Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Muharrem Günay Sıddıkoğlu


MİLLLETLERİ YÜCELTECEK EN BÜYÜK GÜÇ MİLLİYETÇİLİKTİR.

Eğer Allah dileseydi, elbette sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı.


??Eğer Allah dileseydi, elbette sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı. Öyle ise iyiliklerde/hayırda yarışın? (Maide, 5/48)  (Ayrıca bak HUD/118. ayet)

      Ümmetler yani farklı özellikler halinde yaratılmış olan bu milletlerin, iyilikte, hayırda, bilim ve teknolojide ve Allah´ın dinine yardımda ve hizmette yarışmaları için milliyetçilik duygusuna sarılmaları şarttır. Çünkü milliyetçilik mensubu olduğu milleti sevme duygusunun yanında o milleti  Maide suresi 48. âyette söz edilen iyiliklerde ve hayırda yarışta galip getirme düşüncesi ve ülküsüdür

Kur´an-ı Kerim´de millet gerçeği şöyle anlatılır:

 ?Ey insanlar, biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık ve bir birinizle tanışasınız (bilişesiniz, iyi ilişkiler kurasınız, iyi işlerde bir birinizle yarışasınız) diye şubelere (milletlere) ve kabilelere ayırdık. Şüphesiz ki Allah katında en şerifli olanınız takvada (Allah´tan sakınma, gönülden bağlanma, dine ve insanlara hizmette) en ileri olanınızdır. (Hucurat Suresi, 13),

Celal Yıldırım ise Hucurat Suresi 13. ayetin tefsirini yaparken Millet Kavramını:? Türkçe´de, ulus ve benzer özellikleri olan topluluk demektir.? Şeklinde açıklamaktadır.  (C.Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur´an Tefsiri cilt 11, sayfa 5760) Yine aynı sayfada ?ŞUUB-ŞA´B? sözcüğünü açıklarken ?yeryüzüne yayılıp üzerinde gruplar halinde yaşayan insan topluluklarının her birine Şa´b denir? demektedir. Bizim Türkçe´mizde kullandığımız Millet sözcüğü işte bu ?ŞUUB? sözcüğünün yerine ve onun taşıdığı anlamı karşılamak üzere kullanılmaktadır. (Şu´but-Türk= Türk Milleti, Şu´bul- Arap= Arap Milleti gibi...)

İstiklal Marşımızın yazarı M. Akif Ersoy´un ?Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal? derken kastettiği anlam da bizim bu gün kullandığımız anlamdır.

 ?O gökleri, o yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin birbirine uymaması da O´nun (Yani Allah´ın) ayetlerindendir.(varlığını, gücünü, kudretini gösteren delillerindendir.) Hakikat bunlarda düşünen insanlar için elbette ibretler vardır.? (Rum Suresi, 22)

Eğer Allah dileseydi, elbette sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı. Öyle ise iyiliklerde yarışın. Hepinizin dönüşü Allah´adır. O zaman anlaşmazlığa düşmüş olduğunuz şeyleri size bildirecektir. (Maide 48. ayet); ?Ve lev şâallâhu le cealehum ummeten vâhıdeten.. Eğer Allah dileseydi, onları mutlaka tek bir ümmet kılardı. ? (Şura,

26.6°