?ENPATİ HAYVAN DOSTU ŞEHİRLER´E ÖDÜLLERİ KEÇİÖREN´DE VERİLDİ

?ENPATİ HAYVAN DOSTU ŞEHİRLER´E ÖDÜLLERİ KEÇİÖREN´DE VERİLDİ

?Enpati Hayvan Dostu Şehirler? sloganıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliği ile Keçiören Belediyesinin destekleriyle Keçiören Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde düzenlenen ?Hayvan Dostu Şehirler Ödül

Programda katılımcılara hitaben konuşan Erdoğan, ?Hazırlanan birbirinden güzel projelerin kategorilerine baktığımızda yapılacak ne kadar çok iş olduğu aşikârdır.  Tesisten yazılıma, tedaviden mama üretimine ve farkındalık çalışmalarına kadar birçok parlak fikir bir araya gelmiş. 223 başvurunun her birinin yaygınlaşması halinde çok güzel sonuçlar alınacağından da eminim.? dedi.

?DÜNYA ORTAK EVİMİZDİR?

Orijinal fikirler üreten ve hediye almaya layık görülen tüm belediyeleri canı gönülden kutladığını belirleten Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Dünya ortak evimizdir. Bu evi diğer tüm canlılarla da paylaşıyoruz. Onların temel haklarına kavuşmasına yardımcı olmak hepimizin sorumluluğudur. Beslenmelerinden tedavilerine kadar üzerimize düşen birçok ödev var. Bugün sokaklarda hatırı sayılır sayıda kedi ve köpek yaşam mücadelesi veriyorlar. Barınacak yer ve yiyecek bulmakta çektikleri sıkıntılara üzülerek şahit oluyoruz. Hastalandıklarında ya da kaza geçirdiklerinde eğer bir yardım eden çıkmazsa yaşadıkları ızdırap canımızı yakıyor. Daha da vahimi haberlerde kanımızı donduran şiddet vakalarını duyuyoruz. Hayvanlara yönelik şiddetin hiçbir türünü asla kabul etmiyoruz. Bu suçları oluşmadan önlenmesi için çözüm üretmemiz gerekiyor. Hayvanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi bu konuda atılacak önemli adımlardan biridir.  Bu konuda hayvanseverlerin de talepleri var. Biliyorsunuz kafeslerin içinde geçen yaşam yaşam değil, tutsaklıktır. Hayvanların yeme içme kadar serbest dolaşma ihtiyaçlarına da cevap verecek yaşam alanlarına ihtiyaçları vardır. Belediyelerimizin yenilikçi projeleriyle tüm ihtiyaçları karşılayan yaşam alanlarının sağlanacağına yürekten inanıyorum.?

/resimler/2021-7/29/1832165095620.jpg

?HAYVANSEVERLERLE DİRSEK TEMASI ÖNEMLİ!?

Belediyelerimizin her daim hayvanseverlerle dirsek temasında olmasının da altını çizen Erdoğan,  ?Onların saha tecrübesinden istifade etmek en iyi çözümlerin oluşmasını sağlayacaktır. Bildiğiniz gibi üniversitelerde de gençler sokak hayvanları için çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Kurdukları kulüpler aracılığı ile nice hayvanı sahiplendirip tedavi ettiriyorlar. Gençlerin enerjisini kendimize katarsak hedeflerimizi gerçekleştirmede daha hızlı yol alabiliriz. Belediyelerimiz ile hayvanseverler arasındaki işbirliğinin artması eminim ki mutluluk verici sonuçlar doğuracaktır.? İfadelerini kullandı.

/resimler/2021-7/29/1832319939650.jpg

?EN ÖNEMLİ BAŞLIĞIN FARKINDALIK OLUŞTURMAK?

Yarışmadaki en önemli başlığın farkındalık oluşturmak olduğunu da kaydeden Erdoğan, ?Tabii tüm başlıklar arasında biri var ki belki hepsinden çok daha önemli, o da farkındalıktır. Havyaların özel günlerde hediye edilecek bir eşya gibi alındığını sonra sokağa atıldığını maalesef görüyoruz. Oysa barınaklarda sevgiye hasret onca hayvanlar var. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hayvanları koruma gününde Yedikule Hayvan Barınağından Leblebi´yi sahiplendik özellikle engelli olduğu için onu istedik. Buradan anne babalara tüm kalbimle bir çağrıda bulunmak istiyorum.  Çocuklarımız evcil hayvan istediklerinde onları barınaklara götürmelisiniz. Çocuklarımızın gerçek sevginin iyileştiren ve dönüştüren gücünü tecrübe etmelerini sağlayalım. Eğer bir hayvana bakacak imkânımız yoksa bile yine de müsait vakitlerde çocuklarımızla barınakları ziyaret edebiliriz.? diye konuştu.

/resimler/2021-7/29/1832575096334.jpg

?YEREL YÖNETİMLERE MADDİ DESTEKLERİMİZİ ARTIRACAĞIZ?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de bakanlık olarak sokak ve evcil hayvanların uygun şartlarda yaşaması ve ihtiyaçlarının karşılanması için belediyelerle birlikte önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek şunları aktardı:

?Bildiğiniz gibi bu konuda en önemli yasal düzenlemelerden birisi olan 5199 Sayılı Hayvan Hakları kanunu 2004 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi. Sonraki dönemde gelişen toplumsal hassasiyetlere göre hayvanseverlerin ilgili tüm kurumların görüşleri alınarak gerekli revizyon çalışmaları yapılmış ve kanun değişikliği Gazi meclisimizde kabul edilerek 14 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanuna göre yerel yönetimlerce kurulan hayvan bakım evlerinde aşılanan ve rehabilite edilen sahipsiz hayvanlar alındıkları ortama yeniden bırakılmaktadır. 5199 Sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2004´ten bugüne kadar yerel yönetimler tarafından yaklaşık 1.9 milyon sahipsiz hayvan aşılanmış, 1.6 milyona hayvanın popülasyonu kontrol altına alınmış ve 422 bin sokak hayvanı bakım evlerinden sahiplendirmiştir. Bakanlık olarak yerel yönetimlere hayvan bakımevi yapımı ile ilgili sözleşme bedelinin yüzde 40´ına kadar da destek veriyoruz. Bu maksatla 2009´dan bugüne kadar yerel yönetimlere toplam 80 milyon lira destek sağladık. Bu desteğin 15 milyon lirasını son 3 yılda ödedik. Şu an bulunduğumuz ve Keçiören belediyemiz tarafından hizmete sunulan bakım evinin de yapım maliyetinin yüzde 40´ı bakanlığımız tarafından karşılanmıştır. Bunun yanında yerel yönetimlerce popülasyonu kontrol altına alınarak bakanlığımız hayvan koruma bilgi sistemine kaydedilen her sahipsiz hayvan başına destek sağlıyoruz. Yerel yönetimlerce yılda ortalama 100 bin sahipsiz hayvan tedavi ediliyor. Bu sayının 2022 yılından itibaren yılda 1.2 milyon seviyesine çıkarılması için bakanlık olarak bütçe imkânları dâhilinde yerel yönetimlere sağlayacağımız maddi desteklerimizi artıracağız.?

/resimler/2021-7/29/1833360722159.jpg

?CANLILAR BİZE EMANET?

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ise ?Hayvanlarımız Rabbimin yarattığı güzel bir varlıktır. Sevgili peygamber efendimiz, ?Allah merhamet edene merhamet eder´ buyuruyor. Yunus Emre de diyor ki, ?Yaratılanı severim yaratandan ötürü?´ Dolayısıyla bu canlılar bize emanet. Her işi yapıyoruz ama ilçemizde üç şeye daha iyi bakıyoruz. Hayvanlarımıza, kreşlerimize ve huzurevimize? Buralar bizim sevap merkez bankamızdır. Buralara iyi baktıkça Rabbim bize misliyle veriyor. Burası sadece Rehabilitasyon merkezinden ibaret değil bir de doğal yaşam alanınız var? Ankara´nın büyük ihtiyacı olan hayvan otelimizi de açacağız. Ödül alan belediyelerimizi ve belediye başkanlarımızı tebrik ediyorum.? dedi.

223 belediyenin katıldığı yarışmada derece alan 11 belediyeye ve belediye başkanlarına ödülleri takdim edildi. Daha sonra Keçiören Belediyesi tarafından baştan sona yenilenen Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezindeki canılar heyet tarafından ziyaret edildi.

Ödül törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ankara Valisi Vasip Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve TBB Başkanı Fatma Şahin, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, ödül alan belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve hayvanseverler katıldı.