir. Kim de onlara gönül rahatlığıyla teslim olmazsa iman etmiş sayılmaz.) (bk. 3 /Ali İmran,164; 4/Nisa,65)

 ?Kim Resul´e itaat ederse, muhakkak ki Allah´a itaat etmiş olur.? (4/Nisa, 80), ?Biz bütün peygamberleri ancak Allah´ın izni (emri) doğrultusunda kendilerine itaat edilsin diye gönderdik.? (4 /Nisa/64)

 ?Her kim de kendisine doğru yol (İslam) belli olduktan sonra, Resule karşı tavır koyar (emirlerini beğenmez) ve (Resulü örnek alan)  müminlerin yolundan başkasına uyarsa, onu döndüğü (ve seçtiği o sapık) yolda bırakırız. Sonra kendisini Cehenneme atarız. O ne kötü bir giriş yeridir. ? (Nisa/115)

Allah´ın Sevgili Rasûlü şöyle buyuruyor:

?Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız: Bunlar, Allah´ın Kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.?(Muvatta, Kader, 3)

Kur´an-ı ve İslamı anlamanın ve yaşamanın yolu Hz. Peygambere ve O´nun sünnetine tabi olmaktan geçer. Allah bizi sevgili Peygamberimizin yolundan ayırmasın şefaatinden mahrum etmesin.(âmiiiin)

23.5°