Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit GÜRAN ve Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Kerimoğlu ile birlikte Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin’i ziyaret ederek Mamak Kültür Merkez’ini gezdiler.
Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, davetlilere geçmişi 1924 yılına dayanan yapıyı gezdirdi. Başkan Şahin, “Bugün ziyaretime gelen kıymetli konuklarım Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu, Etimesgut Belediyesi Başkan Yardımcımız Mutlu Kerimoğlu ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit’e nazik ziyaretlerinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Kıymetli hocamız ve çok sevdiğimiz, yıllarını sanata adamış olan ve şuan Etimesgut İlçemizin Belediye Başkanı olarak görev yapmakta olan Erdal Beşikcioğlu’na bu önemli yapıyı gezdirmekten mutluluk duydum. Sanattan anlayan, sanat eğitimine ve eğitim kurumlarına önem veren donanımlı kişilere bu kıymetli yapıyı gezdirmek benim için ayrıcalıklı bir durum. Mamak Belediyesi olarak her zaman sanatın ve sanatçının yanındayız. Elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız. Mamak’ın çehresini betonla değil sanatla değiştireceğiz. Bunun içinde kıymetli hocalarımızın ve sanatın ne demek olduğunu anlayan ve Belediye Başkanı olarak görev yaptığı Etimesgut İlçesinde Uluslararası düzenlediği festivaller ve kurmuş olduğu Kent Tiyatrosu ile ilçeye ayrı bir soluk getiren kıymetli dostum Erdal Beşikcioğlu’nun fikirlerini önemsiyorum.
“Mamak Kültür Merkezi’miz ilçemizin En Önemli Yapısı”
1924 yılında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, musiki eğitimi veren bir okul olarak inşa edilen MKM binası Türkiye'de müzik öğretmeni yetiştiren ilk kurum olma özelliğini taşır. MKM, eski adı ile “Musiki Muallim Mektebi” Zamanla sanatçı yetiştirme işlevini de üstlenerek Ankara Devlet Konservatuvarı'na dönüşmüş; 1938-1939 döneminde müzik öğretmeni yetiştirme işlevini Gazi Eğitim Enstitüsü içinde bulunan Müzik Şubesine bırakmıştır. Mamak Kültür Merkezi bünyemizde tiyatro, sergi ve konser salonları ile kütüphane bulunmaktadır. Kıymetli misafirlerimi MMM hakkında bilgilendirerek onların bu yapı ile ilgili düşüncelerini ve değerlendirmelerini aldım. İlçemizi sanatla aydınlatacağız!” dedi.
“MKM Binası Kültürel Dokusu ve Ruhunu Koruyor”
MMM binasının her bir detayını inceleyen Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu, “MMM Binası yapı olarak eski tarihi dokusunu kaybetmeden restore edilmiş ve o tarih kokan dokusu bozulmamış. MMM’yi yalnızca sahne sanatlarıyla değil, aynı zamanda resim, geleneksel sanatlar, şiir ve edebiyat gibi alanlarla da zenginleştirilecek bir alan. Birbirinden farklı atölyelerin kurulabileceği, festivallerin düzenlenebileceği etkinliklere ev sahipliği yapan ve aynı zamanda Devlet Tiyatroları'nın temelini oluşturan Tatbikat Sahnesi fikrinin önemine ışık tutan köklü bir kurum. Atatürk’ün emriyle 1924’te Musiki Muallim Mektebi olarak kurulan, günümüzde ise Mamak Kültür Merkezi (MKM) olarak hizmet veren ‘Cumhuriyet’in ilk müzik öğretmen okulu’ baştan sona hepimizi etkiledi. Musiki Muallim Mektebi binası, sonradan yapılan değişikliklere rağmen, müzik eğitiminin gerektirdiği akustik etkinin hesaplandığı özenli konser salonu, geniş koridorları ve merdivenleri, sağlam ve kaliteli malzeme ve tekniği ile başkentin temsil gücü yüksek en önemli yapılarından biri. Sevgili dostum, Mamak Belediye Başkanımız Veli Gündüz Şahin ile kültürel etkinlikler konusunda sohbet ederken ben de sanatla ilgili naçizane düşüncelerimi paylaştım. Görüyorum ki, Veli Gündüz Şahin, asırlık yapının kültürel dokusunun ve ruhunun korunması konusunda gerekli hassasiyeti fazlasıyla göstermiş ve gösteriyor da! Kendilerine misafirperverliklerinden ötürü teşekkür ediyorum ve bu anlamda elimizden ne geliyorsa destekçisi olacağız. Sanat, geçmişin mirasını geleceğe taşırken bizi ortak duygularda buluşturan en güçlü bağdır. Bu sebeple sanatın olduğu her yerde varım!” ifadelerini kullandı.