Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

Mersin´e Yağmursuyu Master Planı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) tarafından düzenlenen Mersin İli Yağmursuyu Master Planı tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ?Bu

Siyaset 17.01.2017 16:06:40 520 0
Mersin´e Yağmursuyu Master Planı

Kongre ve Sergi Sarayı´nda gerçekleştirilen toplantıya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz´ın yanı sıra, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı, Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Baro Başkanı Avukat Ali Er, MHP Mersin İl Başkanı Sebahattin Kılıç, Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, MHP Kadın Kolları Başkanı Dilek Uslu Var, dernek, oda ve vakıfların temsilcileri ile kamu kurumları temsilcileri katıldı.

Başkan Kocamaz, ?Vizyonumuz örnek belediye haline gelmektir?

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin İli Yağmursuyu Master Planı toplantısında yaptığı konuşmada misyon ve vizyonlarının altını çizerek, ?Misyon ve vizyonumuzu gerçekleştirmemizin yolu, kalite esasına dayanan bir yönetim ve hizmet anlayışından geçmektedir. En genel ifadesiyle kalite; bir hizmetin, halkın ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilme derecesidir? dedi.

7 Kasım 2016 tarihinde tamamladıkları Mersin İli Yağmursuyu Master Planı´nın amacından bahseden Başkan Kocamaz, ?MESKİ´nin hizmet sahası içerisinde kalan yerleşim yerlerinin mevcut yağmursuyu toplama, drenaj şebekesi ve taşkın kontrol altyapısı dâhil olmak üzere, yağmursuyu hizmetleri ihtiyaç talebinin tespiti ve bu ihtiyaçlara yönelik planlamaların yapılmasıdır. Master Plan Çalışma Sahası olarak; Mersin genelinde ilçelerin merkez mahalleleri ile birlikte beldeden mahalle statüsüne geçen yerleşim birimlerini kapsamaktadır. Planlaması yapılan yağmursuyu toplama havzası miktarı ilçe merkezleri için 29.276 hektar, kırsal mahalleler için 50.197 hektar, dereler için 1.918.800 hektardır. Master Plan Çalışması sonuçlarına göre; 2017-2022 dönemini kapsayan kısa vadeli yatırımların bedeli 265 milyon TL, 2023-2030 dönemini kapsayan orta vadeli yatırımların bedeli 980 milyon TL, 2031-2050 dönemini kapsayan uzun vadeli yatırımların bedeli ise 919 milyon TL´dir. Buna göre yatırım planlaması yapılarak inşa edilmesi gereken toplam yağmursuyu hat uzunluğu 2 bin 488 km´dir. Dere ıslahları hariç olmak üzere toplam yatırım maliyeti ise 2 milyar TL´dir. MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından kısa vadeli yatırımların uygulama projelerinin hazırlanmasına yönelik çalışmalara hızla başlanmıştır? şeklinde konuştu. 

Mersin Yağmursuyu Altyapısının ve Hizmetlerinin Geliştirilmesi Master Planı´nın göreve geldikleri günden beri ve Mersin´in coğrafi durumunu göz önünde bulundurarak çok önem verdikleri bir proje olduğundan söz eden Başkan Kocamaz, ?Bu projenin ne kadar öncelikli olması gerektiğini, geçtiğimiz günlerde yaşadığımız sel felaketi bir kez daha göstermiştir. Sel baskınından önceki gece biliyorsunuz gece boyunca yağmur yağdı. Dereler temiz olmayınca otobanın oluşturduğu göletler önü alınmaz bir şekilde denize boşaldı. O gün biz sabahtan itibaren sahadaydık. Dereler hep dolu dolu akıyordu. Mezitli deresi güya ıslah edilmişti ama birçok yerinde tahribatlar oldu, taşlar sürüklendi. Mersinimiz bu doğal afeti, ıslah edilmemiş bu dereler yüzünden yaşadı ve sonuçlarından fazlasıyla etkilendi. 3 yıldır görevdeyiz ve bu önemli konuyla ilgili başlattığımız çalışmaları ancak geçtiğimiz ay tamamlayabildik. Biliyorsunuz ?enkaz devraldım´ edebiyatı yapmayı sevmem. Ama yılların ihmalini bir çırpıda gideremiyorsunuz. Yeni afetlerle karşılaşmamak için bizim elimizi çabuk tutmamız; Ankara´nın da Mersin´in sesini duyması gerekiyor? dedi.

Yaşanılan sel felaketine de değinen Başkan Kocamaz konuşmasında, ?Hiç de arzu etmediğimiz bir doğal afet yaşadık. Fakat tüm altyapıyı yüzde yüz yapmış olsaydık bile, sistemin bu miktarda yağışı taşıma şansı yoktu. 6 saat içerisinde 161.4 kg, 24 saat içerisinde 199 kg, 1 buçuk günde 246 kg yağmur düştü. Hiçbir altyapı, aniden gelen bu olayı taşıyamaz. Acil olarak derelerin ıslah edilmesi gerekiyor. Eğer Ankara yapamayız diyorsa; parayı göndersinler, biz 2017 sonuna kadar meseleyi rahatlıkla çözeriz. Mersin bütün bunları yaşadığı için gerçekten üzgünüz. Yüzde yüz önlenemese bile en azından yaşadığımız kayıplar en aza inebilirdi. Can kaybı hiç olmayabilirdi. Tarsus Belediye Başkanlığım döneminde, 2000 ve 2001 yıllarında Tarsus´u iki yıl üst üste sel bastı. O zaman yaklaşık 60 bin dönüm arazi su altında kalmıştı. Bu yılki felakette 90 bin dönüm arazi su altında kalmış. Ama çok şükür Tarsus´un merkezinde bir sıkıntı yok. Çünkü o yıllarda belediyelere Afet Fonu´ndan para geliyordu ve biz o paranın tamamını dere ıslahlarında kullandık. Pek çok belediye başkaca ihtiyaçlarına öncelik tanırken, biz Çukurova´nın özelliklerini de göz önünde bulundurarak önceliği dere ıslahına verdik. Tarsus´un içerisinde 42 km dere ıslahı yaptık. Şimdi aynı vizyon ve birikimi ilimizin tamamı için seferber ediyoruz? ifadelerine yer verdi.

/resimler/2017-1/17/1612359844974.jpg

?Hedefimiz 2017 yılında yağmur suyu drenajlarına başlamak?

Mersin´deki yeni açılan yatay yollarda drenaj olmadığından ve bu yüzden tutunamayan yağmur sularının şehrin içine hücum ettiğinden bahseden Başkan Kocamaz, ?Nasip olursa bizim hedefimiz 2017 yılında yağmur suyu drenajlarına başlamaktır. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak; merkez ilçelere öncelik tanıyarak 1/5000 nazım imar planı ile ilgili ilçe belediye başkanlarımızla toplantılar yaptık. Orada da derelerin mutlaka imar alanından çıkarılması konusunda ortak karara vardık. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bugün burada toplanmamıza vesile olan ?Mersin İli Yağmursuyu Altyapısının ve Hizmetlerinin Geliştirilmesi Master Planı´ projesini hazırlayan müşavir firma, gayet başarılı bir iş çıkararak MESKİ´nin görev alanındaki tüm ilçelerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok kapsamlı ve hazır bir çerçeve doküman hazırladı. Huzurlarınızda kendilerine teşekkür ediyorum. Başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Bu gibi olumsuzlukların önüne geçecek olan ?Mersin İli Yağmursuyu Altyapısının ve Hizmetlerinin Geliştirilmesi Master Planı? projesinin ilimize ve insanımıza hayırlı ve uğurlu olmasını, ancak problemlerin çözümü için uygulamanın da bir an evvel başlamasını temenni ediyorum? şeklinde konuştu.

?Bu konuda el ve gönül birliği yapma mecburiyetindeyiz?

Yaşanan felaketlerin geçmiş dönemlerde olduğu gibi unutulmaması gerektiğini belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ?Bu sorular 2000-2001 yıllarında da hep dile getirildi ama sonuç başladığımız noktadayız. Fakat bir gelişme var artık, olması gerekenlerle ilgili artık elimizde bir eylem planı bir harita var. Bu yolu başta Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz olmak üzere hep birlikte yürüyeceğiz ve takip edeceğiz. Devletin bu işe sahip çıkması lazım. Sadece şehir içerisinde yapılacak uygulamalar için, belediyenin bu işi tek başına yapma şansı yok. Bu işi bir devlet projesi olarak ele alıp, burası afet bölgesi ilan edilerek devletin kaynaklarının burada kullanılması gerekir. Arkadaşlarımız da acil bir şekilde dere içerisindeki binaların tespitini yaptılar. Şu anda burada konuştuğumuz sadece şehir içerisindeki yağmur sularının derelere ulaştırılması ve burada dere ıslahları yok. Bunun içerisinde bina istimlakleri yok. Bunları üst üste vurursak 5 milyar gibi bir rakama tekabül eder ve belediye bütçesi ile bunu çözmek mümkün değil. Devletin bu işi çözmesi gerekiyor. Bizler üzerimize düşeni başka projelerimizi öteleyerek çözmeye çalışacağız? dedi.

Mersin´in geleceği ile ilgili bir proje gündeme gelirken yeterli katılımın olmayışından yakınan Başkan Kocamaz, ?Bu konuyla alakalı ne resmi daireler, ne sivil toplum örgütleri, ne yeterince basın bu toplantıya katılım sağlamadı. Ama herkes her zaman konuşuyor. Şurada toplantıda gördünüz sorumluluk olarak belediyelerin bu tür afetlerde kaçıncı sıraya geldiğini. Ama daha önde sorumlu olması gerekenlerin sıkıntıların giderilmesinde yeterince katkıları olmadı. Sel felaketleriyle ilgili mücadele için yapılmış proje sunumunda da kimse yok. Esas bu afeti, bu nemelazımcılığı ortadan kaldırmak lazım. Bu konuda el ve gönül birliği yapma mecburiyetimiz ortaya çıkıyor. Bu işin siyaseti olmaz, herkese zarar verir geldiği zaman özellikle bu kafa yapısının değişmesi gerekiyor? şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Müşavir firma adına konuşma yapan Serap Nasuh Beyoğlu, Mersin İli Yağmursuyu Master Planı projesi ile derelerin ıslahından, yapılması gereken projelerden, kısa ve uzun vadeli yatırım planlarından söz etti.  29 Aralık tarihinde yaşanan sel felaketinden ve Mersin İli Yağmursuyu Master Planı sayesinde yaşanılan olumsuzlukların giderileceğinden bahsetti.

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim görevlisi Prof. Dr. Halil Kumbur, Mersin ili su yönetimi ve sel felaketi ile ilişkileriyle alakalı bir sunum gerçekleştirdi. Yağmur suyu kanalizasyon sistemlerinden ve yapılacak olan master planın içeriğinden bahseden Prof. Dr. Halil Kumbur, Türkiye´nin çeşitli şehirlerinde yaşanan sel felaketlerinden örnekler vererek, sel felaketinin nedenlerini sıraladı.

 


14.6°

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2