Tarih: 20.01.2018 17:35

AB Komisyonu´nun Raporu: Türkiye AB Adayı O Ülkeden 55.5 Kat Fazla Büyüdü

Facebook Twitter Linked-in

-AB raporunda "ABD´de fetö kumpası Mehmet Hakan Atilla davasından da sözedildi. Mehmet Hakan Atilla´nın İran´a yönelik yaptırımlardan kaçınmakla ilgili altı suçun beşinden suçlu bulunduğu belirtilirken "Analistler, banka için para cezası uygulayacağını öngörmeye başlarken bu finansal piyasalarda dalgalanmaya neden oldu" denildi.

ANKARA(EKO_HAB) - ÖZEL - Avrupa Birliği Komisyonu Ekonomik ve Finansal İlişkiler Direktörlüğü´nün hazırladığı "AB Aday ve Potansiyel Aday Ülkeler Üç Aylık Ekonomik Değerlendirme" raporuna göre Türkiye aday ülkelerden Makedonya´nın geçen yıl elde ettiği büyümenin 55.5 katı fazla büyüdü. Türkiye bu yıl ve gelecek yıl bütün AB Aday ve Potansiyel Aday ülkeleri Arnavutluk, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek ve Kosovo´dan fazla ekonomik büyüme sağlayacak. Raporda fetöcü kumpası Atilla davasıyla ilgili yorumların Türkiye ekonomisinde oynaklık yarattığı belirtildi. Aday ülkeler arasında işsizliğin en düşük olduğu ülke de Türkiye.

-RAPORDAKİ İFADELER-

AB Komisyonu´nun geçen yılın son çeyreğine ait olan raporunda Türkiye hakkında şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye´de yıllık GSYH artışı üçüncü çeyrekte baz etkisi, çeşitli hükümet teşvik önlemlere bağlı olarak neredeyse iki haneli rakama ulaştı, ancak yüksek enflasyon ve önemli cari işlem açığı gibi makroekonomik dengesizlikler ısrarcı.

Türkiye´de yıllık GSYH dördüncü çeyrekte yüzde 9.6 arttı. Buna devletten şirketlere yönelik garantili kredi uygulaması yanında hanehalkı tüketiminde, özel tüketim ve ihracattaki güçlü toparlanma neden oldu.

Türkiye´de yıllık istihdam artışı yüzde 4.5 seviyesine hızlanarak üçüncü çeyrekte işsizlik oranının yüzde 10.7´ye düşmesine yolaçtı.

12 aylık kümülatif cari işlemler açığı 2016´daki yüzde 3.8 düzeyinden Ekim 2017´de yüzde 4.8´e yükseldi. Bu büyük ölçüde mal ticareti açığındaki artışa bağlı oldu. Türkiye´de cari işlemler açığının finansmanı Batı Balkan ülkelerinin aksine temelde borç yaratan akışlara bağlı olmaya devam ediyor.

Yıllık tüketici fiyatları endeksi Aralık ayında, bir önceki ay 2003´ten bu yana başlayan dönemde en yükseğe, yani yüzde 13´e ulaşan noktadan yüzde 11.9´a düştü. Bununla birlikte merkez bankasının resmi yüzde 5´lik hedefinin önemli ölçüde üzerinde kaldı.

Yıllık kredi büyümesi üçüncü çeyrekte yüzde 23.5´e yükseldi. Önceki çeyrekte artış yüzde 22.1 idi. Artışları kamu kredi garantileri ve makro ihtiyati gevşeme destekledi. Takipteki kredi rasyosusKasım´da yüzde 2.9´luk bir artış kaydetti. Önceki ay artış yüzde 3 idi.

Türkiye´de 2017´nin ilk 11 ayında merkezi kamu toplam gelirleri yıldan yıla yüzde 13.4, toplam harcama ise yıldan yıla yüzde 18.2 arttı. Genel kamu borcu ikinci çeyrekteki GSYH´nın yüzde 28.7´si seviyesinden üçüncü çeyrekte yüzde 28.2´sine geriledi."

/resimler/2018-1/20/1737598415856.jpg

-TÜRKİYE MAKEDONYA´DAN 55.5 KAT FAZLA BÜYÜMÜŞ!-

AB sonbahar tahmininde Türkiye´nin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl ise yüzde 4.1 büyüyeceğini öngörmüştü. Bu arada Türkiye´nin geçen yılın üçüncü çeyreğinde sağladığı yüzde 11.1´lik büyüme AB raporunda da yer aldı. buradaki verilere göre Türkiye geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.2 büyüme sağlamış bulunan Makedonya´dan 55.5 misli büyümüş oldu.

Türkiye bu yıl ve gelecek yıl bütün AB Aday ve Potansiyel Aday ülkeleri Arnavutluk, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek ve Kosovo´dan fazla ekonomik büyüme sağlayacak.

Bu yıl işsizlik Türkiye´de yüzde 11 olacak, gelecek yıl ise rakam yüzde 10.7´ye inecek. AB Aday ve Potansiyel Aday ülkeleri arasında en işsizliğin en düşük olduğu ülke Türkiye.

-FETÖ TEZGAHI FİNANSAL PİYASALARDA OYNAKLIĞA YOLAÇTI-

Raporda ABD´de fetö kumpası Mehmet Hakan Atilla davasından da sözedildi. Mehmet Hakan Atilla´nın İran´a yönelik yaptırımlardan kaçınmakla ilgili altı suçun beşinden suçlu bulunduğu belirtilirken "Analistler, banka için para cezası uygulayacağını öngörmeye başlarken bu finansal piyasalarda dalgalanmaya neden oldu" denildi.

 

EKO_HAB HABER AJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —