İHRACAT TEPE TAKLAK

İHRACAT TEPE TAKLAK

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve Mersin firmalarının ihracatta yaşadığı gerileme, Ekim ayında da devam etti. AKİB´in ihracatı ilk 10 ayda yüzde 15 düşerken, Mersin firmalarındaki azalma yüzde 13 oldu.

Dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar ile özellikle bölgesindeki savaş ve kaos ortamının etkisiyle ihracatı kan kaybetmeye devam eden Türkiye´ye paralel olarak Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve Mersin firmalarının ihracatındaki düşüş de sürüyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Aylık Göstergeler Ekim Bülteni´nden derlenen verilere göre, AKİB´in geçen yılla karşılaştırıldığında ilk 10 aydaki ihracat kaybı 1 milyar 538 milyar dolar olurken, Mersin firmalarının aynı dönemdeki kaybı ise 172 milyon 778 bin dolar oldu.
MTSO bülteninde yayınlanan AKİB´in açıkladığı ihracat rakamlarına göre, 2015 yılı Ocak-Ekim döneminde Birlik bazında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında azalarak 10,4 milyar dolardan 8,9 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde Mersin firmalarının ihracatı ise yüzde 13 azalarak 1,3 milyar dolardan 1,1 milyar dolara düştü.
Veriler aylık bazda incelendiğinde, Mart ayı haricinde 2015 yılı boyunca devam eden ihracat düşüşü Ekim ayında artışa geçse de geçen yılın Ekim ayı rakamlarını yakalayamadı. 2015 yılı Ekim ayında Birlik bazında ihracat, geçen yılın Ekim ayına göre, yüzde 15 azalarak 975 milyon dolara geriledi.
Mersin firmaları ihracatında Ekim ayındaki azalış ise yüzde 5 olmak üzere yaklaşık 157 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ekim 2015´te gerçekleştirilen ihracatın geçen yılın aynı ayının altında kalmasında Birlik bazında kimyevi maddeler ve mamulleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile çelik sektörlerindeki gerileme etkili oldu. Mersin firmaları bazında aynı dönemde ihracatın azalmasında ise demir ve demir dışı metaller, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin payı oldu.
Aylık bazda Birlik ve Mersin firmaları ihracatındaki gelişmeler incelendiğinde Birlik bazında Mart ayı haricindeki azalış eğiliminin Eylül ayında yerini yatay seyre bıraktığı, Ekim ayında artışa geçtiği gözlenirken, Mersin firmalarının ise Mart ve Haziran ayları haricinde azalış eğiliminin Ekim ayında yerini artışa bıraktığı görüldü. 

Kaynak : Mersin Gazetesi