ADANA´daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Refiye Özgen, Türkiye´de yaklaşık 200 bin hemşirenin bulunduğunu belirterek, yaşadıkları sorunlara çözüm getirilmesini istedi.
12- 18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşireler Haftası nedeniyle açıklama yapan Refiye Özgen, "En büyük sorun hemşireliğin iş tanımının yapılmaması. Kimi zaman doktorun, kimi zaman sekreterin işlerini yapmak her zaman hemşire arkadaşlarımıza düşüyor" dedi. Sağlık kuruluşlarındaki çalışma hayatında yardımlaşma ve dayanışmanın önemli olduğunu aktaran Özgen, "Ancak boşlukların doldurulmasında her zaman hemşire arkadaşlarımızın akla gelmesi, ´joker eleman´ olarak kullanılması, hem mesleğin saygınlığı hem de kişilerin kendilerine saygısı açısından en büyük sorun" diye konuştu.
´YIPRANMA PAYI İSTİYORUZ´
Hemşirelerin mesleki ve özlük hakları bakımından çok sayıda sorunla karşı karşıya bulunduğunu aktaran Refiye Özgen şöyle konuştu:
"Hemşire sayısındaki eksiklik çözülmeli. Nöbetlerin düzensizliği ve fazlalığı bir yana, zaman zaman çalışırken hasta ve hasta yakınları tarafından şiddet ve hakarete uğramak önemli bir sorun. Hemşirelerin istihdam modellerindeki farklılıklar bizi zorluyor. Sağlık Meslek Liseleri´nin yeniden açılması, üniversite düzeyinde hemşirelik eğitiminin amaçlandığı günümüzde olumsuz bir gelişme olarak mesleğimize yansıyor. Hemşirelikte yıpranma payının olmaması büyük problem. Bu sorunların yanı sıra döner sermaye ücretinin emeklilik maaşına yansıtılmasını da istiyoruz."