2016 TEOG sonuçları açıklandı

2016 TEOG sonuçları açıklandı

2016 TEOG sonuçları açıklandı, öğrenciler MEB veya E-Okul sayfasına girerek sonuçları görebilirler.

23 ve 24 Kasım´da sınava giren öğrenciler, sınavın ilk ayağını bitirmiş oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, önceden sınav takviminde sonuçların 2017 Ocak´ın ilk haftasında açıklayacağını söylemişti. Sonuçların ardından ikinci sınavlar ne zaman başlayacak ve sonuçlar ne zaman öğrenilecek? Anne ve babalar önemli bir duyuru. Sonuçlar öğrenildikten sonra uzmanlar aileleri uyarıyor: Bu sınav son sınav değil!

TEOG sonuçları E-Okul´un sayfasında açıklandı. Milyıonlarca öğrencinin ve ailenin beklediği sınav sonuçları hem E-Okul hem de Milli Eğitim Bakanlığı´nın resmi sitesinde görünecektir. 

Öğrenciler ikinci sınava ne zaman girecek?

Öğrencilerin gireceği ikinci sınav 26 ve 27 Nisan 2017 tarihinde başlayacak. Mazeret sınavları ise 20 ve 21 Mayıs tarihlerinde olacak.

Uzmanlardan ailelere önemli uyarılar

Milyonlarca öğrenci sınava hazırlandı ve sonuçlar beklendi. Sınav ve sonuçların açıklanma stresi yaşayan aileler çocukları üzerindeki etkiyi, direkt veya dolaylı olarak hissettirmemesi gerekiyor. Bu durum çocuklar üzerinde ?olumlu? sonuç değil, ?olumsuz? sonuçlara sebep olacak. Sınavda ve sonuçlarda bilgi ve başarısızlıktan çok ?motive? daha büyük başarılar elde ettirecek. Öğrenci ders konularında ne kadar başarılı olursa olsun, baskı ve stresten ötürü sınavlarda başarısız olma durumu çok yüksek.

SONUÇLARDAN SONRA ANNE VE BABAYA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Öncelikle şu bilinmesi gerekir: Sınava giren aileler değil, çocuklardır. Çocuklar sınava hazırlanırken, aileler de strese hazırlanıyor. Stres, baskıyı doğuruyor. Baskı ise çocukların derslerde motive olmasını düşürüyor. Aile, çocuğa destek olması gerekir. Stresten ve baskıdan uzak, çocuklara ?daha cana yakın?, bir anne veya bir baba gibi değil; bir arkadaş gibi yakınlaşması gerekir.

Programlı ve disiplinli ders çalışma konusunda aileler ?programlı çalışmak?tan çok, ?disiplinli çalışma? konusu üzerinde daha çok duruyor. Disiplin, çocukların eğitiminde önemli bir rol oynarken, aşırıya kaçan disiplin, çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakmasına sebep olabiliyor. ?Şu kadar saat ders çalışmazsan dışarı çıkamazsın, bilgisayarda oyun oynayamazsın, cep telefonu ve ipad yasak olur? gibi yasak uygulamalar çocuk üzerinde baskıya ve strese sebep olmaktadır. Çocuklar bu tarz durumlarda ders çalışır gibi gözükse de, aklı ailelerin disiplinli hallerinden ötürü kızgın ve canı sıkkın olur. Bu durumda çocuklar ders çalışır gibi yapar ama o dersten bir şey anlamayabilir. Disiplin dengeli olursa ?ödül ve ceza? sisteminde eşitlik olduğu an, çocuğun motive oranı artacaktır.

Sınava girecek olan öğrenci, derslerde yapamadığı sorular olduğunda aile, öğrenciye pozitif yaklaşmalı ve öğrencinin ?anlayacağı? şekilde yapamadığı sorulara yardımcı olmalıdır. Aile ?kendi yaşına göre değil?, çocuğun yaşıtına göre davranmalıdır. ?Bu soruyu sen nasıl yapamazsın, basit soru ama yapamadın, o kadar çalışıyorsun bu soruyu mu yapamadın, sen ders çalışmıyorsun? gibi cümlelerden uzak durmalı, sanki aile o soruyu ?kendisi? yapamamış gibi davranmalıdır. Şu gerçek ki: Bu tarz davranışlar, çocukların ?özgüveni?ni etkilemektedir. Özgüveninden yoksun olan öğrencinin saatlerce ders çalışması, o dersten başarılı olacağı anlamına gelmemektedir.