Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

İhsan Yelken


UYANAN TÜRKİYE?

Türkiye, her şartta hakkını arıyor, Suriye´de, Akdeniz´de, Libya´da, Kıbrıs´ta, Azerbaycan´da ve dünyanın her yerinde, hakkını, hukukunu, menfaatini sonuna kadar koruyor.


Yıllarca bizi ? en saygın/sadık stratejik müttefikimiz ? diyerek avutan ABD. Şimdi, ?CAATSA´ yaptırımlarına Türkiye´yi de ekleyip hedef tahtasına oturttu.

ABD, S_400´leri bahane ederek Türkiye Savunma Sanayimizi hedef alan ve hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir ambargo kararı açıkladı.

Halbuki biz, Nato Müttefikimiz Amerika´dan yaptırım değil, terör örgütlerine ve bölgemizde hesabı olan güçlere karşı mücadelemizin desteklemesini beklerdik.

Biz ne komşularımızla ne de başka bir devletle gerilimli bir çatışma peşinde koşan bir ülke değiliz. Kimsenin toprağında gözümüz yok, kimsenin de bizim toprağımızda gözü olmamasını isteriz. Ama bu durum, ülke ve millet olarak, hakkımızın, hukukumuzun, egemenliğimizin çiğnenmesi karşısında sessiz kalacağımız anlamına gelmez. Tüm dünya bilmeli ki, Türkiye, milli menfaatlerini korumak için ne gerekiyorsa onu yapar. Bunu yaparken, kimseden izin almaz. Kimin nasıl gördüğüne, ne dediğine bakmaz. Mesele, S_400 Hava Sistemlerinin alınması değil, Türkiye´nin kendi işini kendisinin görmesi, savunması için gereken her türlü silahlarını kendisinin üretmesidir. Türkiye´nin son yıllarda savunma silahlarındaki başarılarını sindiremiyorlar. Savunma Sanayimiz ve İha, Siha ve Tiha´larımızın, Suriye´de, Libya´da ve son olarak da Karabağ´da ki başarıları dünyayı kara kara düşündürüyor. İngiliz Savunma Bakanı´nın ? Savaş Sanayi Teknolojisinde Türk´lerden geri kaldık? ifadesini kullanmayı mecbur eden, Savunma Sanayiimizin atak yapıp göz doldurması bizi mutlu ederken ABD ve AB ülkelerini rahatsız ediyor.

 Nasıl rahatsız olmasınlar?

Hala kafasına vurup lokmasını ağzından aldıkları bir Türkiye istiyorlar. Hala bir yanağımıza vurduklarında öbür yanağımızı uzatacağımızı bekliyorlar. Hala ambargo koyduklarında kurallara tam uyup tepkisini bile gösteremeyen bir Türkiye bekliyorlar. Bunun için hemen hemen her hafta bir köşeden, Türkiye hakkında olumsuz bir durumu dillendiriyorlar?

Tabi ki, her seferinde cevabını da alıyorlar. Yanlış ve yanlı düşündükleri, haksız, hukuksuz ve çarpık fikirleri yüzlerine Osmanlı Tokatı gibi iniyor ama yüzleri bile kızarmıyor. Biz bunların dostluklarını 1974 yılından biliriz. Kendi irademiz ile Kıbrıs Barış Harekatını yaptık diye konulan ambargoda fabrikalar ve üretim yerleri durdu, çalışamaz hale geldi. Yer yer kuyruklar oluştu. Türk Askerinin elindeki G3 tüfeklerine bile ? kullanamazsınız´ dediler, boyun büktük, karşılık veremedik. Her yönden elimizi, kolumuzu bağlamaya çalıştılar, sustuk?

?Kalkınma amacı ile Üretimde, sanayii de kullanamazsınız´ şartı ile, İMF´den yüksek faizli kredi verip bizi borçlandırdılar, çaresiz kabul ettik. Kendi paramızla petrol kuyuları açtırdık, ?petrol yok´ diye mühürlediler, inanmış göründük?

Ya şimdi? ?Ruslardan neden S_400 Hava Sistemlerini aldınız? Nato sistemlerine uygun değil´ bahanesi ile bir bardak su da fırtına koparılmaya çalışılıyor. Halbuki Türkiye, coğrafya olarak stratejik, yer altı ve yer üstü enerji kaynaklarının ve her türlü terör olaylarının yoğun olduğu bir bölgededir. Türkiye´nin, ülkesini savunmak için hava sistemlerine şiddetle ihtiyacı vardır. Hava sistemlerini güçlendirmek için talep ettiği Patriot Füzelerini satmayı reddeden Amerika, bu ihtiyacın Rusya´dan S_400 satın alınarak karşılanmasına şiddetle karşı çıktı. Türlü şartlar ileri sürüp talebi karşılamadı, Türkiye´yi oyaladı, yıllarca kapıda bekletti. Vermezseniz, biz başka kanallardan temin edeceğiz dedikçe, şandaj kabul etti. ?Ruslardan alırız´ dedikçe, inanmadı, şaka yaptığımızı sandı?

Türkiye sözünü tuttu, Ruslardan S_400´leri aldı, yurda getirdi ve kurumunu sağladı? ABD, şimdi de hatasının altında eziliyor, ne yapacağını bilemez deli dana gibi sağ sola saldırıyor. Suçluluk piskolojisi ile hatayı Türkiye´ye yıkıp, haksız, hukuksuz ambargo ile terbiye edeceğini sanıyor?

Hem haksız hem güçlü ha, zavallı?

Kötü komşu ev sahibini hacet sahibi yaparmış? Her ambargo bizi kamçıladı. Kendi yağımızla kavrulmanın şart olduğunu öğretti. Hızla savunma sanayisine yatırım yapmamızı öğretti...

Türkiye, askerimizin kullanması için Yavuz 16 tabancalarını ve MPT 76 milli piyade tüfeklerimizi hizmete soktu. Milli helikopter yaptı, motoru Amerika diye yurt dışı satışına müsaade edilmedi ve motorunu da yaptı. İha´larımız, Siha´larımız, Tiha´larımız, uydularımız?

Dünyadan ses getiriyor?

Ve en önemlisi Türkiye kendi iradesi ile karar vermesini öğrendi. Bize yapılan haksızlıklara boyun bükmeyip, mücadele Edip hakkını almasını öğrendi. Türkiye, her şartta hakkını arıyor, Suriye´de, Akdeniz´de, Libya´da, Kıbrıs´ta, Azerbaycan´da ve dünyanın her yerinde, hakkını, hukukunu, menfaatini sonuna kadar koruyor. ABD ve AB´nin haksız tutumlarını kabul etmiyor, dişe diş mücadele edip, haksız davranışlarını yüzlerine vuruyor ve hakkını almasını biliyor. Bunu yaparken kimseye eyvallah etmiyor, kimin ne dediğine, ne düşündüğüne bakmıyor?

TÜRKİYE dünyada BEN DE VARIM diyor?

Yeniden görüşmek dileği ile?

Saygılarımla?

İhsan YELKEN.

 

21.3°