AKSAKAL görüşmede, DSP Başkanlık Kurulunca yayınlanan ve kamuoyuyla da paylaşılan bazı kaygıların yer aldığı bildiri çerçevesinde bir ortak tavır platformunun gerekliliğine vurgu yaparak bu görüşlerini SP Genel Başkanı Temel KARAMOLLAOĞLU ile paylaştı.
?16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen ve sonuçları itibariyle toplumun soru işaretiyle baktığı bir referandum süreci yaşadık. Bu referandumla T.C. Anayasası bizce köklü bir değişikliğe uğradı. Bu değişiklikler aynı zamanda devlet düzeninin de baştan aşağıya yenileneceğini ve yerleşik teamüllerin yerini farklı biçimde oluşabilecek bireysel iradelere teslim edilebileceğini bize göstermektedir. Uyum yasalarının çıkarılacağı dönem itibariyle uygar toplumlar mertebesine erişebilmemiz ancak demokratik ve katılımcı siyasetin önünü açmakla mümkün olacaktır. Aksi takdirde bu Anayasa ile Türkiye, bir teokratik düzen arzusunda olabilecek yöneticilerin elinde sonu belli olmayan bir yola girecektir.
Geçmişte devlet yönetiminde yer almış ancak bugün Parlamento dışında bırakılan partiler olarak gerçekçi ve etkin bir karar oluşturmak durumundayız. Ülkemiz karanlık günlerin arifesindedir. Bu badirelerle tüm kesimlerin, iktidarıyla-muhalefetiyle hepimizin sorumluluk üstlenebilmesiyle ancak baş edebiliriz. Bu konuda iktidara kararlılığımızı hissettirmeliyiz ve genel olarak da çaresiz bekleyen topluma da bir güven verebilmeliyiz.? diyen AKSAKAL parlamento dışı partiler arası diyaloğun önemine vurgu yaparak bu konudaki görüşlerini daha önce devlet yönetiminde yer almış diğer partilerle de paylaşacaklarını ifade ederek, DSP Başkanlık Kurulunca 15 Eylül 2017 tarihinde yayınlanan bildiri kapsamındaki dosyayı KARAMOLLAOĞLU´na verdi.
Görüşmede SP Genel Başkanı Temel KARAMOLLAOĞLU ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirttikten sonra, aynı kaygıları kendilerinin de taşıdığını, toplumun ciddi bir kamplaşma ortamına sürüklendiğini, kendini ifade edemeyen kesimlerin bu ihtiyacı sokak olaylarında ya da başka yasa dışı yöntemleriyle karşılamak durumunda kalabileceğini söyledi. KARAMOLLAOĞLU şöyle devam etti:
?Referandum sonrası oluşan yeni Anayasal düzen çerçevesinde bazı kaygıları biz de taşıyoruz. Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasaları ve Cumhurbaşkanı adayı belirleme yöntemlerinde halkın iradesinin tecellisi önemlidir. Ama görüyoruz ki devlet idaresi sadece bir kişinin isteğiyle gerçekleşiyor, daha sonra yanlış olduğu anlaşıldığında yine bir kişinin iradesiyle düzeltiliyor. Bunun sonucunda Türkiye zarar görüyor. Aynı zamanda tüm konularda sorumluluk sadece bir kişinin omuzlarında kalıyor. Bu doğru değil.? dedi. SP Genel Başkanı KARAMOLLAOĞLU daha sonra Uyum Yasaları konusunda hazırladıkları çalışmaların sona geldiğini, bir hafta içinde bunların tamamlanarak meclisteki partilere ve geçmişte devlet yönetmiş partilerin Genel Başkanlarına da sunacaklarını belirterek bu çalışmaları kapsayan bir dosyayı DSP Genel Başkanı AKSAKAL´a verdi.
Ziyarette AKSAKAL´a DSP Genel Başkan Yardımcıları Dr. Hasan ERÇELEBİ ile Hasan UĞURTÜRK eşlik ettiler.