Ankara Barosu Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda Ankara Barosu Başkanı Avukat Mustafa Köroğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştiren seminere Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın yanı sıra TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursun Üstün konuşmacı olarak katıldı.
Plansız bir adliye büyük trafik sorunu oluşturur
Çok sayıda katılımcının bulunduğu seminerde yapımı planlanan yeni adliye binası hakkında konuşan Başkan Yaşar, “Yenimahalle’ye yapılan ve vatandaşa fayda sağlayan projelerin her zaman destekçisi olduk. Ancak bu tür projelerin, gerek alt yapı gerekse üst yapı planlamaları sağlıklı bir şekilde yapıldıktan sonra hayata geçirilmesi gerekiyor. Adliye sarayı projesi ilk gündeme geldiğinde ben bir basın toplantısı gerçekleştirdim. Bu toplantı aracılığıyla adliye sarayının faaliyete geçen Etlik Şehir Hastanesi sonrasında büyük bir trafik yoğunluğuna sebep olacağını belirttim. Zaten bu bölgemiz yeteri kadar yoğunluğa ulaşmış bir bölgedir. Yenimahalle Belediyesi olarak ilk karşı çıktığımız husus altyapı ve ulaşım sorunudur. Bu sıkıntıları çözmeden yapılacak olan bir adliye yerleşkesi, OSTİM, İvedik sanayi bölgeleri, Demetevler, Yahyalar, Şentepe, Serhat gibi birçok bölgemizde yaşayan ve çalışan vatandaşların ulaşım için kullandıkları bir hat üzerinde bulunuyor. Yenimahalle’ye giriş ve çıkışların tamamen tıkanacağını, büyük bir ulaşım sorunu olacağını o zaman da belirttim. Biz yapılmasına karşı değiliz. Ancak bunun öncesinde ulaşım ve altyapı konusunda ciddi bir planlama yapılması gerekiyor” dedi.
MİT arazisi kentsel dönüşüm için kullanılmalı
Olası bir deprem felaketinde Demetevler bölgesinde gerekli korunma alanının bulunmadığını da belirten Yaşar, “MİT yerleşkesinin olası afetlerde oluşacak zararın en aza indirgenmesi açısından kullanılması ve Demetevlerin dönüşümü için ayrılması gerekiyordu. Adliye’nin Yenimahalle’de olması bizleri mutlu edecek bir husustur. Ancak yeni Adliye Yerleşkesi zaten yoğun olan trafiği içinden çıkılmaz bir hale getirecektir. MİT arazisinin kentsel dönüşüm için kullanılmasını da göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir ayrıntı olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
“Plansız yapılan bir adliye binası istemiyoruz”
Planlaması yeterince yapılmayan Ankara Adliye Yerleşkesinin büyük bir kaosa sebep olacağını belirten Ankara Barosu Başkanı Avukat Mustafa Köroğlu ise “Adliyelerin sadece bir binadan ibaret olarak görüldüğünü düşünüyorum. Plansız ve öngörüsüz bir şekilde adliye binası yapılması yaşanılan sıkıntıların çözümüne katkı sunmayacaktır. Artık bu yanlışlığı kaldırmamız gerekiyor ve adliyelerin paydaşlarla, odalarla, meslek örgütleriyle, belediyelerle planlayarak yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle her paydaşın fikrini almak ve doğru yöntemlerle bu işin gerçek paydaşlarıyla konuşarak konuyu gündemde tutmak gerekiyor” dedi.