Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

İhsan Yelken


TRUMP GİTMEM DEDİ AMA?

Demokrasi ve özgürlüğün beşiği olarak kabul edilen ABD´nin Kongre Merkezi, seçimlerde Joe Biden´ın kazandığının onaylanacağı 6 Ocak günü, Donald Trump taraftarlarınca basıldı.


Geldiği günden beri ateşle oynayan Trump, günübirlik dengesiz kararlarla dikkat çekti. Tüm dünyayı tepeden bakan eda ile yönetmeye kalktı. Var gücüyle terör örgütlerini küstahça destekleyip, tırlar dolusu silah ve mühimmat gönderdi. Bir taraftan Türkiye´yi taktir edip kaybetmek istemediğini belirten Trump, diğer taraftan Türkiye´yi bölmek, parçalamak isteyen PKK, PYD, FETÖ ve tüm terör örgütlerine yardım ve yataklık etmeye devam etti. Terör örgütlerine bedava binlerce tırlar dolusu silah ve mühimmat gönderen Trump, Türkiye´ye parası ödenmiş silah ve patriot hava savunma sistemlerini vermedi. Ayrıca Rusya´dan S_400 hava savunma sistemi aldınız diye ambargo koymaya kalktı.

Trump seçimi kaybetti. Daha önceki seçimde rakibinden daha az oy almasına rağmen başkan olan Trump, bu sefer de gücünü denemeye kalktı. Taraflarına 6 Ocak´da büyük miting var, sizi seviyorum diye okşayıp, Kongre Merkezine davet etti. Güya Trump, büyük bir miting yapacak, seçimlerin yenilenmesini isteyip, Makamının gücü ile, Başkanlığının resmen bittiğinin tescil edilmesini engellemiş olacaktı. Ama yardımcısı ?OLMAZ´ dedi. ?Ben Amerikan Anayasasına bağlılık yemini ettim, bu antidemokratik tavra ortak olamam.´

Daha sonra saldırı başladı.

Trump taraftarları 6 Ocak günü Kongre Merkezini, Joe Biden´ın seçimi kazanmasının oylanması saatinde bastı. Her tarafı yıkıp tahrip ettiler. Barikatları aştılar, duvarlara tırmanıp, Kongre Merkezine girdiler. Hatta Richard Barnett isimli bir Vandal, Demokrat Temsilcileri Meclis Başkanı Nancy Pelosi´nin ofisine girip, makam koltuğuna oturarak, televizyonda gülerek gazetecilere poz veriyordu. Oda dağıtılmış, Amerikan Bayrağı ve büstler ortalara saçılmış vaziyetteydi. Dahası ertesi gün yakalanan vandalın kamyonetinde 15 silahlı kişinin olduğu anlaşıldı?

Kongre üyeleri salonda saatlerce mahsur kaldılar. Bir türlü Trump´a ulaşamadıklarını söylüyorlar. Seneto oturumu sonlandırıldı ve Başkan Yardımcısı Mike Pence´i gizli bir odaya kaçırdılar. Saat 14.00 ile 20.00 arası 6 saat ortalık karmakarışık, kimin ne yaptığı belli değil. Herkes canını kurtarmaya çalışmakta, ne olacağı bilinmemektedir. Ortada vahim bir durum varken, Trump bir odaya çekilmiş içerdeki olayları rahat rahat tv.den film izler gibi izlemektedir. Olayları twett ile yönlendiriyor. Önce ? polisi destekleyin´ tweteri atıyor ama hiç bir yatışma olmuyor. Sanırım olayların ciddiliğini anlamış olmalı ki, daha sonra ?Taşkınlık yapmayın, evlerinize gidin, sizi seviyoruz´ tweteri geliyor?

Ancak saat 20.00 de Kongre ve çevresinin güvenliği tam olarak sağlanıyor. ABD, tarihinde görülmemiş bir vakayla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Kongre baskını ABD tarihine kara bir gün olarak geçmiştir. Lafa geldiği zaman demokrasinin beşiği olarak ifade edilen ABD´de ki bu süreç tüm insanlığı şoke etmiştir. Aslında ABD ve benzeri emperyalist ülkeler için demokrasi bir maskedir, bir araçtır. Sömürmek istediği ülkeye hep bu ? demokrasi´ maskesini kullanarak girmiştir. Doğal olarak ABD Kongre Merkezi baskını tüm dünyada yankı uyandırdı ve kınandı. Tüm dünya ülkeleri olduğu gibi Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, ABD´ye ? ABD´deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz´ mesajını gönderdi?

Tabi bazı yazarlar gibi siz de bu nasıl bir mesaj diyebilirsiniz?

ABD, 15 Temmuz kalkışması ardından Türkiye´ye, utanmadan Türkiye´yi katil Fetö terör örgütüyle aynı kefeye koyup, ? taraflara itidal ve sağduyu çağrısı´ yapmıştı.

Şimdi anladınız mı?

Yeniden görüşmek dileği ile?

Saygılarımla?

İhsan YELKEN.

23.8°