Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği ve Silifke Sulama Kooperatifleri Başkanlığı, Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Projesi ile çiftçiyi elektrik masraflarından kurtarmayı hedefliyor. Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği ve Silifke Sulama Ko
Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği ve Silifke Sulama Kooperatifleri Kurucu Başkanı Ersin Akdoğan güneş enerjisi ile elektrik masrafını kâra çevireceklerini belirterek, elektrik giderini azaltmak için depoların çatılarına kurulan güneş panelleriyle elektrik üretmeye başlayacaklarını söyledi.
YENİ OLMASINA RAĞMEN, ÇOK RAĞBET GÖRÜYOR
Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği ve Silifke Sulama Kooperatifleri Kurucu Başkanı Ersin Akdoğan yaptığı açıklamada, günümüzde birçok kurum ve kuruluşun enerji giderlerini asgariye indirme gayreti içine girdiğini belirtti.
Akdoğan, günümüzde enerji açığının giderek arttığına işaret ederek, şöyle devam etti:
?Bu sistemi kurmaktaki amacımız, sadece kooperatifimize bir kazanç sağlamak değildir. Yörede bulunan çiftçilerimize ve diğer kuruluşlara önderlik etmektir. Yeni olmasına rağmen, şu an bile çok rağbet görüyor. Yatırım yapacak olan kişiler sistemin nasıl kurulduğunu, kazancının ne olduğunu, kimlerin bu işi yapabileceğini soruyor. Bu sistemi ufak çapta tarımsal sulama yapan çiftçilerimize öneriyoruz? dedi.
KÖYLERİMİZ PROJE SONUÇLARINDAN MEMNUN
?Proje uygulanan köylerimiz proje sonuçlarından oldukça memnun kalmışlardır? diyen Ersin Akdğan, ?Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza Sulama Kooperatiflerine yüzde 75 sulama ana borusuna hibe talep yazısını yazdık değerlendirilmeye alındı. Kısa zaman içerisinde sonucunu bekliyoruz. Toplu Basınçlı sulama projeleri köye kadar gelmiş olan suyun köy içerisinde kapalı boru sistemi ile toprak altından dağıtılması işlemidir. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında 2006-2010 ve 2011-2015 hibe programlarında Bakanlar kurulu kararı ile yer almıştır. Talebimiz ilimizde 20 köyde (mahallede) 7450 çiftçinin yararlanacağı 123.000 da sulanacak alan sulama projelerini beklemektedir. Toplu Basınçlı Sulama Projeleri ile ilgili tebliğin yayınlanmasını talep etmekteyiz. Mersin´de 2011 yılına kadar 8 adet köyde 15.700 da alan sulamaya açılmıştır. Proje uygulanan köylerimiz proje sonuçlarından oldukça memnun kalmışlardır? diye konuştu.
ÇİFTÇİMİZE ÇOK BÜYÜK KATKISI OLACAKTIR
?Çiftçimize çok büyük katkısı olacaktır? diyen Ersin Akdoğan, ?Halen devam eden Kırsal kalkınma Programında tarımsal ürünlerin işlenmesi depolanması ve paketlenmesi ile ilgili konularda yapılmış olan yada yeni yapılacak yatırımlarda güneş enerjisinden elektrik elde edilmesine % 50 hibe desteği verilmektedir. Yine aynı şekilde Bu programda kurulu bulunan ve pompaj ile su alınan sulama tesislerinin de güneş enerjisi hibe programına alınarak kuyularda kullanılan elektrik enerjisini bedavaya getirerek çiftçimize çok büyük katkısı olacaktır. Bu anlamda sulama kooperatiflerine verilmek üzere hibe talebimiz olmuştur? dedi.