Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Mamak Belediyesi’nden Veterinerlere Çağrı “”Önlüğünüzü Giyin, Mamak’a Gelin”

Sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklere tepki yağarken, Mamak Belediyesi de yasaya karşı tepkisini kısırlaştırma kampanyası başlatarak dile getirdi.

Sincan 1.08.2024 17:17:00 444 0
Mamak Belediyesi’nden Veterinerlere Çağrı “”Önlüğünüzü Giyin, Mamak’a Gelin”

Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, sokak hayvanlarının kısırlaştırmak ve yaşatmak için Veteriner Hekimlere ve Veteriner Hekimlere destek olacak gönüllü teknikerlere “Önlüğünüzü Giyin, Mamak’a Gelin” çağrısında bulundu.

Kamuoyunda "köpeklere ötenazi düzenlemesi" olarak bilinen ve yüz binlerce sokak köpeğinin öldürülmesine neden olacağı gerekçesiyle eleştirilen teklif, geçtiğimiz Pazartesi günü TBMM'de kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda sabaha karşı geçen yasaya göre; barınak kurmaları için 2028'e kadar süre tanınan belediyeler, hemen harekete geçebilecek. Bu nedenle, gerekli kriterlerin sağlanıp sağlanmadığına bakılmadan köpeklerin öldürülmesine başlanma ihtimali de bulunuyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in önceki günlerde konuyu “Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız” açıklamasının ardından harekete geçen Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, “Özgür Başkanımızın yanındayız. Biz yaşatmayı seçiyoruz” açıklamasında bulundu ve hemen ardından sokak hayvanlarını yaşatma ve kısırlaştırmak için veteriner hekimlere seslenerek, bir kampanya başlattı. Mamak’ın Ankara’nın en çok sokak köpekleri sorununun yaşandığı ilçelerin başında yer aldığını kaydeden Şahin, borçlu bir belediye devraldıklarının altını çizerek, kısıtlı imkânlara rağmen, merhamet ve sorumluluk anlayışını her alanda yayacaklarını belirtti ve “ Patili dostlarımızı yaşatmak için canla başla çalışacağız” dedi.

Kampanyaya Destek Yağıyor

Ötenazinin bir çözüm olmadığını ve her canlının yaşama hakkının olduğunu savunan Başkan Şahin, yeni yasanın savunmasız sokak hayvanlarının yaşam haklarının ellerinden alınarak hayatlarına son vermeyi öngördüğünü kaydetti. Yasaların amacının yaşamı korumanın yanı sıra desteklemek olduğunun da altını çizen Şahin, Mamak Belediyesi olarak var olan imkânların kısıtlı ve veteriner hekimlerin de sayı bakımından yetersiz olduğunu söyledi. Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Başkan Şahin, bu adımıyla kamuoyunda büyük yankı uyandırdı, kampanyaya veteriner hekimlerden destek yağdı. 

Kampanyaya Destek Verecek Veteriner Hekimler İçin Talep Formu

Mamak Belediyesi’nin kısırlaştırma ve yaşatma kampanyasına, yeni yasanın karşısında duran veteriner hekimler destek veriyor. Kısırlaştırma kampanyasına katılacak veteriner hekimler ve gönüllü teknikerler Mamak Belediyesi’nin oluşturduğu talep formunu doldurarak, kısırlaştırma kampanyasına destek olacak. Veteriner hekimler, Mamak Belediyesi web sitesi üzerinden kampanya görseline tıklayarak ya da https://ehizmet.mamak.bel.tr/basvuru/patilidostlar linki üzerinden form doldurabilecek.

“Başkan Şahin: Yaşatmayı seçiyoruz”

Ankara’da en çok sokak köpekleri sorununun yaşandığı ilçelerin başını Mamak çekiyor. Geçmiş dönemlerde hayvan hakları örgütlerinin de en çok tepkisini çeken ilçe olarak bilinen Mamak’ta, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin’in seçim kampanyasında “Hayvan Yaşam Alanı” Projesi de en çok ses getiren proje. Mamak Belediyesi de, bu konuda en çok soru alan belediyelerin başını çekiyor. Mamak Belediyesi’nin Kutludüğün’de bulunan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Geçici Bakımevi, bin 2 yüz hayvan kapasiteli. 7 yüze yakın sokak hayvanının yer aldığı merkezde, 2024 yılı verilerine göre 711 kısırlaştırma işlemi, 349 kuduz aşısı, 628 parazit tedavisi gerçekleştirildi, 127 hayvan da sahiplendirildi. Yine sokaklarda hem insanların hem de hayvanların güvenli bir biçimde yaşamalarını sağlamak adına kampanyanın Türkiye özelinde bir ilk olduğunu da belirten Şahin, kısırlaştırma kampanyasına hem insanlara hem de sokaktaki hayvanlara fayda sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Başkan Şahin konuya ilişkin bir de mesaj yayınladı. Şahin, mesajında sokaktaki canlar için mevcut imkânlarla ellerinden geleni yaptıklarını kaydederek, daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunun da altını çizdi. Başkan Şahin’in mesajı şöyle;

Sevgili Veteriner Hekimlerimiz,

Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Hepimizin bildiği gibi, sokaklarımızda bizlerle birlikte yaşayan binlerce can dostumuz var. Onlar da bu şehrin, ilçemizin bir parçası, bizim sokaktaki canlarımız. Mamak Belediyesi olarak mevcut imkânlarımızla elimizden geleni yapıyoruz, bu kadar çok canlının sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için daha fazla desteğe ihtiyacımız var.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Özgür Özel, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen sahipsiz ve sokakta yaşayan köpekleri uyutmayı öngören ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını söyledi. Biz de Mamak Belediyesi olarak başkanımızın kararının yanındayız ve bu kampanya Mamak için önemli bir başlangıçtır.

Türkiye'de, Ankara’da sokak hayvanları sayısının en fazla olduğu ilçelerden biri Mamak’tır. Mamaklı hemşehrilerimizin neredeyse yarısı sokak hayvanlarının saldırılarından şikâyetçi iken, diğer bir kısmı da sokak hayvanlarına sahip çıkıyor. Halkımızın yarısı sokakta hayvan istemezken, diğer yarısı sokaktaki canlarımıza destek oluyor. Herkesi anlıyor, hepsinin taleplerini kucaklayarak sahip çıkıyoruz. Ve tam bu noktada biliyoruz ki, sokakta köpek açsa, şiddet görmüşse, kendini güvende hissetmiyorsa saldırır.

Bizim Anadolu topraklarında, toplumumuzda, kültürümüzde kapımızın önünde bizi koruyan, bize yol arkadaşı olan hayvanlara bir kap su bir kap yemek vermek vardır. Hayvanlar, Allah'ın yarattığı dilsiz kullardır, Allah'ın yarattığı canı almak ne inancımıza ne geleneklerimize uygun değildir. Biz zarar gören her canlının yanındayız.

Bu kampanya ile kısırlaştırılan köpekleri kontrol altına almayı ve onlara mama desteği sağlayarak Mamak’ta sokak hayvanlarıyla birlikte, güvenli bir şekilde yaşamayı öğrenmenin başlangıcını yapmayı hedefliyoruz. Böylelikle tüm Mamaklı, sokak hayvanlarıyla birlikte, onların sokağa, kapısının önüne verdiği güveni ve sevgiyi hissederek yaşayacak.

Biz, Mamak Belediyesi olarak, sokaktaki hiçbir canımızı ölüme terk etmek istemiyoruz. Onları kısırlaştırarak kontrol altında yaşatmak, onlara hak ettikleri hayatı sunmak istiyoruz. Ancak bunu tek başımıza başarmamız mümkün değil. Bu yüzden siz değerli veteriner hekimlerimize sesleniyorum: Önlüklerinizi giyin ve Mamak’a gelin! Bu şehri, sokaktaki canlarımızla birlikte yaşatalım.

Bizimle birlikte, bu kutsal görevi üstlenecek beyaz önlüklü kahramanlara ihtiyacımız var. Gelin, bu büyük ailenin bir parçası olun. Gelin, birlikte hem yaşatalım hem de birlikte yaşayalım.

Sokaktaki canlarımız için canla başla Mamak’tayız ve sizleri de aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağız. Haydi, hep birlikte bu güzel şehri ve içinde yaşayan tüm canları koruyalım!

#PatiliDostlarımızİçinCanlaBaşlaMamaktayız
#MamakİçinCanlaBaşla

 

 

 

 

 


23.1°

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
4.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Samsunspor 5 3 2 0 3 9
7.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
8.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
9.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
10.Göztepe 4 1 0 3 2 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1