Çukurova Üniversitesi NATO´ya, Radyolojik Terörizm Saldırısına Karşı Dozimetre Geliştirdi

Çukurova Üniversitesi NATO´ya, Radyolojik  Terörizm Saldırısına Karşı Dozimetre  Geliştirdi

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, NATO destekli Uluslararası Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (CBRN) Ajanlarına karşı savunma projesi ve yeni buluşlar hakkında yapılan tanıtım toplantısına katıldı.

Fen Edebiyat Fakültesinde gerçekleştirilen toplantıda, radyolojik terörizmle ilgili dozimetre geliştirme çalışmaları ve üstün özelliklere sahip dozimetrik malzemeler tanıtıldı.

Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Karadağ ve projede yer alan araştırmacılar katıldı. 

Bilim İnsanları Dozimetre ve Radyoaktif Maddeye Karşı Malzeme Geliştirdiler

Projenin yürütücülüğünü üstlenen Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Yeğingil, Belçika´da NATO´nun  Barış ve Güvenlik için Bilim Programı, SPS ileri teknolojiler, CBRN ajanlara karşı korunma konularıyla ilgili projeleri desteklediğini ifade etti. Prof. Dr. Yeğingil, NATO´nun SPS projelerinin, NATO ortak ülkelerinin bilimsel ortam ve aktivitelerinin son teknolojinin gereksinimine uygun aletlerin satın alınmasına katkı sağlayarak, araştırma laboratuvarlarını  ve genç bilim insanlarını fonlayarak desteklediklerini söyledi.

/resimler/2021-4/17/1232550189730.jpg 

Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümü olarak yer aldıkları projenin üç yıl için desteklendiğini ifade  eden Prof. Dr. Yeğingil, çok uluslu bu projenin konusunu ise şu şekilde açıkladı:

?Radyolojik Acil Durumda Maruz Kalınan Dozun ve Radyoaktif Kaynağın Cinsinin Belirlenmesi (Determination of exposed dose and radioactive source identity in radiological emergency) adlı bu projenin toplam uluslararası çalışma grubu sayısı sekiz olup, bu gruplar  NATO ülkelerine (Türkiye, ABD, Polonya) ve NATO ortak  ülkelerine (İsrail, Ukrayna, Yeni Zelanda) ait enstitülerindendir. Projenin ana amacı, radyoaktif maddelerin kullanıldığı  beklenmedik bir terörist saldırı karşısında halkın önceden üzerlerinde taşıyabileceği şekilde tasarlanmış dozimetreleri geliştirmek ve bu dozimetrelerle, saldırı sırasında kişinin maruz kaldığı dozu belirlemek; aynı zamanda radyoaktivitenin cinsine karar vermektir; böylece beklenmedik bir  fellaket sırasında hastanelerdeki triaja yardımcı olmaktır. Yarısına gelinen projede Çukurova Üniversitesi grubu tarafından bulunan yeni dozimetrik malzemeler bütün dünyada kliniklerde tedavi sırasında ve kişisel dozimetre olarak  yaygın olarak  kullanılmakta olan ticari dozimetrelerle karşılaştırıldığında hassasiyetleri onlardan daha güçlü ve dozimetrik lüminesans karakteristikleri de çok üstün malzemeler olarak rapor edilmiştir. Yapılan çalışmalarla ilgili Q1 dergilerinde çok sayıda yayın yapılmıştır.?

/resimler/2021-4/17/1233168003712.jpg 

Prof. Dr. Tuncel: ?Çukurova Üniversitesi Araştırma Üniversitesi Olma Yolunda Önemli Adımlar Atıyor?

Bilgilendirme sunumu sonrasında Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel projenin yürütüldüğü laboratuvarlarda incelemelerde bulunarak NATO´nun bilime ve genç bilim insanlarına verdiği bu destek nedeniyle bütün proje çalışanları adına teşekkür ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Tuncel amaçlarının, bağımsız araştırma yapma kabiliyetine ve alanında temel bilimlerle donatılmış bireyler yetiştirip bilgi üretmek ve üretilen bilgiyi paylaşmak olduğunu söyledi. Çukurova Üniversitesinin Araştırma Üniversitesi olma yolunda önemli adımlar attığına işaret eden Rektör Prof. Dr. Tuncel, uluslararası standartlarda bilgi üretmenin, ürettiği ve üretilmiş nitelikli bilgiyi kullanarak  paylaşmanın, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmanın  ve güvenilmenin önemine değindi.