Ondokuz Mayıs Üniversitesi Girişimcilik ve Yenilikçilik Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Reyhan Arslan, “Kadın Girişimciliğinin Önündeki Engeller: TR83 Bölgesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu Üzerine Alan Çalışması” başlıklı tezini başarıyla savundu.
Tez savunma jürisi; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuray Kızılaslan (Jüri Başkanı), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. Kürşat Demiryürek ve tez danışmanı Doç. Dr. Nur İlkay Abacı’dan oluştu.
Sunuma Yoğun Katılım
Sunuma, TOBB Batı Karadeniz KGK ve TOBB Samsun KGK Başkanı Mihriban Akyüz, TOBB Samsun KGK Başkan Yardımcısı Zehra Yılmaz, TOBB Samsun KGK Üyesi ve Samsun Üniversitesi TTO Müdürü Müberra Genç, Girişimcilik ve Yenilikçilik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Kahramanoğlu, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Karaahmet Balcı ve çok sayıda iş kadını ve girişimcilik paydaşı katıldı.
“Kadın girişimcilerle ilgili veriye dayalı bu çalışma yol gösterici olacaktır”
Tez savunmasına başkanlık eden Prof. Dr. Nuray Kızılaslan, “Kadın girişimciliği sadece bireysel çabayla gelişebilecek bir alan değil; sosyal sermaye, kurumsal destek ve toplumsal bakış açısıyla birlikte değerlendirilmesi gerekir. Bu tez, bize veriye dayalı çok net bir tablo sunuyor. Kadın Girişimciler Kurulları aracılığıyla bu engellerin aşılması için stratejiler geliştirilebilir. Böylesine sahaya temas eden bir çalışmanın parçası olmak beni memnun etti” ifadelerini kullandı.
“Bu çalışma Türkiye geneline yayılmalı”
Prof. Dr. Kürşat Demiryürek, tezin kapsamı ve yöntemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Reyhan Arslan’ın çalışması, hem yerel hem de ulusal ölçekte yaygınlaştırılabilecek nitelikte. 81 il KGK’larına yönelik kadın girişimciliğinin önündeki engellerin haritasını çıkarmak için biz OMÜ Girişimcilik ve Yenilikçilik Ana Bilim Dalı olarak hazırız. Bizler Girişimcilik ve Yenilikçilik Bölümü olarak bu tür çok disiplinli çalışmaları desteklemeye ve yaygınlaştırmaya hazırız. Araştırma konusu, TOBB gibi güçlü kurumların elindeki potansiyeli değerlendirmesi ve ülke politikalarına yön vermesi açısından da çok değerli.”
“İş birliğine her zaman açığız”
Sunuma katılan TOBB Batı Karadeniz ve Samsun KGK Başkanı Mihriban Akyüz ise şu sözlerle çalışmaya desteklerini ifade etti:
“Kurulumuz adına gurur duydum. Böyle bir akademik çalışmanın kadın girişimcilik ekosistemine katkı sunacak olması çok kıymetli. Reyhan Hanım’ın ortaya koyduğu analizler, sahadan gelen verilerle desteklenmiş. Bizler, bu çalışmanın sadece bilimsel dünyada kalmasını istemiyoruz. Uygulamada da karşılık bulması için her türlü işbirliğine açığız. Yeni projelerde, ortak programlarda birlikte çalışmak isteriz.”
“Odalar ve Borsalar için kontenjan planlaması yapılabilir”
Girişimcilik ve Yenilikçilik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Kahramanoğlu, Üniversite-Oda & Borsa işbirliğine dikkat çekti: “Bu programın önemli bir özelliği, sahayla bağ kurabilmesi. Reyhan’ın çalışması, bu anlamda örnek teşkil ediyor. Bundan sonraki süreçte, Odalar ve Borsalar bünyesinde çalışan personel için bu programa özel kontenjanlar oluşturulabilir. Ayrıca, üniversitemizin bilgi merkezleri ile Oda ve Borsa kurumlarının ortak proje üretmesi yönünde girişimler başlatılabilir.”
“İlk öğrencimi mezun etmenin gururunu yaşıyorum”
Danışman hoca Doç. Dr. Nur İlkay Abacı, savunma sonunda duygularını şu şekilde dile getirdi: “Girişimcilik ve Yenilikçilik Programı’nın ilk öğrencilerinden birini mezun etmenin gururunu yaşıyorum. Reyhan, akademik çalışmasında istikrarlı ve disiplinli bir yol izledi. Hem sahaya indi, hem analiz yaptı, hem öneriler geliştirdi. Bu çalışmanın bölgedeki kadın girişimcilere dokunacağına, somut çıktılar sağlayacağına inanıyorum. Tüm katılımcılara ve destek veren herkese teşekkür ederim.”
“Bölgesel güç birliği için bu sadece başlangıç”
Sürecin bu şekilde sahiplenilmesi ve desteklenmesinin memnuniyetini ifade eden çalışmanın sahibi Reyhan Arslan ise teşekkür konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yüksek lisans süreci boyunca bana yol gösteren danışmanım Doç. Dr. Nur İlkay Abacı’ya, ilk danışmanım Prof. Dr. Kürşat Demiryürek’e ve jüri başkanımız Prof. Dr. Nuray Kızılaslan’a şükranlarımı sunuyorum. TOBB Girişimcilik ve Yenilikçilik Daire Başkanlığı’na, Amasya, Tokat, Çorum ve Samsun KGK Başkanlarına ve icra kurulu üyelerine ve değerli arkadaşlarıma verdikleri destek için ayrıca teşekkür ederim. Bu çalışma, bölgesel güç birliği ve akademik katkının nasıl etkili bir şekilde birleşebileceğine güzel bir örnek oldu. Umarım çok daha fazla kadına ve girişimciye ulaşırız.”