Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Genişleme Günü Toplantısı´nda, Türk Milleti´nin 15 Temmuz darbe girişimini engellemek için verdiği destansı mücadeleyi anlatarak, ?AB üyesi ülkelerden beklentimiz, Türkiye ile daha fazla dayanışma sergilemesidir. AB´nin, küresel bir aktör haline dönüşmesi, ancak Türkiye´nin AB üyeliği ile mümkün olabilecektir? dedi.
Kahraman unvanını anlattı
Başkan Ertürk, burada yaptığı konuşmada, Kahramankazan halkının 15 Temmuz´da 4´üncü ana Jet Üs Komutanlığı´ndan kalkarak sivil halkı, TBMM´yi ve devlet kurumlarını bombalayan F-16´ları engellemeye çalışırken 9 şehit. 92 gazi verdiğini anımsattı. Ertürk bu destansı mücadele sonrasında, Kazan olan ilçelerinin adının, TBMM tarafından oy birliği ile Kahramankazan olarak değiştirildiğini söyledi. Ertürk, Türk Milleti´nin 15 Temmuz darbe girişiminde demokrasisine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a, seçilmiş hükümete, Türkiye Büyük millet Meclisi´ne milli iradeye sahip çıktığını ifade etti. Ertürk, Aziz 15 Temmuz´da göğüslerini silahlara karşı siper eden Türk Milleti´nin darbeye ?dur? dediğini ve bu uğurda 252 şehit, 2193 gazi verdiğini kaydetti.
Eleştirilere cevap verdi
15 Temmuz sonrasında Türkiye tarafından alınan tedbirlerin orantısallığı konusunda AB tarafından yöneltilen bazı eleştirilen olduğunu söyleyen Ertürk, bazı uluslararası basın yayın kuruluşlarının saptırılmış yayın politikalarının da etkisiyle Avrupa´da Türkiye´ye karşı yeni ön yargılar yaratılmaya çalışıldığının altını çizdi. Ertürk, 15 Temmuz´un devletin kılcal damarlarına kadar sızmış, ne Avrupa´da, ne de dünyada benzeri bulunmayan bir terör örgütü olan FETÖ´nün, seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan´ı, hükümeti ve TBMM´yi yani millet iradesini devirme teşebbüsü olduğunu söyledi. Ertürk, Türk halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın çağrısı üzerine 15 Temmuz´da darbecilere müdahale ettiğini belirterek, ?Bunu ne için yaptılar. Anadolu insanı, Avrupa´nın bizim her seferinde önümüze sürdüğü, demokratik değerlere, milli iradesine, hukukun üstünlüğüne, evrensel değerlere sahip çıkmak için çıplak elle silahlar karşısına çıkarak darbeye ?dur´ dedi? diye konuştu.
AB üyelik süreci
Ertürk, Türkiye´nin AB üyeliği sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Türkiye´nin, AB´nin mevcut genişleme politikası kapsamındaki en eski aday ülke olduğunu anımsatan Ertürk, AB´ye üyeliğin Türkiye için geçici bir heves değil, bir devlet politikası olduğunu söyledi. Ertürk, ?15 Temmuz darbe girişimi sonrasında aldığımız tedbirlerin Türkiye´nin AB üyeliği perspektifini karartmak için yürütülmekte olan kötü niyetli girişimler çerçevesinde istismar vesilesi olarak kullanılmasından büyük rahatsızlık duyuyoruz? dedi. Türkiye´nin yapıcı eleştirile her zaman açık olduğunu vurgulayan Ertürk, ?Bizim karşı olduğumuz ve asla kabul etmeyeceğimiz unsur, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki dönemi istismar etmeye yönelik kötü niyetli girişimlerdir? dedi.
Türkiye ile mümkün
Ertürk, ?Dolayısıyla, bizim AB üyesi ülkelerden beklentimiz, Türkiye ile daha fazla dayanışma sergilenmesi ve 85 milyon nüfuslu, büyük bir ülkenin karşı karşıya bulunduğu sınamalarının bilincinde hareket edilmesidir. AB´nin, küresel planda başat bir aktör haline dönüşmesi, ancak Türkiye´nin AB üyeliği ile mümkün olabilecektir? diye konuştu.