Tarih: 25.04.2016 18:17

AKKALE ANTİK KENTİ TURİZME KAZANDIRILACAK

Facebook Twitter Linked-in

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Orhan Sarı, Mersin Üniversitesi Rektörü Başdanışmanı Doç. Dr. Erol Yaşar, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nida Naycı ve ETSO yönetim kurulu üyeleri bir süre önce çevre düzenlemesi yapılan Kanlıdivane Antik Kenti´nde incelemelerde bulundu. Orhan Sarı, Kanlıdivane´deki çevre düzenlemesinin başarıyla hayata geçirildiğini, şimdi amaçlarının bu projeyi daha da geliştirerek Akkale Antik Kent´e uygulamak istediklerini söyledi. Erdemli bölgesindeki başta Akkale Antik Kenti olmak üzere tarihi ve kültürel değeri yüksek kalıntıların ayağa kaldırılması için oda olarak katkı sunmak istediklerini kaydeden Sarı, şunları söyledi:

"Buraya tıpkı Kanlıdivane Antik kentinde uygulanan projenin biraz daha geliştirilmişinin uygulanması konusunda proje hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunacağız. Kabul görürse Akkale antik kenti kalıntılarının ayağa kalkması için destek sağlayacağız."

/resimler/2016-4/25/1823316076298.jpg

Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ümit Aydınoğlu ise Kanlıdivane Antik Kenti´nde tarihi ayağa kaldırmak ve gün yüzüne çıkartmak amacı ile başlatılan çevre düzenleme projesinin tamamlanarak hayata geçtiğini belirterek, "Kanlıdivane Antik Kenti´nde uygulanan projenin amacı antik kenti anlamak, öğrenmek ve tanımaya yönelik bir çalışma. Kanlıdivane´de yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda yürüme yolları, parkurlar ve ziyaretçi merkezleri yapıldı. Geçmişte bu bölgeyi normal insanlar gezebiliyorken engelliler gezemiyordu şimdi engellilerin de gezmesine imkan sağlayan yollar yapıldı. Daha da önemlisi Kanlıdivane´nin antik öneminden kaynaklanan bazı özellikleri ayağa kaldırıldı" diye konuştu.

"KAYNAĞI ETSO SAĞLAYACAK"

Kanlıdivane´nin antik dönemde bölgenin önemli bir zeytinyağı üretim merkezi olduğunu kaydeden Aydınoğlu, şöyle devam etti:

"Burada temizlik yapıldı ve zeytinyağı üretim merkezini aslına uygun yaparak canlandırdık yani ayağa kaldırdık. Zeytinin kırıldığı ve preslenerek yağının çıkartıldığı mekanlar ortaya çıkartıldı. Bu çalışma Türkiye´deki önemli örneklerden birisi ve antik dönemde zeytinyağının nasıl yapıldığını ziyaretçilere canlı olarak gösterme şansına sahip olundu. Şimdi ise aynı projenin Akkale´de uygulanması için ön çalışma yapıldı. Proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı´na müracaat edilecek uygun görülmesi durumunda çalışmalara başlanacak."

/resimler/2016-4/25/1824146546007.jpg

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —