Tarih: 21.07.2025 13:14

TARIMSAL ÜRETİM VE GIDA, BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR

Facebook Twitter Linked-in

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Borsanın Temmuz ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada çatışmaların yayıldığına dikkat çekerek, bu durumun tarımsal üretim ve gıdayı bir milli güvenlik meselesi haline getirdiğini belirtti.

Kopuz, savaşların hem büyük acılara ve yıkımlara sebep olduğunu hem de ekonomik ve ticari faaliyetleri olumsuz etkilediğini belirterek, şunları söyledi: "Kuzeyimizde Rusya ve Ukrayna,  Ortadoğu'da İran, Suriye ve Filistin'de son yıllarda yaşananları düşününce, dünyanın en kırılgan ve en riskli coğrafyasında yaşadığımız gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Küresel güçler, bölgedeki milletlere sormadan ülkeleri, sınırları dizayn ettikçe kan dökülmeye devam edecek, istikrar mümkün olmayacak.

Yaşanan gelişmelerden elbette Türkiye olarak çeşitli şekillerde etkilendik. Güney komşumuz Suriye'de savaş çıktı, ülkemize komşumuzdan akın oldu, sosyal yapı ve iş gücü piyasası değişti. Tam Suriye'de yeni yönetimle birlikte düzen tesis edilmeye başlanmışken, İsrail Şam'ı bombaladı.

Ukrayna'da savaş çıktı, tahıl koridoru sekteye uğradı. Bütün dünyada gıda arz güvenliği etkilendi. Geçtiğimiz ay İsrail ve ABD, İran'a saldırdı, Hürmüz boğazı üzerinden enerji koridoru riske girdi. Diğer yandan, soykırımcı İsrail'in Gazze'de iki yıldır işlemediği insanlık suçu kalmadı… Dile kolay, 57 bin insanın canına kıydılar. Bunun 20 bini günahsız çocuklardı. 

Türkiye, bu gelişmeleri doğru okuyarak, gerekli dersleri çıkarmaya gayret ediyor. Yeni düzende kendini konumlandırmak için, stratejik tedbirleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Son günlerdeki gelişmeleri, bu bağlamda değerlendirmenin daha isabetli olacağına inanıyorum. "Terörsüz Türkiye" için atılan adımların, günlük siyasetle ilgili değil, geleceğimizi inşa etmekle alakalı olduğunu düşünüyorum. Prangalardan kurtuldukça, yarım asırdır terörle mücadeleye harcanan kaynakları artık üretime aktardıkça, bu ülkenin gerçek potansiyeline ulaşacağına inanıyorum. 

Savunma sanayisi yerlileşmiş, enerji ve insan kaynağı yeterli, hanehalkını ve ordusunu besleyebilen bir ülkede, şer odaklarının barınabilmesi mümkün değildir. Bu yüzden tarımsal üretim ve gıda, bir milli güvenlik meselesidir.

Hedefimiz, üretim odaklı, sürdürülebilir ve tarımsal ihracata dayalı bir büyüme modelini güçlendirmek olmalıdır. Bunun için enflasyonla mücadele sürerken, aynı zamanda arz yönlü tedbirlerin de alınması gerekmektedir. Lisanslı depoculuk, modern sulama teknolojileri, kooperatifleşme ve sözleşmeli üretim gibi yapısal önlemler desteklenmelidir. Tarım sayım seferberliği, veri temelli bir yol haritası oluşturması açısından kıymetlidir.

Serbest ticaret bakımından ise, bölgesel ticari iş birliklerini güçlendirmemiz, depolama ve lojistik merkezleri kurmamız, piyasalardaki kırılganlıkları azaltacaktır. Nitekim bu ayın başında Azerbaycan'da gerçekleştirilen Ekonomik İş Birliği zirvesinde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Türk iş dünyası adına refakat ettik. Aralarında Azerbaycan, Pakistan, Kazakistan ve İran gibi 10 ülkenin bulunduğu bu teşkilatın devlet Başkanlarıyla zirvede bir araya geldik. Bölgesel iş birliklerinin önemini orada da yakinen gözlemleme fırsatımız oldu."

TOBB Nefes Kredisine İlgi Büyük

KOBİ'lere yönelik finansman imkânlarının artırılmasının üretimin çarklarını güçlendireceğini belirten Ali Kopuz, "Geçtiğimiz haftalarda devreye alınan KGF destekli TOBB Nefes Kredisine gelen yüksek talep, bu durumun bunu ispatlamıştır. Nitekim, 15 Temmuz itibarıyla 11 bin 900 firma, toplamda 16,2 milyar TL tutarında kredi kullandı. Gelen yüksek talep neticesinde TOBB, limitin artırılması talebini ilgili bakanlığa iletti. Bu yüzden, geçtiğimiz hafta başlayan KGF destekli TOBB Nefes Kredisi gibi iyi uygulamaların örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Çünkü biliyoruz ki üretim çarkı dönerse Türkiye kazanır. Çünkü biliyoruz ki KOBİ güçlü oldukça, istihdam da, büyüme de, ihracat da sürdürülebilir olur" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —