AK Parti´de 13 vekil hesabı

AK Parti´de 13 vekil hesabı

1 Kasım seçimlerinden AK Parti´nin tek başına iktidar çıkmasının ardından, gözler yine yeni Anayasa´ya çevrildi.

1 Kasım seçimlerinden AK Parti´nin tek başına iktidar çıkmasının ardından, gözler yine yeni Anayasa´ya çevrildi.

Geçen dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonu´nun kurulmasının ardından, özellikle CHP ve MHP´nin kırmızı çizgilerinde anlaşma sağlanamaması ve AK Parti´nin de başkanlık sistemi önerisinde bulunması üzerine görüşmeler tıkanmıştı.

Başbakan Davutoğlu, önceki gece balkon konuşmasında, "Anayasa davetini, her iki kişiden birinin oyunu alan iktidar partisinin genel başkanı olarak bir kez daha tekrarlıyorum. Meclis´e giren bütün partilere yerli, sivil ve milli bir Anayasa yapma çağrısında bulunuyorum" dedi.

317 milletvekili çıkaran AK Parti´nin, dışarıdan 13 milletvekilinin desteğini alarak Anayasa değişikliğini referanduma götürebilecek sayıya ulaşması halinde, başkanlık sistemini referanduma taşıyabileceği belirtiliyor. Zira Meclis´te 330 oy ile kabul edilen Anayasa değişiklikleri referanduma götürülebiliyor.

367 milletvekili ve fazlasının oyunu alan Anayasa değişiklikleri ise yasalaşıyor. Bu konuda kulislerde konuşulan formüller ise şunlar:

* 317 vekili olan AK Parti, 59 vekili olan HDP´nin bazı taleplerini Anayasa değişikliği ile karşılarsa, başkanlık sistemi için destek alabilir.

* AK Parti, diğer partilerden transferlerle, ´sayı eksiğini´ kapatabilir. Ancak bu formülün, bir ´dayatma´ görüntüsü yaratacağı için tercih edilmeyeceği de konuşuluyor. AK Parti´nin bu nedenle 134 vekili olan CHP´nin, 59 vekili olan HDP ve 40 vekili olan MHP ile uzlaşma arayacağı düşünülüyor.

 

HABERTURK