Halil İnalcık Anadolu Lisesi Öğretmenleri öğrencileri ile birlikte Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı Taylan Özgüven ile sıfır atık eğitimi projeleri hakkında görüşmeye geldiler.
Prof. Dr. Halil İnalcık Anadolu Lisesi öğrencileri "SIFIR ATIK EĞİTİMİ PROJESİ" kapsamında hazırladıkları ve sürdürülebilir yaşam becerilerini benimsetmeyi amaçladıkları çalışmaları hakkında sorular sormak ve bazı konularda bilgi edinmek amacıyla Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı Taylan Özgüven ve İklim Değişikliği Sıfır Atık Müdürü Sema Özenalp’i ziyaret ettiler.
Halil İnalcık Anadolu Lisesi öğrencileri beş farklı aşamadan oluşan; "Düşün, Gerekli Değilse Tüketme, Daha az tüket! Değerlendir, Yeniden Kullan! Değiştir, Farklı Amaçla Kullan! Dönüş, Doğa Kazansın!" şeklinde geliştirdikleri beş farklı basamaktan oluşan projeleriyle herkesin günlük yaşamada bu basamakları tanımalarını ve kullanmalarını amaçladıklarını anlatarak, okullarında “Sürdürülebilirlik” adına bu çalışmaları ile evlerindeki atık malzemelerden yaptıkları ürünlerle büyük bir farkındalık sağladıklarını paylaştılar.
Öğrencilerin projelerini dikkatle dinleyen Başkan Yardımcısı Taylan Özgüven, “Öncelikle bu konuda sizi doğru bilgilerle donatmış olan öğretmenlerinize teşekkür ediyorum. Bizler Etimesgut Belediyesi olarak ilçemizde pek çok çeşitte geri dönüşüme dair toplama gerçekleştiriyoruz. Her bir atığın kategorisi farklıdır çocuklar. Örneğin; Pek çoğunuzun evlerinde kullanmadığı kıyafetleri tekstil atık grubuna girmektedir. Birçok atık çöp değildir geri dönüşümle tekrar kullanılabilir hale getirilmektedir. Farkında olmadan çevremize atmış olduğumuz pek çok atık doğamıza zarar vermektedir. Özellikle bunların bilinmesi ve insanlarımızın bu konuda daha duyarlı olması gerekmektedir. Örneğin eskiden kullandığınız yahut kardeşlerinizin oynadığı oyuncakların içine yerleştirilmiş olan piller doğaya gittiğinde toprak için çok zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca en sevdiğiniz yiyecek olan patates kızartmasını yaparken annenizin kullandığı yağların da bir o kadar zararlı olduğunu? İşte bizler bunları topluyoruz. Hatta vatandaşlarımız bizleri arayarak elimde şu kadar yağ var diyor ve ekiplerimiz adrese giderek bu atığı alıyor. Geleceğimizin çok önemli konularından biri olan sıfır atık, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik üzerine siz değerli gençlerimizle sohbet ediyor olmak beni ayrıca mutlu etti ve umutlandırdı. Bu konuda bizler Etimesgut Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz ve bu alanda projesi olan her gencimizi de destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Yardımcısı Taylan Özgüven’in ardından çocukların sorularını yanıtlayan İklim Değişikliği Sıfır Atık Müdürü Sema Özenalp, “Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere daha temiz ve gelişmiş bir Etimesgut bırakılması amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. ” diyerek İlçede atıkların nasıl ve ne şekilde toplandığına dair çocuklara bilgilendirmelerde bulundu.