Tarih: 25.01.2016 15:02

Kıdem tazminatında son viraj

Facebook Twitter Linked-in

    Yeni yılda asgari ücrete yapılan zammın ardından gündemden düşmeyen kıdem tazminatı konusunda hükümet - işçi - işveren üçgeninde henüz bir anlaşma sağlanamazken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kıdeme ilişkin oluşturulan yeni modeli Şubat ayında Meclis´e taşımayı hedefliyor.

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, ?Hükümetin; Türkiye´de yıllardır iş dünyasının kâbusu haline gelen ve istihdamın sırtındaki en büyük kambur olan mevcut kıdem tazminatı sisteminde yeni bir modelle düzenlemeye gitmesini olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz? dedi.

Düzenleme olmazsa kayıt dışı istihdam kaçınılmaz

     Yıllardır biriken kıdem tazminatlarının işletmelerin sırtında bir yük olarak durduğunu ifade eden Karakuş, ?Asgari ücretin 1300 TL olmasıyla ortaya çıkan ek yükün 110 liralık bölümünün bir yıl süreyle hükümetçe karşılanacağı açıklandı. Ancak bu zamla birlikte kıdem tazminatlarına da sadece işverene yüklenen yüzde 30 oranında bir artış yansıdı. Mevcut kıdem tazminatı sisteminde düzenlemeye gidilmemesi halinde kaçınılmaz olarak büyük çapta istihdam sorunları, vergi kaçakları ve kayıt dışı çalışma gibi sorunlar yaşanacaktır? uyarısında bulundu.

İşverenin yükünü hafifletecek bir formül de masaya konulmalı

     Kıdem fonu modelinin İtalya gibi bazı Avrupa ülkelerinde işçi ve işvereni mağdur etmeyecek şekilde uygulandığını dile getiren Karakuş şöyle devam etti:

?AGSD olarak kıdem fonu sisteminin haksız rekabet yaratan, mağduriyet ve suistimallere yol açan mevcut sistemin olumsuzluklarının da giderilmesi adına verimli bir model olacağı kanaatini taşıyoruz. Ancak, kıdem tazminatı fonu çalışanlara yeni kazanımlar sağlarken, işverenin omzuna yeni yükler de getirebilir. Hükümet, işveren üzerindeki bu yükü hafifletecek bir çalışmayı da mutlaka masaya koymalı. Yıllardır konuşulan ve işveren ile sanayicinin üzerinde büyük bir külfet olan bu konunun, çalışan ve işveren olmak üzere her iki tarafı da mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmesi yönünde atılacak adımları bekliyoruz.?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —