Atatürk´ün 1927 yılında "Örnek Nahiye" olarak kurduğu Etimesgut, O´nun izinde günümüzün 600 bin nüfuslu "Örnek" ve "Çağdaş Kenti" oldu. Etimesgut´un her tarafında, Atatürk´ün işaret ettiği çağdaş belediyecilik yatırımları, hizmetleri hayata geçirildi ve Atatürk´le birlikte Türklüğün sembol isimleri tesislere verildi.
Etimesgut, 1927 yılında Atatürk tarafından "Örnek Nahiye" olarak kuruldu. Ulu Önder´in "Örnek Nahiyesi", O´nun izinden giden Belediye Başkanı Enver Demirel´in 3 dönemdir görev yaptığı belediyenin ortaya koyduğu yönetim vizyonu ve tarihi misyonuna bağlı kalarak, günümüzün bir çok örnek ve çağdaş belediye yatırımlarıyla, 600 bin nüfuslu "Örnek Kent"e dönüştü.
Etimesgut Belediyesi, 132 bin metrekarelik alanda 7-8 yıllık yetişkin ağaç dikerek oluşturduğu ve dev Türk Bayrağı dalgalandırdığı hatıra ormanına, Atatürk Ormanı adını verdi.
Atatürk Ormanı´nın tam karşısındaki 135 bin metrekarelik alanda ise Cumhuriyet Ormanı kuruldu. Etimesgut Belediyesi, Eryaman´da 50 bin metrekarelik alanda inşa ettiği ve içerisinde Atatürk büstü ile Türk devletlerinin bayraklarının yer aldığı meydana Atatürk Meydanı adını verdi. Başkent Ankara´nın yeni meydanlarından Atatürk Meydanı´nın yanındaki, emekli vatandaşlara hizmet veren sosyal tesise de Atatürk Emekliler Konağı adı verildi.
Etimesgut Belediyesi tarafından Atatürk Ormanı içerisinde Atatürk´ün doğduğu evin benzeri inşa edilerek Atatürk´ün ve annesi Zübeyde Hanım´ın silikondan yapılmış heykeli, kıyafet replikaları ile 3 boyutlu inkılap heykellerinin yer aldığı Atatürk Müzesi kuruldu.
Etimesgut Belediyespor´un maçlarını yaptığı stadyum, Etimesgut Belediyesi Atatürk Şehir Stadyumu ismini taşıyor. Cumhuriyet değerleri de Etimesgut´ta yaşatılıyor. Etimesgut Belediyesi´ne ait 80. Yıl Cumhuriyet Parkı, Zübeyde Hanım Kreşi, Ali Rıza Efendi Parkı, Halide Edib Adıvar Hanımlar Konağı, 29 Ekim Parkı isimleriyle onlarca tesis, park ve yeşil alan kuruldu.
Vatan, bayrak ve millet uğruna canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin isimleri de parklara ve sokaklara verilerek isimleri ve şanlı mücadeleleri yaşatılıyor. Etimesgut Belediyesi´nin sayısı 350´yi bulan parklarından 50´si şehitlerimizin isimlerini taşıyor, diğer birçoğuna da Türk tarihi ve medeniyetinin önemli simalarının isimleri verildi.
İŞTE BAZI İSİMLERİ
Türk Beyleri Kent Meydanı, Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi, Göktürk Aile Yaşam ve Eğitim Merkezi, Ziya Gökalp Sosyal Tesisleri, İl Bilge Hatun Erinç Evi, Türk Tarih Parkı, Ahi Elvan Aile Yaşam ve Eğitim Merkezi, 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Ormanı, 17 Şubat Şehitleri Hatıra Ormanı, 23 Nisan Hatıra Ormanı, Tuğra Parkı, Sultan Alparslan Parkı, Sultan Sencer Parkı, Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu Hatıra Ormanı, Prof. Dr. Aziz Sancar Hatıra Ormanı, Gün Sazak Hatıra Ormanı, Genç Osman Parkı, Sultan Melikşah Parkı, Sultan Sencer Parkı, Alpaslan Türkeş Parkı, Bülent Ecevit Parkı, Necmettin Erbakan Parkı, Muhsin Yazıcıoğlu Parkı.
Etimesgut´ta mahalle isimleri de, Türklüğün ve Cumhuriyet´in sembol isimlerini taşıyor: 30 Ağustos, Kazım Karabekir, Ayyıldız, Altay, Oğuzlar, Atayurt, Orhun, Turkuaz, Yavuz Selim, Fatih Sultan, Topçu, Süvari, Erler, bunlardan bazıları.