Kahramankazan´da, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 87´inci yıl dönümünde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Türkiye´nin ilk kadın milletvekillerinden olan Satı Kadın gün dolayısıyla anıldı. Satı Kadın´ı anma programına Satı Kadın´ın ailesi, belediye başkan yardımcıları, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı. Program kapsamında ilk olarak Satı Kadın´ın anıt mezarında Kuran-ı Kerim okunarak, anıt mezara çelenk ve çiçekler bırakıldı. Daha sonra Satı Kadın´ın Kahramankazan Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen evinde Satı Kadın´ın hayatı anlatılarak, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişine ilişkin bilgiler verildi. Katılımcılar programın ardından, Satı Kadın´ın kullandığı eşyalar, kıyafetleri ve döneme ilişkin eşyaların sergilendiği Kahramankazan Belediyesi Satı Kadın Müzesi Evi´ni gezdi.
Satı Kadın Kültür Evi müjdesi
Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Türkiye Cumhuriyeti´nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından, dünyanın gelişmiş birçok ülkesinden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin önemine değinerek, bu kapsamda Satı Kadın´ın Türk kadınları için çok önemli bir rol model olduğunun söyledi. Oğuz, ?1934´te Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmesinin ardından yapılan ilk genel seçimlerde okuryazarlığı olmayan bir Anadolu kadını, kıvrak zekâsı ve girişimciliği sayesinde milletvekili olmayı başarmıştır. Satı Kadın´ın tüm kadınlara örnek olmasını diliyorum. Bu kapsamda Kahramankazan´ın ve Türkiye´nin gururu olan Satı Kadın´ı tanıtmak ve gelecek nesillere anlatmak için elimizden geleni yapıyoruz? dedi. Oğuz ayrıca, yapımında sona gelinen Satı Kadın Mahalle Kültür Evi´nin açılışını önümüzdeki günlerde gerçekleştireceklerini söyledi.
Satı Kadın kimdir?
Kahramankazanlı olan Satı Kadın, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından yapılan ilk genel seçimde meclise giren 18 kadın milletvekili arasında yer aldı. 1935-1939 yılları arasında 5. Dönem Ankara milletvekili olarak görev yaptı. O yıl seçilen ilk 18 kadın milletvekili arasında yer aldı. 1956 yılında hayatını kaybeden Satı Kadın, aynı zamanda "ilk köylü kadın milletvekili" olarak da anılmaktadır.