AKP Sözcüsü Ömer Çelik, CHP ile yaptıkları 2 saat 15 dakikalık görüşme sonunda yaptığı açıklamada, ?Darbe hukukunun kaynağını oluşturan anayasanın değiştirilmesi konusunda hemfikiriz.? dedi.
AKP Sözcüsü Adana Milletvekili Ömer Çelik, TBMM´de basın toplantısı düzenledi.
2 saat 15 dakikalık bir görüşme olduğunu ve son derece değerli bir görüşme olduğunu belirten Çelik, ?Anayasanın değişmesi gerektiği, her iki tarafında adlandırmasıyla darbe hukukunun kaynağını oluşturan anayasa metninin değişmesi konusunda tam bir mutabakat var. Biz Türkiye´nin devlet yazılımını ifade eden Anayasa ile 2023 hedeflerine yürüyeceğine inanmıyoruz.? dedi.
Yeni anayasanın Türkiye´nin kimlik belgesi olacağını ifade eden Çelik, ?2023´e ilerlerken yeni anayasa yol haritasıdır. En üst hukuk ve siyaset metni olan anayasanın sadece değişiklikle yetinilmeyeceğini ve revizyon döneminin geride bırakılması ve tam bir reform dönemine geçilmesi gerektiği vurgulandı. Darbe hukukunun kaynağını oluşturan anayasanın değiştirilmesi konusunda hem fikirler.? diye konuştu.
CHP´Lİ KOÇ: "TÜRKİYE 12 EYLÜL AYIBINDAN KURTULMALI"
Başkanlık sistemi tartışmaları sebebiyle yasama ve yürütme maddelerinde ilerleme sağlanamadığını anlatan Koç, "Bu Anayasa Uzlaşma Komisyonunun tekrar canlandırılması önerisi masaya geldi. Bu konuda CHP olarak görüşlerimiz baki kalmak suretiyle bu çalışmanın devam etmesini önerdik." dedi.
İkinci olarak herkesin her zaman anayasadan şikayet ettiğini dile getiren Koç, "Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. 12 Eylül darbe yasalarının bugün toplumumuzu bunaltmasından çıkmak zorunda. Bunun için Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, birçok 12 Eylül´den kalma mevzuatın ayıklanması için çalışma yapılıyor. Zaten bizim Meclis´te tekliflerimiz var, iktidar partisi de böyle bir envanterle gelecek. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek adına, kişi hak ve özgürlüklerinin önündeki tüm temel 12 Eylül hukuki engellemelerinin artık kalkması gerekiyor. Bu yasal çerçevede yapılması gereken bir çalışma. Bu konuda bir anlayış birliğine varıldı." diye konuştu.
Davutoğlu´nun başkanlık sistemini anlatıp anlatmadığına ilişkin bir soruya Koç, "Başkanlık sistemiyle ilgili bizler kendi pozisyonumuzu koruyoruz, herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar. Net bir açıklama yok. Detaylı bir tartışma olmadı. Biz burada pozisyonumuzu koruyoruz. Demokratik temsili parlamenter sistemin güçlendirilmesi, yasama, yürütme ve yargı erkinin, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilerek hayata geçirilmesi için biz temel düşüncelerimizi zaten ifade etmiştik. Bizim pozisyonumuz aynı noktada..." karşılığını verdi.