Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, çiftçi ve tüketici açısından fiyat istikrarının sağlanmasını temin amacıyla üretim planlaması yapılması için Meclis Araştırma Önergesi verdi.
Bir taraftan üreticileri iflasa sürükleyen, diğer taraftan ise tüketicileri mağdur duruma düşüren Türkiye´nin en önemli iktisadi sorunlarından biri nihayet Meclis gündemine taşındı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tarımsal üretim planlamasına geçilmesi için Meclis Başkanlığı´na araştırma önergesi sundu. MHP´li milletvekillerinin imzalarıyla desteklenen önergede, gıda fiyatlarında son yıllarda büyük bir istikrarsızlık yaşandığına dikkat çekildi.
ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MAĞDUR OLUYOR
Önergede özetle şu ifadelere yer verildi:
?Başta ekmek, et, süt gibi temel besin ürünleri olmak üzere diğer tarafta ise karpuz, patates gibi sebze ve meyve fiyatlarındaki aşırı artış ve düşüşler vatandaşlarımızın güvenini sarsmaktadır. Vatandaşlarımız bütçesine uygun beslenme planı yapamamakta, bir sonraki ay hangi ürünü hangi fiyata alacağını tahmin dahi edememektedir. Konuya üretici açısından baktığımızda ise durum daha vahimdir. En son soğan örneğinde gördüğümüz gibi plansız bir şekilde yapılan üretim sonunda ürünler elde kalmakta; sütler, karpuzlar, patatesler sokaklara dökülmektedir. Sadece Nisan ayında patates üreten binlerce çiftçimiz ürünlerini yollara dökmüş ve isyan noktasına gelmiştir. Çiftçimiz emeğinin hakkını alamamakta, banka kapılarında sürünmekte, borç batağına saplanmakta ve sonunda iflas etmektedir.?
ARZ VE TALEP DENGEDE TUTULMALI
Üretimde ve fiyatlarda meydana gelen dalgalanmaların hem çiftçiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğine işaret edilen MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya´nın önergesinde ?Tarımsal üretimde mağduriyetlerin önlenebilmesi için ürün arz ve talebinin dengede tutulması gerekmektedir. Bu denge ise üretim planlaması ve yapısal reformlarla sağlanabilir. Gerekli yapısal ve mevzuata ilişkin değişiklikleri gerçekleştirmek için meclisimizin ivedi olarak adım atması gerekmektedir. Tarımsal üretimde istikrarın sağlanması, üretim planlamasının sağlıklı bir şekilde yapılması, üretim maliyetlerinin detaylı bir biçimde incelenebilmesi ve fiyatların tüm vatandaşlarımız için makul bir seviyede seyretmesi amacına yönelik alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için Meclis Araştırması yapılmasının gerekli olduğu kanaatindeyiz.? denildi.