Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 94. Kurtuluş Yıldönümü nedeniyle yapılan törene katılanlara teşekkür etti. Başkan Sözlü, ?Tarihi binlerce yıla dayanan, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış Adana, 94 yıl önce bir işgali sona erdirmiştir ve bunun kıvancını taşıyoruz. 5 Ocak 1922 günü yaşanan kıvancı aynı heyecanla canlı tutmaya çalışıyoruz. Bağımsızlığın, bayrak aşkının ve ezanlardaki eza sesinin hür şekilde varlığını devam ettirmesinin önemini o zaman yaşayanlar çok iyi biliyor. Bugün, heba edilen canların, ulvi değerlere sahip çıkma noktasında şehit ve gazi olanların ödediği bedelin kıymeti unutulmamalıdır. Zaman birçok şeyi unutturuyor. En büyük bedelin, şehitlik mertebesi olduğunu ve milletimizce hala ödenmekte olduğunu yeni nesillere anlatmalıyız. Milli Mücadelemizin Lideri ve Cumhuriletimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimizi rahmetle, övünçle anıyoruz? dedi.
ATATÜRK´E İLK SES VEREN ŞEHİR ADANA´DIR
5 Ocak´ın, Adanalıların dik duruşunun destanı olduğunu belirten Başkan Hüseyin Sözlü, ?5 Ocak, gücünü sömürgecilikten alan Fransız işgalcilerine, onların burada yerli müttefikleri olan, devlet kurmak vaadiyle aldatılan, Osmanlı´nın zaafı olarak görülen Ermenilere ve işgalcilere karşı onurlu duruşumuzun adıdır. Bir devletin tarihten silinmek istenilmesinin karşısında, aziz milletimizin mücadele aşkıyla düşmanı boğmasının simgesi, yenilmemek adına kararlı duruşunun adıdır 5 Ocak. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün işgal güçlerine karşı kullandığı ifadesiyle, ?Geldikleri gibi giderler´ sözünün hayata geçirildiği yerdir Adana. Adana; Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün, , ?Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana´da doğmuştur´ diyerek onurlandırdığı şehirdir. Adana milli mücadeleyi temellendiren bir şehirdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919´dan 9 ay once Adana´da bulunmuş, yöneticiler ve kent eşrafıyla durumu değerlendirmiş, milli mücadelenin gerekliliğini ifade etmiş ve Adanalıların kararlı duruşundan güç almıştır.19 Mayıs 1919´da Atatürk, bağımsızlık meşalesini yaktığında ona ilk ses veren, destek veren Adanalılar olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk,?Toros dağlarının eteklerinde bir yörük çadırı varsa ve o çadırdan duman tütüyorsa, bu devlete ve millete kimsenin gücü yetmez? demiştir. Bu atalarımızın bize bıraktığı onurlu bir mirastır. 5 Ocak 1922´de düşmanı defetmenin coşkusunu Osmanlı´da yapılan en büyük bayrak eşliğinde sokağa dökülerek kutlamıştır atalarımız. Bayrağı yüceltmenin sembol günüdür 5 Ocak. Arif Nihat Asya´ya, 5 Ocak günü okunmak üzere Bayrak şiirini yazdıran heyecanı ve bereketi taşıyan topraklardır Adana? diye konuştu.
KARDEŞLERİMİZ DE KULLANILMAK İSTENİYOR
Tarihi süreçte yaşananlara ve günümüzdeki benzerliklerine de dikkat çeken Başkan Sözlü, şunları söyledi: ?Devlet kurma vaadiyle kandırılan Ermenilerin bizlere yaşattığı mezalimi de biliyoruz. Şahsen, Babasının dedesi 1915 olaylarında Ermeniler tarafından başı gövdesinden ayrılarak katledilmiş bir ailenin evladıyım. Zamanında Ermenileri kışkırtarak Osmanlıya karşı hareket başlatanlar Emperyalistlerdir. Bugün de aynı güçler bu topraklarda yaşayan kardeşlerimizi kıştırtmak istiyorlar. Kardeşlerimiz bu oyuna gelmeyecek. PKK ve siyasi uzantıları bilmelidir ki; 1914-15 yılında, Ermeniler aracılığıyla yapılmak istenen neyse, bugün kendileri kullanılmak istenmektedir. Kardeşlerimiz bu oyuna gelmemelidir. PKK ve onun siyesi uzantısı buna gelecekse elbette devlet olarak, millet olarak mücadele etmesini biliriz. Hiç kimse endişe etmesin ki; bu mücadeleden de milletimiz galip çıkmasını bilir.
Milli Mücadelemizi Cumhuriyetle taçlandırdık. Cumhuriyetimizi de hukukla, köklü demokrasiyle taçlandırarak yüceltmek, geliştirmek, dünya milletleri içinde hak ettiğimiz yeri almak istiyoruz. Demokrasiyi, milletin huzurunu, kardeşliğini, ağır bedeller ödeyerek kazandığımız milli birliğimizi, Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin kurduğu Cumhuriyetimizi yıkmak isteyenlere karşı dün olduğu gibi içerden ve dışarıdan düşmanlara karşı elbette duruşumuz net olacaktır.?
MİLLİ MÜCADELENİN KAHRAMANLARINI UNUTMAMALIYIZ
Adana´nın ve Türkiye´nin kalkınması için çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini belirten Başkan Hüseyin Sözlü, sözlerini şöyle tamamladı:
?Yaklaşık 2 yıldır görevdeyiz ve devletimizin, milletimizin milli bütünlüğü çerçevesinde; hem ülkemizin hem Adanamızın kalkınması, refah toplumunun bir parçası olması için çalışıyoruz. Sanayisiyle, modern şehirciğiyle, gelişmişlik kriterleriyle elbette Adanamız ve ülkemiz hak ettiği yerde olmalı. Bu mücadeleyi gevşetmemeliyiz. Milletimize, şehrimize borcumuz budur. Bu topraklarda şehit düşmüş kahramanlarımıza en güzel armağan bu olacaktır. Milli Mücadeleye ilham kaynağı olmuş kahramanları minnetle anmak boynumuzun borcudur. Onları hafızalardan çıkarmamak gerekir ve bir kez daha onları rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz. Bilinsin ki Adana Milli Mücadele´nin emsal, sembol şehridir ve ona ilham vermiştir. Milli Mücadele´ye, Cumhuriyetin temellenmesine emek koyan, heyecan koyan şehirdir. Cumhuriyetimizin, üniter devletimizin her türlü kazanımlarının takipçisiyiz. Adana´ya bu duruş her zaman yakışacaktır. Adana´nın o kahraman evlatlarının torunları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün silah arkadaşlarının mirasçıları olarak vazifemizin başındayız. Cumhuriyetimizin, devletimizin, birliğimizin taminatı olarak aynı heyecanla mirasımıza sahip çıkmakta tereddütümüz yok. Hemşehrilerimin 5 Ocak Kurtuluş Gününü tebrik ediyorum, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.?
Konuşmaların ardından Pozantı Kaymakamlığı´ndan gelen Türk Bayrağı, Vali Mustafa Büyük´e teslim edildi. Tören halk oyunlar gösterileri ve şiirlerin okunmasıyla devam etti.