EHLİYETTE ´ZEKA TESTİ´ UYGULAMASI

EHLİYETTE ´ZEKA TESTİ´ UYGULAMASI

Ehliyet almak zorlaşıyor. Ehliyet alırken sağlık kontrollerinin kapsamı genişlerken yeni bir uygulama daha gündeme geldi. Buna göre artık, ehliyet almak isteyenler IQ(zeka testi) uygulamasıyla karşılaşacak.

"Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete´de yayımlandı. 
 
Sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri, Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip veya uzman tabip tarafından yapılacak ve sağlık raporu düzenlenecek.
 
Renk körleri sürücü olabilecek
 
Gece körlüğü olanlar gün doğumunun bir saat sonrasından itibaren gün batımından bir saat öncesine kadar araç kullanabilecek. Renk körlüğü olanlar, herhangi bir koşul aranmadan sürücü olabilecekler.
 
Katarakt hastalığında, her bir grup için asgari standartlar mevcut olmak koşuluyla, tıbbi görüş doğrultusunda ve tıbbi kanaatte öngörülen aralıkta muayene ve kontrolleri yapılmak kaydıyla sürücü belgesi alacak.
 
Diyabetliler 
 
Ağır diyabet vakalarında, kişinin araç kullanmasını olumsuz etkileyecek ölçüde kronik komplikasyonları olan insülin, oral antidiyabetik kullanmak zorunda olup sık hipoglisemiler nedeniyle kan şekeri regulasyonu sağlanamayan labil kan şekerine sahip olanlara, kalıcı hipoglisemi duyarsızlığı olanlara ve durumu sağlık raporuyla tespit edilenlere sürücü belgesi verilmeyecek.
 
Diyabet tanısı konmuş kişiler ilk muayenede ve kontrollerde diyabetli olduklarını bildirmekle yükümlü olacak. 
 
Kalp atım sayısı çok düşük, atrioventriküler bloklu ve hasta sinüs sendromu olanlardan kalıcı kalp pili takılmamış olanlar, kardiyoloji uzmanı kanaatine göre sürücü belgesi alacak. 
 
Kardiyoverter defibrilatör implantasyonu yapılmış olan sürücü ve sürücü adayları ile kalp yetersizliği ve kapak hastalığı tanısı konan ve ağır semptomatik sürücü adaylarına kardiyoloji uzmanı kanaatine göre sürücü belgesi verilecek. 
 
Organ yetmezliği
 
Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilecek.
 
En az bir kulakta işitme cihazsız veya cihazlı saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilecek. 
 
Tedavi edilemeyen veya kontrol edilemeyen baş dönmesi rahatsızlığı olan kişilere sürücü belgesi verilmeyecek. 
 
Sürücü belgesi verilmeyecek durumlar
 
Yönetmelikte sürücü belgesi verilemeyecek durumlar şöyle sıralandı:
 
-Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı)
 
- Bunama
 
- Dikkat bilinci, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması
 
- Alkol bağımlılığı olanlar veya alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeyenler
 
- Uyuşturucu veya uyarıcı maddelere bağımlı olanlar veya bağımlı olmasa da düzenli olarak kullananlar.
 
Yönetmelik değişikliği, 1 Ocak 2016´dan itibaren yürürlüğe girecek. 
 
 
Bengütürk