ADANA Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasında imzalanan ´İlaç Alım Protokolü´nün süresinin 31 Mart itibariyle sonlanacağını belirterek, "Eğer sözleşme imzalanmazsa hastalar ilaçlarını kendi parasıyla alacak. İlaç alamazlarsa sorumlusu eczacılar değil, SGK´dır" dedi.
Oda Başkanı Ersun Özkan, eczacılarla, SGK arasında 3 Ocak´ta imzalanan geçici protokolün süresinin 31 Mart´ta sona ereceğini ancak bugüne kadar yapılan görüşmelerde ilaç protokolüyle ilgili henüz yeni bir anlaşma sağlanamadığını söyledi. Bu durumda eczanelerin ilaçları parayla satmak zorunda kalacağını hatırlatan Ersun Özkan, "Türkiye´de 25 bin eczacı, günlük ortalama 1 milyon reçeteye işlem yapıyor. Protokolle ilgili eczacı odaları temsilcileri Ankara´da toplanacak. Eğer SGK anlaşmaya yanaşmazsa eczacılar sözleşmesiz bir ilaç satış süreci başlatacak" diye konuştu.
ECZACILARIN İSTEKLERİNİ ANLATTI
Eczacıların sözleşmesiz hizmet vermesi durumunda hastaların ekonomik olarak sıkıntıya gireceğini anlatan Özkan, şunları kaydetti:
"Eczacıların çok büyük sorunları var. Zaten muayene ücretlerinin eczaneler aracılığıyla tahsil edilmesi nedeniyle vatandaşlarla karşı karşıya geliyoruz. Hükümet turizmden inşaat sektörü ve ilaç sanayisine kadar destek veriyor. Yaklaşık 600-700 milyon liralık ilaç sanayisine destek verildi. Yok sayılan eczacılara da destek istiyoruz. 25 bin eczacının bulunduğu ülkemizde 6 bin eczane kapanmak üzere. Reçete başına hizmet bedelinin arttırılması, muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatının kaldırılması ve mobil reçetelerde, reçete başı hizmet bedeli ödenmesi gibi isteklerimiz var. SGK´dan olumlu adım bekliyoruz. Sözleşme imzalanmazsa hastalar ilaçlarını kendi parasıyla almak zorunda. SGK indirimi olmayacak. Faturasını götürüp sonra SGK´dan parasını talep edebilir. Fiyatı çok yüksek olan ilaçlar var. Hastalar ilaç alamazsa sorumlusu eczacılar değil, SGK´dır. "