Sivas Turizm Derneğinin gerçekleştirdiği etkinlikle yaklaşık 50 kişilik bir grup 3500 yıl önceki heyecanla güneşin batışını izleyerek tarihe yolculuk yaptılar.
Hititler‘in SARİSSA şehrine ait olan “Suppitassu” Kral Gölü her geçen gün ilgi ve merak uyandırarak, daha da dikkat çekmeye başladı.
Sivas Turizm Derneği öncülüğünde, Deliilyas Belediyesinin destekleriyle, akademisyenler, yazarlar, bilim insanları, gazeteciler, eğitimciler, öğrenciler, doğaseverler ve Sivil Toplum temsilcilerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik bir grup, Sivas’a 55 Km mesafede olan Altınyayla ilçesi Deliilyas Beldesi sınırlarında yer alan Sarrissa antik kentine 3 Km mesafede Kulmaç Dağları eteğinde 1900 rakımda bulunan “suppitassu” Kral Gölü veya Hititler'in kutsal gölü olarak bilinen bölgede 3500 yıl önceki heyecanı yaşayarak hep birlikte günbatımını izlediler.
“GÜNBATIMINI BURADAN İZLEYEREK TARİHE YOLCULUK YAPMAK BİR BAŞKA GÜZEL”
Sivas Turizm Derneği Başkanı Gazeteci Hakan Bakar, 3500 yıl önceki heyecanla güneşin batışını tarihe yolculuk yaparak izlediklerini, çeşitli ritüeller eşliğinde güneşin batışını izlemenin keyfini hep birlikte yaşadıklarını ifade ederek gerçekleşen etkinlik hakkında şu ifadelere yer verdi. “Bizler Sivas Turizm Derneği olarak bu değerin bütün dünyaya duyurulup turizme kazandırılması yönünde bir etkinlik gerçekleştirmek istedik. Bu yönde Sivas turizmine katkı sağlamak adına, 3500 yıl önce Hitit Krallarının baharı karşıladıkları yer olan Altınyayla, Deliilyas Beldesi sınırları içerisinde bulunan, Suppitassu, Kral Gölü veya arınma havuzu olarak bilinen gölün etrafında hep bir araya geldik. Dernek olarak yeni yönetimimiz ve katılımcılar sayesinde açık havada ilk defa bir etkinlik yapıyoruz. İstedik ki Sivas’ta merkezde olduğu kadar ilçe ve beldelerinde de çok güzel görülmesi gereken yerler olduğunu göstermek istedik. Hititler döneminden bu güne gelen kralın 3500 yıl önce halkı ile birlikte baharın gelişini çeşitli ritüeller eşliğinde güneşin batışını izleyerek günün ışıkları ile arınma havuzu olarak bilinen havuza girip arınarak yeni doğan günü temiz bir şekilde karşıladıkları tahmin edilmekte. Suppitassu kral veya arınma havuzu olarak bilinen havuzda yıkanan halk bahar ile birlikte bolluk ve bereketinde gelmesi yönünde doğanın uyanışını bu yapılan etkinlik ile karşıladıkları bilinmekte. Bizlerde Sivas Turizm Derneği olarak katılımcılar ile birlikte ney, saz, bendir ve ağız kopuzu gibi enstrümanlar ile çeşitli ritüeller yaparak o gün yaşananların bir benzerini burada güneşin batışını izleyerek 3500 yıl öncesindeki heyecanı tarihe yolculuk yaparak hep birlikte yaşatalım istedik. Gerçekleşen etkinlikte katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunarak bizlere eşlik eden ve desteğini esirgemeyen Deliilyas Belediye Başkanı Mehmet Tek Başkanımıza ve tüm katılımcılara derneğimiz adına çok teşekkür ederiz. İnşallah bu tarzda etkinlikler ile tanıtımını yaptığımız yerlerin bilinirliği daha da artar diye ümit ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
“EKİNLİKLER İLE BİLİNİRLİĞİ ARTACAK”
Türkiye Dağcılık Federasyonu Sivas İl Temsilcisi Ahmet Hasdemir, “tanıtıma ihtiyacı olan bir yer. Sizin aracılığınızla bu bölge bilinirlik durumunu arttıracağı kanaatindeyim. Burası geçmişi Hititlere dayanan kralın yazlığı diyebileceğimiz bir göl kenarı. Türkiye’de birçok yerde güneşin doğuşunu izlemek için birçok ilgi çeken yer var. Burasıda sizin yaptığınız etkinlikte de belirttiğiniz gibi güneşin batışını izlemek için ideal bir tarihi bölge. Eğer bu yönde tanıtımlar artarsa, burada güneşin batışını izlemek anlamında turizm mekanı olarak güzel bir yer kazandırılmış olur. Etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederim dedi.
“KRAL HER İLKBAHARDA DİREK BURAYA GELİRMİŞ”
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Ümit Çayır; “ben bu bölgeye gelmemiştim ama sarissa kentine gelmiştim. Bu bölge çok geçmiş dönemler için çok önemli bir merkez. Hitit döneminde burası dinsel aktivitelerini gerçekleştirdikleri kutsal bir özel alan olarak geçiyor. Yazılı belgelerden de buranın adı bilinmekte. Aynı zamanda Hititler döneminde sarissa dağları olarak geçiyor burası. Aşağıda yer alan Sarissa kentine yakın bir bölge. Yine yazıl belgelerde kralın başkentteki Boğazkale ve hattuşataki büyük kralın her ilkbaharda buraya gelerek bizzat katılarak bu bölgedeki törenlere katılması anlatılıyor. Büyük kral her bahar bayramında aşağıda bulunan Sarissa antik kente uğramadan ilk buraya geliyor. Huvaşi taşı olarak adlandırılan bir taşın etrafında doğayı takip etmek adına bu bölgede bir tören yaptıkları bilinmekte.”
“BÖLGEYİ GÖRMEK İSTEYEN HERKESİ BEKLİYORUZ”
Deliilyas Belediye Başkanı Mehmet Tek, “Bölgemizde yer alan değerleri göstermek için geldiğiniz için öncelikle Sivas Turizm Derneği ve tüm katılımcılara teşekkür ederim. Bu bölgede 3500 yıl önce kurulmuş Hititler döneminden kalma Sarissa antik kenti herkes tarafından bilinmekte, ama bu alan suppitassu gölünün olduğu yer çok bilinmiyordu. Sizin gibi birçok misafiri bu bölgede ağırlayarak bu bölgenin bilinirliğini artırmak adına çalışmalar yapmaktayız. Geçmişte kral havuzu olarak bilinen bu bölge aşağıda yer alan Sarissa antik kente 3 km mesafede. Burası yüksek bir bölge. Kulmaç dağlarının eteklerinde yer alıyor. Bizimki bir belde belediyesi imkanlarımız içerisinde bu bölgeyi canlı tutmaya çalışıyoruz. İsteğimiz bölgede daha büyük etkinliklerin yapılması. Kültür bakanlığımızın mutlaka bu bölgede bir çalışma yapması en büyük isteğimiz. Sizlerin vasıtasıyla inşallah günbatımını hep birlikte izleyeceğiz. Bunun gelenek haline gelmesi için zamanı vakti olan bu bölgeyi görmek isteyen herkesi de hem beldemize hem de suppitassu kral gölüne davet ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Sivas Turizm Derneği öncülüğünde ve Deliilyas Belediyesinin katkılarıyla gerçekleşen etkinliğe katılan katılımcılar, hep birlikte 3500 yıl önce kralın halkı ile birlikte güneşin batışını, günbatımını 3500 yıl önceki heyecanla keyifli bir şekilde izlediler.
Gerçekleşen etkinliğe Deliilyas Belediye Başkanı Mehmet Tek, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Ümit Çayır, Türkiye Dağcılık Federasyonu Sivas İl Temsilcisi Ahmet Hasdemir, Sivas Turizm Derneği Başkanı Hakan Bakar, yönetimi, çok sayıda tarih ve doğasever ile birlikte ritüelleri gerçekleştiren Zaralı Aslı, Neyzen Yılmaz Yıldırım, Halk Ozanı Ozan Saddam Yafes, katılım gösterdi.