HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ´´Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabii arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek´´ dedi.Adalet Bakanlığı dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerine ait 682 fezlekenin tamamını, savcılıklara göndermişti.Böylece dokunulmazlıkları kaldırılan 152 milletvekilinin tamamı için yargı yolu açılmış oldu.Savcılıklara göndeirlen fezlekeler arasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ´a ait dosyalar da yer alıyor.
Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu hükümleri uyarınca ve Adalet Bakanlığının genelgesi doğrultusunda başsavcılar veya başsavcı tarafından görevlendirilecek vekillerince yürütülecek.
Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.
Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.
Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa´nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. "Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.
"Dokunulmazlıklarının kaldırılması" istemiyle, biri bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 29´u AK Parti, 57´si CHP, 55´i HDP, 10´u MHP´li olmak üzere 152 milletvekili hakkında fezleke yer alıyor.
Dosyaların partilere göre dağılımına bakıldığında da HDP 511, CHP 211, AK Parti 50 ve MHP 23 fezlekeye sahip. Bağımsız Milletvekili Nazlıaka´nın ise 5 fezlekesi bulunuyor. Nazlıaka hakkındaki dosyaların birinde CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de yer alıyor.